Переваги проходження строкової служби в Збройних Силах

Переваги проходження строкової служби

Сторожинецький військовий комісаріат нагадує, що на підставі Указу Президента України №122/2016 від 26.03.2016 р. “Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2016 році” з 5 травня по 30 червня 2016 року проводиться призов громадян України на строкову військову службу.

У зв’язку з численними зверненнями до Сторожинецького РВК щодо призову надаємо роз’яснення. Вйськовослужбовці строкової служби мають наступні пільги:

  • при наявності медичних показань забезпечуються безплатним санаторно-курортним лікуванням.
  • За ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з військового обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов.
  • Військовослужбовці строкової служби можуть вступати до військових навчальних закладів. Особи, які були призвані на строкову військову службу в період навчання, при звільненні з військової служби зараховуються для продовження навчання до того ж закладу, де вони навчалися до призову на службу.
  • Користуються правом безоплатного проїзду всіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі) та автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів.
  • Мають право безоплатно відправляти й одержувати листи. Безкоштовними поштовими посилками відправляється особистий одяг громадян, призваних на строкову військову службу.
  • Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників, а також на першочергове направлення для професійної підготовки, підвищення кваліфікації і перепідготовки з відривом від виробництва та виплату на період навчання середньої заробітної плати.

За ухилення від проходження військової служби передбачена відповідальність.

Відповідно до ч.1 ст. 210 КУпАП у разі порушення призовниками правил військового обліку, неявка їх на виклик до військового комісаріату без поважних причин або несвоєчасне подання в обліковий орган, де вони перебувають на військовому обліку, відомостей про зміну місця проживання, освіти, місця роботи, посади – тягнуть за собою накладення штрафу від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Так, поважними причинами неприбуття призовників до призовних дільниць у строк, установлений військовим комісаріатом, які підтверджені відповідними документами, визнаються:

  • перешкода стихійного характеру, хвороба призовника або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у зазначені пункт і строк;
  • смерть його близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини. Призов на строкову військову службу – це передбачений чинним законодавством України спосіб комплектування збройних сил України та деяких інших військових формувань України.

Відповідно до ст. 335 Кримінального кодексу України,  ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу – карається обмеженням волі на строк до трьох років.

Громадянам України, які призиваються на строкову військову службу виплачується грошова допомога в розмірі двох мінімальних заробітних плат.

Військовослужбовці строкової військової служби не залучаються до бойових дій на Cході України.

Джерело: Сторожинецький військовий комісаріат

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ