Науково-практична конференція “Україна у моєму серці”

2

В рамках проведення заходів з нагоди відзначення двадцять п’ятої річниці незалежності України, вчора, 17 серпня 2016 року, в Сторожинецькій Центральній районній бібліотеці відбулася науково-практична конференція “Україна в моєму серці”.

Учасників конференції привітали керівник апарату Сторожинецької РДА Гоцуляк В.С., керуючий справами Сторожинецької районної ради Стиран С.Ф. та директор ЦБС Лугина І.Г.

“Для кожного громадянина України День незалежності, який ми святкуємо 24 серпня, насамперед має бути днем іспиту власного сумління, днем міркувань про долю своєї Батьківщини й своєї спільноти” –  саме про це йшлося в виступах запрошених.

4

З доповіддю “Шлях до свободи і незалежності України: історичні передумови” виступила головний спеціаліст управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Парайко К.В.

Стверджуючись як самостійна, незалежна держава, Україна пройшла величезний шлях від козацької держави часів Богдана Хмельницького до серпня 1991 року, коли Верховною Радою України було прийнято історичний документ виняткового значення для долі українського народу – “Акт проголошення незалежності України”.

У своєму виступі кандидат політологічних наук, керівник проектів товариства “Український народний дім” в Чернівцях, голова ради мережі центрів Європейської інформації України Олійник Є.Ю., підкреслив, що День Незалежності нагадує не тільки українцям, але й всьому світові про існування незалежної, демократичної держави в центрі Європи.

На конференції відбулася презентація книги Ліщука Дмитра та нашого земляка Гадинко Олекандра “Особистості епохи”. Матеріали, викладені у книзі, мають важливе значення у плані пізнавального характеру про Буковину і Сторожинеччину, видатних українців, які жили або відвідували Сторожинець, вміщує відомості про громадську діячку, вченого-медика Софію Окуневську.

3

У обговоренні прийняли участь:

  • Ліщук Д.С. – кандидат історичних наук, автор книги;
  • Антофійчук В.І. – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури ЧНУ ім. Ю Федьковича;
  • Савчук О. В. – голова Чернівецького об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Г. Шевченка, заслужений діяч мистецтв України;
  • Микосянчик Ю.М. – старший науковий співробітник літературно-меморіального музею О. Кобилянської;
  • Кожолянко Г. К. – доктор історичних наук, професор, голова Буковинського етнографічного товариства;
  • Зушман М. Б. – голова обласного методичного об’єднання бібліотек вищих навчальних закладів Чернівецької області, директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Ю. Федьковича, кандидат філологічних наук, доцент.

Виступаючі наголосили, що Буковина, в тому числі і Сторожинець були зразком толерантного та мирного співжиття українців, румунів, євреїв, німців, поляків та інших національностей.

Народ Буковини вистояв у роки Першої і Другої світових воєн, він вносить свою вагому лепту і у наші дні – у часи відродження і побудови незалежної України.

1

На розсуд присутніх бібліотека представила розгорнуту книжкову виставку “Україна – суверенна держава”, де зібрані документи, які інформують про доленосні етапи державотворення в Україні, подано матеріали, що розповідають про тернистий шлях, який пройшла Україна.

Також представлена література розкриває історію появи українського національного прапора, його використання в Україні в різні історичні періоди, ставлення до державної символіки в наш час.

Підсумком роботи районної конференції стало прийняття звернення до представників влади про присвоєння Буковинському медичному університету імені Софії Окуневської.

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ