Сторожинчанин взяв учать у Всесвітньому форумі Українців

1

На початку другої декади серпня Києві відбувся VI Всесвітній Форум Українців.

Участь у ньому взяло 300 делегатів – представників закордонного українства більше ніж з 30 країн світу. На Форум були запрошені Президент України, Прем’єр-Міністр, Голова Верховної Ради, представники духовенства та громадськості. Робота Форуму передбачала пленарне засідання, а також діяльність 10 секцій та комісій з актуальних питань, що хвилюють українців в Україні та діаспорі.

Єдиним представником на Форумі від Чернівецької області був житель нашого міста, громадський активіст, волонтер Кухарук Андрій Анатолійович. Ми попросили його розповісти про подію і його життєвий шлях:

220_162“Десь на початку серпня мені зателефонували з Києва. І знайомий, але трохи забутий голос, з іронією запитав:

– Друже, як часто ти перевіряєш свою електронну пошту?
– А шо таке? Простакувато уточнив я, зрадівши своєму співрозмовнику.
– Форум… 5 років пройшло. Ти делегат , і мусиш бути . Одним словом реєструйся і до зустрічі.
– Делегат?
– Так, від Центру Національного Відродження, пам’ятаєш?
– Пам’ятаю…

5 останніх років… Реванш Партії регіонів. Ганьба “Нашої України”. Харківські угоди. Фальсифіковані місцеві вибори. Патетика вчорашніх однодумців про необхідність співпраці з владою. Виїзд на заробітки в Польщу, як спроба втекти від цього світу і самого себе. Майдан… Небесна Сотня… Крим… Донбас… Перші мобілізовані Друзі, перші втрати, перші цигарки, консерви, шкарпетки для фронту. Далі більше – камуфляжі, чоботи, кевларові шоломи. По новому дивишся на людей які все це дістають, збирають, купують, возять, без слави і заплати –  отець Іван Гопко, Шморгун, Горохівська, Пансик та десятки інших – радієш, що ти поруч з ними…

Згадувались люди, які вплинули на світогляд – Микитин, Антемюк, Когут, Корецький. Організації – Конгрес Українських Націоналістів, Українська Справа, Організація Українських Націоналістів (бандерівці). Більш давні справи – відновлення пам’ятників воїнам УПА на теренах Буковини, проведення патріотичних заходів, Перший Майдан…

Дитинство, виховання мами, що народилась у далекому Ханти-мансійському окрузі через те, що бабуся була репресована. Їх розповіді про тяжку долю українців, відірваних від свого дому… просто за те що вони українці.

Приблизно з такими думками їхав на зустріч світового українства я, Андрій Кухарук – делегат форуму, представник міжнародної благодійної фундації “Центр Національного Відродження  ім. Степана Бандери”, один з понад 300 делегатів з 35 країн світу.

Протягом двох днів українці зі всього світу обговорювали шляхи вирішення проблем, сучасні загрози та виклики, які стоять перед світовим українством. Протягом цих двох днів в Українському домі панувала надзвичайна атмосфера від зустрічей людей, які не бачились роками. Які, будучи українцями в третьому поколінні, народившись за океаном, зберегли свою ідентичність, культуру та мову. До речі дуже цікаво звучить українська мова з англійським, португальським та французьким акцентом.)

Так, робота відбулась у десяти секціях: державного будівництва, гуманітарної, молодіжної політики, правничої та інформаційної політики, освіти та виховання,  питань трудової міграції, економічної та інвестиційної політики, волонтерства та захисту українства на окупованих територіях, а також духовності та церковного життя.

За різними оцінками, за межами України проживає від 15 до 20 млн українців. Понад 6 мільйонів – це молоді люди до 35 років, а це потенційний кадровий резерв, в тому числі і для України.

У сьогоднішній боротьбі українська громада за кордоном відіграє неоціненну роль. Українська діаспора допомагала Україні протягом десятків років незалежності. Тепер світове українство знову змобілізувалося на допомогу революційній, а тепер і воюючій Україні.

Українська діаспора прагне ширшої співпраці з українською владою та залучення українців з-за кордону до позитивних трансформацій в Україні.”

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ