Перерахунки пенсії у зв’язку з збільшенням прожиткового мінімуму

Пенсійний фонд

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» (зі змінами) розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2016 становить 1247,00 грн.

У зв’язку з цим, з 1 грудня 2016 року підвищено мінімальний розмір пенсії, обчислений відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Зокрема, перерахуються пенсії за віком за наявності у чоловіків 25 років, а у жінок – 20 років страхового стажу (для пенсій призначених до 01.10.2011) та 35 років у чоловіків та у жінок – 30 років страхового стажу (для пенсій призначених після 01.10.2011). При цьому, перерахується підвищення до пенсії за напрацьований понаднормативний стаж.

Звертаємо увагу, що мінімальні розміри пенсії за віком та підвищення за понаднормативний стаж відповідно до ст. 28 зазначеного Закону перераховуються лише непрацюючим пенсіонерам.

Зауважимо, що працюючим пенсіонерам перерахунок у зв’язку із зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проводиться після звільнення з роботи або припинення підприємницької чи іншої трудової діяльності.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 №265 «Деякі питання пенсійного забезпечення громадян», у випадку, коли в особи розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає 949,00 грн., виплачується державна адресна допомога до розміру 949,00 грн.

Разом з тим, одержувачам пенсії, яким встановлена інвалідність, а також особам, які отримують пенсію у зв’язку з втратою годувальника, та в яких розмір пенсійної виплати не досягає розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, надається щомісячна державна адресна допомога до пенсії в сумі, що не вистачає до зазначеного розміру (з 01.12.2016 до розміру 1247,00 грн.). При цьому, якщо пенсія по втраті годувальника призначена на двох утриманців, така допомога надається до розміру 120 відсотків прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність (з 01.12.2016 до 1496,40 грн.), на трьох і більше – 150 відсотків (до 1870,50 грн.).

У випадку, якщо до пенсії особі встановлені підвищення або доплати, враховуючи особливий статус таких осіб (наприклад, розміри підвищень інвалідам та учасникам війни, членам загиблих військовослужбовців, жертвам нацистських переслідувань, надбавки донорам, доплати шахтарям, пенсії за особливі заслуги перед Україною тощо), то такі виплати також підлягають перерахунку з 01.12.2016.

Водночас, звертаємо увагу, що перерахунок пенсійних виплат, в складі яких є сума фіксованої індексації, відбуватиметься з урахуванням норм Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1078 від 17.07.2003. Зокрема, при підвищенні пенсій, якщо розмір такого підвищення не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення пенсії. В таких випадках перерахуються складові пенсійної виплати, які залежать від розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, при цьому розмір пенсії до виплати не зміниться.

Нагадуємо, що за нормами чинного законодавства виплата пенсій працюючим пенсіонерам проводиться у розмірі 85% відсотків призначеного розміру, але не менш як 150% прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, з 01.12.2016 – 1870,50 грн. (1247,00 грн. х 150%).

Зазначені обмеження щодо виплати пенсії не застосовуються до інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Подання звіту – запорука повноти наповнення реєстру застрахованих осіб!

Подання звіту – запорука повноти наповнення реєстру застрахованих осіб!

Відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI Пенсійний фонд формує та веде реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб).

Дані до реєстру застрахованих осіб, зміни та уточнення до них вносяться на підставі звітності, що подається страхувальниками до органів доходів і зборів та передається до Пенсійного фонду України в порядку міжвідомчого обміну інформацією.

Не потрапляння до реєстру застрахованих осіб інформації в розрізі застрахованих осіб з обов’язкової звітності страхувальників призводить до втрати страхового стажу застрахованими особами та порушення їх конституційного права на його зарахування.

Крім того, звертаємо особливу увагу на тому, що при поданні обов’язкової звітності з помилками (наявні порушення вимог Порядку №435 від 14.04.2015 зі змінами), відомості щодо застрахованих осіб НЕ ВНОСЯТЬСЯ до реєстру застрахованих осіб, оскільки звіт в такому випадку відповідно до Порядку 435 не вважається звітом і вважається таким, що не подавався.

Водночас повідомляємо, що суб’єктами інформаційного обміну щодо накопичених даних   реєстру застрахованих осіб Державного реєстру  є:

  • Пенсійний фонд України;
  • центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення;
  • фонди загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Більш того, вже діють норми  чинного законодавства, які передбачають нарахування соціальний виплат з обов’язковим врахуванням інформації, накопиченої на персональних облікових картках реєстру застрахованих осіб.

Враховуючи викладене вище, звертаємо увагу всіх страхувальників (роботодавців, платників ЄСВ), що неподання обов’язкової звітності, або подання звітності з помилками та не виправлення цих помилок, приводить до того, що інформація про заробіток (дохід), стаж, періоди трудових відносин, сплату внесків, в розрізі Ваших працівників, не потрапляє до їх персональних карток.

Пенсійний фонд України модернізував веб-портал електронних послуг

Пенсійний фонд України модернізував веб-портал електронних послуг

Веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України надає громадянам можливість зручно і оперативно взаємодіяти з Фондом!

Із 1 листопада 2016 року запрацював оновлений веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Завдяки новим функціональним можливостям значно розширено дистанційний доступ громадян до послуг, що надаються Фондом.

Користувачі веб-ресурсу без черг і зайвих витрат  часу можуть скористатись наступними електронними послугами:

  • отримувати інформацію, накопичену в базах даних персоніфікованого обліку;
  • здійснювати  контроль за даними, що вносяться до системи персоніфікованого обліку та  впливають на  пенсійні права (для працюючих);
  • отримувати  відомості з власної пенсійної справи (для пенсіонерів) щодо суми призначеної пенсії, з урахуванням усіх встановлених надбавок, виду пенсії, закінчення строку виплати пенсії тощо;
  • подавати заяву – запит на попереднє замовлення паперових документів, а саме: виписки з системи персоніфікованого обліку, виписки з пенсійної справи (для пенсіонерів), виписки про стан розрахунків з Пенсійним фондом України (для страхувальників);
  • подавати заяви про призначення пенсії до органів Пенсійного фонду;
  • подавати заяви про перерахунок пенсії у зв’язку з набутим страховим стажем до органів Пенсійного фонду (для пенсіонерів);

Веб-портал надає електронні послуги кожній особі індивідуально. Портал працює з дотриманням вимог до захисту персональних даних!

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ