ОДПІ: нові підстави для проведення позапланових перевірок

 

ДПІ інформує

Податківці зазначають, що з 1 січня 2017 року внесено зміни в частині організації позапланових документальних перевірок, а саме уточнено підстави для їх проведення. Зокрема, п.п. 78.1.1 п. 78.1 ст. 78 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено можливістю проведення позапланової перевірки також при отриманні інформації, яка свідчить про порушення вимог податкового законодавства.

Разом з тим підпунктами 78.1.1, 78.1.9 п. 78.1 ст. 78 ПКУ встановлено термін для надання платниками податків пояснень на запит контролюючого органу – 15 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, та вимоги до його змісту.

Відповідно до п.п.78.1.5 п. 78.1 ст. 78 ПКУ позапланова документальна перевірка може бути проведена не лише при поданні платниками заперечень до акта (довідки) перевірки, а також додаткових документів у порядку, визначеному п.44.7 ст. 44 ПКУ. Наказ про проведення перевірки з підстав, зазначених у цьому пункті, видається:

  • у разі розгляду заперечення до акта перевірки та/або додаткових документів у порядку, визначеному п.44.7 ст. 44 ПКУ,  контролюючим органом, який проводив перевірку;
  • під час проведення процедури адміністративного оскарження – контролюючим органом вищого рівня, який розглядає скаргу платника податків.

Відзначимо, що вилучено із ПКУ можливість проведення позапланової перевірки при отриманні постанови органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора.

Крім того, слід звернути увагу, що з 1 січня 2017 року ст. 78 ПКУ доповнено новою підставою для проведення документальної позапланової перевірки – якщо платником податків не надано для проведення зустрічної звірки інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання запиту, виключно з питань, зазначених у запиті.

Допомога на лікування не оподатковується

Допомога на лікування не оподатковується

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області звертають увагу, що відповідно до пп.165.1.19 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу  платника податку не включаються та не оподатковуються кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на лікування та медичне обслуговування платника податку, у тому числі, але не виключно, для придбання ліків, донорських компонентів, протезно-ортопедичних виробів, виробів медичного призначення для індивідуального користування інвалідів, за рахунок коштів благодійної організації або його роботодавця.

З 1 січня 2017 року пунктом 74 розділу 1 Закону України від 21.12.2016 р. № 1797-VШ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» в зазначений підпункт внесено зміни, згідно яких  тепер роботодавці можуть фінансувати без оподаткування лікування і медобслуговування не лише своїх найманих працівників, а й членів їхніх сімей першого ступеня споріднення (дружина, чоловік, батьки,діти), а також дітей, які в них під опікою чи піклуванням.

В той же час наголошуємо, обов’язковою умовою для звільнення від оподаткування в разі надання коштів є наявність документального підтвердження витрат.

Отримали доходи в іноземній валюті - подайте декларацію

Отримали доходи  в іноземній валюті – подайте декларацію

Сума іноземних доходів включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію та сплатити з одержаних доходів податок на доходи та військовий збір. Доходи, одержані в іноземній валюті перераховуються у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів. Суми податку на доходи, отримані з іноземних джерел, що сплачені суб’єктами господарювання за кордоном, зараховуються під час сплати ними податку в Україні. Зарахування сплачених за митним кордоном України сум податку здійснюється за умови подання письмового підтвердження контролюючого органу іншої держави щодо факту сплати такого податку згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 цього Кодексу, такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену цим Кодексом та іншими законами.

 Сума податку з іноземного доходу платника податків – резидента, сплаченого за межами України протягом податкового (звітного) періоду, не може перевищувати суму податку, розраховану на базі загального річного оподатковуваного доходу такого платника податків відповідно до законодавства України.

 Не підлягають зарахуванню у зменшення податкових зобов’язань платника такі податки, сплачені в інших країнах:

  • податки на капітал (приріст капіталу ), податки на майно;
  • поштові податки;
  • податки на реалізацію (продаж);
  • інші непрямі податки незалежно від того, чи належать вони до категорії прибуткових податків або вважаються окремими податками згідно із законодавством іноземних держав.

У податковій декларації про майновий стан і доходи за 2016 рік громадяни відображають суму отриманого доходу за звітний рік та визначають податкове зобов’язання з податку на доходи за ставкою 18% та військового збору 1,5%.

Вижницька ОДПІ нагадує про сервіси ДФС України

Вижницька об’єднана державна податкова інспекція звертає увагу, що з метою якісного обслуговування платників та забезпечення умов для швидкого та комфортного процесу адміністрування податків, на офіційному веб-порталі ДФС України діють 13 сервісів. А саме, “Електронний кабінет платника”, “Інформація з реєстрів”, “Митна статистика”, “Дізнайся більше про свого бізнес-партнера”, “Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс”, “Антикорупційний сервіс «Пульс», “Акредитований центр сертифікації ключів”, “Електронна звітність”, “Електронна митниця”, “Дані Реєстру волонтерів АТО”, “Декларування громадян”, “Інформація про максимальні роздрібні ціни”, “Система обліку публічної інформації”. Сьогодні ними активно користуються більшість платників податків.

Вищезазначеними сервісами можна скористатися через офіційний сайт ДФС України (www.sfs.gov.ua)

Проведення семінару

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ