ОДПІ: з 1.12.2016 мінімальна зарплата – 1600 гривень

ОДПІ

Фізична особа – підприємець, яка обрала спрощену систему оподаткування, нараховує та сплачує єдиний внесок за кожний повний або неповний відпрацьований місяць.

Місяць, в якому фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування набула право на пенсію за віком, відноситься до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок у розмірі, що визначається платником самостійно, але не менше мінімального страхового внеску. Зазначена особа звільняється від сплати за себе єдиного внеску з місяця, що настає за датою призначення платнику пенсії.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями

Порядок нарахування і сплати ЄВ затверджено наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 «Про затвердження Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

До уваги платників податків: з 01.12 мінімальна заробітна плата - 1600 гривень

До уваги платників податків: з 01.12.2016 року мінімальна заробітна плата – 1600 гривень

Головне управління ДФС Буковини повідомляє, що згідно Закону України від 19 травня 2016 року №1384-VIII ,,Про внесення змін до Закону України ,,Про Державний бюджет України на 2016 рік” мінімальна заробітна плата з 01.12.2016 року установлена в розмірі 1600 гривень.

Мінімальна заробітна плата – це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт) відповідно до Закону України ,,Про оплату праці” від 24.03.1995 р. N 108/95-ВР.

Відповідно, слід звернути увагу фізичним особам – підприємцям платникам єдиного податку, а також особам, які провадять незалежну професійну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності, що мінімальний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування у грудні 2016 року становитиме 352 гривні, як обов’язковий платіж який необхідно сплатити до бюджету.

Зміни до Порядку електронного адміністрування ПДВ для комунальних підприємств

Зміни до Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість для підприємств, що надають комунальні послуги

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області повідомляють, що 11 листопада 2016 року набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2016 року № 788 «Про внесення змін до пункту 9 Порядку електронного адміністрування податку на додану вартість» (далі – Постанова № 788).

Зазначеною Постановою врегульовано питання щодо врахування у системі електронного адміністрування ПДВ сум податку, на які підприємства, що надають комунальні послуги, зменшили заборгованість з податку, у рамках проведення розрахунків з погашення за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам заборгованості з різниці у тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення тощо, що постачалися населенню.

Прийняте Кабінетом Міністрів України рішення забезпечить можливість зазначеним підприємствам виписувати податкові накладні на відповідні суми без відволікання обігових коштів на поповнення електронного рахунка у такій системі для змоги здійснення господарської діяльності.

Постанова № 788 опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 11.11.2016 № 212.

Як відображати у звітності «спрощенця» фактичну чисельність працівників?

Як відображати у звітності «спрощенця» фактичну чисельність працівників, якщо у кожному кварталі вона різна?

Відповідно до п.п. 2 п. 291.4 ст. 291 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до другої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; обсяг доходу не перевищує 1500000 гривень.

Третю групу платників єдиного податку можуть обрати фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 5000000 гривень (п.п. 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ).

Отже, якщо кількість осіб, які перебувають з платниками єдиного податку другої або третьої груп у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною та враховуючи, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є не перевищення 10-ти осіб або необмеженої кількості осіб відповідно, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ