ОДПІ: за продаж алкоголю неповнолітнім анулюватимуть ліцензію

Продаж алкоголю неповнолітнім

За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну ліцензії підлягають анулюванню. У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області роз’яснюють,що відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року №481/95-ВР “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” із змінами та доповненнями ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі:

  • заяви суб’єкта господарювання;
  • рішення про скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання;
  • несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії;
  • рішення суду про встановлення факту незаконного використання суб’єктом господарювання марок акцизного податку (стосовно імпортерів);
  • рішення суду про встановлення факту торгівлі суб’єктом господарювання алкогольними напоями або тютюновими виробами без марок акцизного податку;
  • рішення суду про встановлення факту переміщення суб’єктом господарювання алкогольних напоїв або тютюнових виробів поза митним контролем;
  • порушення вимог статті 15 прим. 3 цього Закону щодо продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років або у не визначених для цього місцях.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

За стаціонарні джерела забруднення атмосфери сплачується екологічний податок

За стаціонарні джерела забруднення атмосфери сплачується екологічний податок

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє,що відповідно до пп.14.1.230 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року №2755 із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) стаціонарне джерело забруднення – підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об’єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу та/або скиди забруднюючих речовин у водні об’єкти.

Згідно з п.1.9 Інструкції про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 10.02.1995 №7 (далі – Інструкція), підприємство несе відповідальність за виконання в установлені терміни інвентаризації викидів, а також за своєчасне представлення необхідної інформації, щодо ведення техпроцесів (техрегламенти, режимні карти, сировини, що використовується і т. д.) та створення необхідних умов по проведенню вимірів.

Інвентаризацію викидів забруднюючих речовин в атмосферу на підприємстві виконують спеціалізовані організації, відповідні підрозділи підприємств, які мають певний досвід роботи, технічне обладнання і знаходяться на обліку в Мінекобезпеки України (п.1.10 Інструкції).

В умовах ПКУ об’єктом та базою оподаткування є обсяги та види забруднюючих речовин, які викидаються в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (пп.242.1.1 п.242.1 ст.242 ПКУ). Контролюючі органи залучають за попереднім погодженням працівників органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, для перевірки правильності визначення платниками податку фактичних обсягів викидів стаціонарними джерелами забруднення, скидів та розміщення відходів (п.250.12 ст.250 ПКУ).

Отже, до стаціонарних джерел забруднення можна також віднести генератори, міні електростанції, газозварювальне обладнання (установки), які працюють на пальному при спаленні якого утворюються та викидаються в атмосферне повітря забруднюючі речовини або суміш таких речовин, що є об’єктом та базою оподаткування екологічним податком за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними джерелами.

Для з’ясування питання віднесення іншого виробничого обладнання підприємства до стаціонарних джерел забруднення, платнику слід звертатися до відповідного органу виконавчої влади з питань охорони навколишнього природного середовища та центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища.

З 1 липня звітність з ЄСВ подаємо за новими формами

З 1 липня звітність з ЄСВ подаємо за новими формами

Головне управління ДФС у Чернівецькій області звертає увагу, що   Наказом Мінфіну від 14.04.2016 року № 441 викладений у новій редакції Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений його наказом від 14.04.2015р. №435.

Зокрема, оновлені форми звітності з ЄСВ:

  • Звіт про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до фіскальних органів (Форма № Д4);
  • Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску (Форма № Д5);
  • Звіт про суми добровільних внесків, передбачених договором про добровільну участь, що підлягають сплаті, та суми доплати до фіскальних органів (Форма № Д6);
  • Звіт про настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання (Форма № Д7).

Наказ Мінфіну № 441  зареєстрований в Мін’юсті 06.05.2016 №682/28812 та  набирає чинності з першого числа місяця, що настає за місяцем його офіційного опублікування. Оскільки наказ був оприлюднений у виданні “Офіційний вісник України” від 27.05.2016 р. № 39, то вперше звітувати по єдиному внеску  за новими формами необхідно, починаючи з 01.07.2016р.

З 1 липня змінюється оподаткування пенсій

З 1 липня змінюється оподаткування пенсій

Головне управління ДФС у Чернівецькій області повідомляє, що Законом України від 02.06.2016 року №1411 внесені зміни до пп.164.2.19 та п.167.4 Податкового кодексу України в частині оподаткування пенсій.

Нагадаємо, що до 1 липня оподаткуванню підлягають суми пенсій (включаючи суму їх індексації, нараховану відповідно до закону) або щомісячного довічного грошового утримання, отримувані платником з Пенсійного фонду України чи бюджету згідно із законом, якщо їх розмір перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного податкового року, у частині такого перевищення. А саме, вказані виплати, які є більшими за  4134 грн., в  сумі перевищення оподатковуються  ПДФО за ставкою 15% та військовим збором у розмірі – 1,5%.

Змінами до Закону, передбачено звільнення від оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором пенсій (включаючи суму їх індексації) або щомісячного довічного грошового утримання, якщо їх розмір не перевищує десять розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у розрахунку на місяць), встановленого на 1 січня звітного податкового року. Тобто, з 1 липня пенсійні виплати, розмір яких в 2016 році не є більшим за 10740 грн., звільняються від оподаткування.

У разі перевищення вказаної величини, оподаткуванню за ставками 18%  і 1,5% підлягатиме сума перевищення.

Окрім того, звертаємо увагу, за такими ж ставками оподатковуватимуться пенсії з іноземних джерел, якщо згідно з міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, такі пенсії підлягають оподаткуванню чи не оподатковуються в країні їх виплати.

Додамо, нововведення не поширюється на пенсії, призначені учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Довідково повідомляємо, вказані зміни опубліковані в «Голосі України» від 14.06.2016р. №109 та набувають чинності з 01.07.2016 року.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ