Хтось меморіал відновлює, а хтось – “покращує”

main

До Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Європі, які будуть відзначати 8 та 9 травня, в центрі міста відновлюють Меморіальний комплекс “Братська могила радянських воїнів і жертв політичного протиборства та пам’ятний знак воїнам-афганцям”, який є пам’яткою історії місцевого значення та братською могилою, до якої в 1989 році було проведено перепоховання загиблих з інших могил.

9

На стелах меморіалу написані більше 200 імен воїнів, які загинули як під час Другої світової війни, так і від політичних протистоянь та у Афганській війні.

З плином часу багато імен стало важко прочитати, тому що фарба стиралася під впливом природних факторів. Зараз їх відновленням займається Дмитро Іванович Федорюк за дорученням КП “Сторожинецьке ЖКГ”.

1

“Першопочатково ми це робили в майстерні, що дозволяло нанести написи набагато якісніше, – розповідає Дмитро Іванович. – А тепер я просто йду по них свіжою фарбою, дещо виправляю.

3

Ті прізвища, яких не видно, відновлюю з архівних списків, що надали в мерії.

Нажаль, багато не розуміють, що це не просто пам’ятник, а братська могила. Хотілося б, щоб батьки, вчителі пояснювали дітям, що гратися на меморіалі, а тим більш плюндрувати його – це недобре. Біля меморіалу встановили табло з його описом. Але одні читають, інші – ні. От так воно на даний час.”

15

А наші молоді сторожинчани також доклали зусиль для “покращення” загального вигляду меморіального комплексу.

Напевно, так як проект не був попередньо погоджений з різними виконавцями “робіт”, то нові написи на гранітних стелах написи деколи виходили в різних художніх стилях.

Тут можна знайти багато цікавого – вражаючі глибиною змісту тексти та звернення до керівництва держави-агресора, зокрема до її президента.

7

6

Тут комусь не вистачило або часу, або фарби закінчити свою гнівну думку. Загальний напрямок простежується, але зміст напису “ПУТ НХІ” зможе пояснити мерії та ветеранам тільки його автор.

5

Також “увіковічнили” якусь “Маріну”, а далі декілька раз віддали шану американському реп-виконавцю 50cent.

Коли він наступного разу буде прогулюватися Сторожинцем, зможе прочитати та переконатися, що його фанати досі цінять його творчість.

4

8

11

Стели меморіалу “покращили” прихильники і інших реп-виконавців, хоча наснаги для правильного написання назви гурту Crime Mob не вистачило. Зате у інших її вистачило для вислову своєї поваги російському реаліті-шоу “Дом 2”.

10

13

Як завжди лаконічні шанувальники важкої музики, які вирішили нагадати всім, хто прийде вшанувати пам’ять загиблих воїнів, про свої музичні вподобання.

12

В стилізованих “наскельних написах” можна розгледіти бажання 5-класників поділитися своїми враженнями від уроку Історії древнього світу. Напевно, прослухавши лекцію, школярам хотілося повторити древні письмена на першій зустрічній стіні. Цією стіною виявилася стіна цоколю меморіалу.

14

Своїми думками діляться не тільки на граніті комплексу, але і на лавицях в парку. Але вже ця творчість буде темою одного з наступних матеріалів.

2

Радує, що молодь в нас дуже активна. Можливо, потрібно направити свої зусилля в більш якісне русло та дійсно прикрасити місто, а не постійно його “покращувати”?

Категорія: Важливо Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ