Конференція “Сторожинець в житті родини Окуневських”

Окуневська

5 травня у «Юності Підгір’я» пройшла науково-практична конференція, присвячена 150-річчю з дня народження першої жінки-лікаря Буковини і Галичини, громадської діячки Софії Окуневської (1965-1926) на тему: «Сторожинець в житті родини Окуневських». В заході взяли участь працівники освіти, культури та медицини району. Було багато цікавих виступів, змістовних доповідей.

Окуневська

Головуючою на конференції була Ковальчук Діана Миколаївна. Ми попросили її розповісти про цю подію докладніше:

«Незважаючи на те, що я готувалася до конференції, дуже багато нових речей для себе почула з слів доповідачів – стосовно не тільки Софії, а й родини Окуневських. Про її дружбу з О. Кобилянською, про те, як вплинула Софія Окуневська на долю Ольги Кобилянської.

Такі постаті як Софія Окуневська заслуговують на вивчення. Тому що вони є прикладом самовідданості. Якщо брати її як лікаря – це людина, яка виконувала клятву Гіппократа. Якщо, наприклад, взяти її як людину, яка вивчала народну творчість – то дуже багато цікавих матеріалів було озвучено, діти зробили вистави на твори Окуневської, яка була збирачкою фольклору. Завдяки Софії держава Україна була відома в світі.

Окуневська

Вона перша жінка лікар Буковини та Галичини, яка отримала вищу освіту, і ті перепони, які в той час для жінок були – вона їх цілеспрямовано долала, йшла до своєї мети. Це також гарний приклад. Окуневська першою започаткувала курси молодших сестер. Як лікар вона спеціалізувалася на жіночих хвороби. І зі слів одного з доповідачів, Мігайчука М.В., її досвід по лікуванню жіночих хвороб використовується і досі, саме вона була основоположником.

Софія була патріоткою своєї держави – на це вказує те, що вона навіть з чоловіком-поляком розійшлася, через зовсім різні бачення на політичному рівні. Своїх дітей вона виховувала в дусі патріотизму.

Окуневська

Дуже вразила вона мене позитивно як жінка, як мати, як дружина, як спеціаліст, як подруга. Вона була еталоном берегині роду, еталоном жіночності. Мамою з великої букви. Її син казав, що якщо би він хотів обрати свою батьківщину, то він обрав Україну. Україна була в важкому становищі і він рахував своєю батьківщиною саме Україну.

Батько Софії Окуневської – людина яка була в сані священника, людина яка віддала стільки років і поміняла професію на лікаря – був лікарем душ людських, а потім став лікарем тілес людських. Людина, яка була віддана своїй справі.

Родина Окуневських  є прикладом для наслідування, прикладом для нащадків, прикладом того, якими мають бути справжні українці”

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ