Наша молодь взяла участь в конкурсі “Традиції народів України, Болгарії і Молдови щодо збереження біорізноманіття”

Нещодавно в Чернівецькому обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді відбувся обласний тур очно-заочного міжнародного конкурсу “Традиції народів України, Болгарії і Молдови щодо раціонального використання, збереження та відновлення біорізноманіття”. Його мета – пропаганда ідей сталого розвитку з опорою на краєзнавчі звичаї і традиції щодо збереження та відновлення біологічного різноманіття народів, що населяли територію України, Болгарії і Молдови.

Учасники у своїх роботах торкнулися проблем знищення первоцвітів, висвітлили питання священних символів України, оберегів українських родин, традицій святкування календарних свят, розглянули рослинний і тваринний світ у художній структурі ансамблю народного одягу та предметів побуту, магічну силу вишитої сорочки і весільного віночка нареченої, використання образів рослин і тварин в декоративно-ужитковому мистецтві сіл Буковини.

Роботу учасників Конкурсу оцінювало компетентне журі в складі науковців Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (Руденко С.С., Чорней І.І., Москалик Г.Г., Ситнікова І.О.), Інституту післядипломної педагогічної освіти Чернівецької області (Мінченко Т.А.), педагогів Чернівецького обласного центру естетичного виховання “Юність Буковини” та Чернівецького обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді (Юзик М.І., Жук О.Г., Задобрівська Л.О., Головченко В.В.).

Журі оцінювало пошуково-дослідницькі роботи конкурсантів відповідно до певних критеріїв, таких як: відповідність змісту роботи заданій темі, оригінальність, наявність елементів пошуку або дослідження, рівень складності і самостійності виконання проекту з урахуванням віку автора або авторів, акцентування на традиційності виявлених способів біоресурсозбереження.

“Перевага цього конкурсу у тому, що вихованці самостійно займаються вивченням культур та традицій України та інших країн, а також проблемами збереження біорізноманіття. Вражає, що всі ці костюми, страви, пісні й танцювальні номери – усе це вони відтворювали та готували власними силами”, – зазначили члени журі.

Вихованці гуртків Сторожинецького ЦЕНТУМу довели, що в навчально-виховних закладах району проводиться активна пошукова діяльність з виявлення і пропаганди дбайливого ставлення до використання біоресурсів в традиціях народів України і вибороли на обласному етапі призові місця:

ІІ місце

  • Лепко Світлана, вихованка гуртка “Основи біоетики” ЦЕНТУМ на базі Сторожинецької  ЗОШ №1 (керівник гуртка Череватова М.Д.);
  • Козак Ірина, вихованка гуртка “Художня кераміка” ЦЕНТУМ (керівник Васелович О.Р.);

ІІІ місце

  • Тодорюк Іван, вихованець гуртка “Природа навколо нас” ЦЕНТУМ (керівник Білоцерківська-Новотна А.П.);
  • Івасюк Владислава, Чорногуз Вікторія, вихованки гуртка “Плетіння соломкою” ЦЕНТУМ (керівник Броска Л.М.);
  • Урсулян Наталія, вихованка гуртка “Юні лісівники” ЦЕНТУМ на базі Давидівської ЗОШ І-ІІІ ст. (керівник Кміт Н.В.);
  • Тинок Валерія, учениця Сторожинецького ліцею (керівник Токарюк О.Є.).
Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ