Біля двох сотень краян скористалися послугами Бюро правової допомоги

Бюро правової допомоги

Сторожинецьке бюро правової допомоги, розпочало свою роботу 1 вересня 2016 року. За цей період, Бюро правової допомоги надало правових консультацій та роз’яснень близько двомстам жителям району.

Найбільше питань, які хвилюють громадян та з якими вони звертаються до Бюро, стосувалися соціального забезпечення та, у порядку спадання, – земельні питання, цивільні, спадкових, сімейних, житлових, договірних та трудових правовідносин.

Більшість клієнтів, які звернулися до Бюро, залишилися задоволені. Люди відчули, що можуть звернутися до Бюро правової допомоги із своїм питанням та отримати кваліфіковану правову консультацію.

Варто зазначити, що крім отримання первинної правової допомоги, тобто отримання правової консультації, до Бюро звернулося 5 осіб, які оформили звернення на вторинну правову допомогу, яка включає такі види правових послуг як захист; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

На даний час, три справи вже вирішені в судовому порядку з позитивним результатом для клієнтів. Два клієнта працюють безпосередньо з адвокатом, послуги якого оплачує держава.

Більше незахищених суспільних груп отримують доступ до БПД: Президент підписав закон, який вносить зміни до ЗУ “Про безоплатну правову допомогу”

3 січня 2017 року Петро Порошенко підписав Закон України “Про Вищу раду правосуддя”, як повідомляє офіційне інтернет-представництво Президента України. Цим документом, зокрема, внесені зміни до Закону України “Про безоплатну правову допомогу” в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. 04 січня, “Голос України” опублікував Закон України “Про Вищу раду правосуддя”, отже зазначені зміни набрали чинності – 5 січня 2017 року.

Метою зазначених законодавчих новел є посилення соціальних гарантій шляхом розширення кола осіб, які мають право на гарантовану державою безоплатну вторинну правову допомогу.

Насамперед, йдеться про внутрішньо переміщених осіб та осіб, які до сьогодні лише претендували на отримання такого статусу. Таким чином скористатися кваліфікованою правовою допомогою тепер зможуть близько 1 700 000 людей – саме така сьогодні є приблизна кількість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб.

Така ж соціальна гарантія встановлена для осіб, які претендують на отримання статусу учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій (на сьогодні їх близько 275 000 осіб), іншим особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, надаватиметься не лише з питань їх соціального захисту, як це було до прийняття зазначених змін, а з будь-яких інших питань.

Також суттєво змінилися підходи до визначення рівня малозабезпеченості, що є критерієм для отримання безоплатної вторинної правової допомоги не менше 10 000 000 осіб:

  • по-перше, особа матиме таке право, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;
  • по-друге, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, яка звертається за допомогою, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було дотепер.

Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до безоплатної правової допомоги особам, які мають дохід, що дорівнює прожитковому мінімуму або навіть більше, проте є недостатнім для самостійної оплати правових послуг. Крім того, прийняті зміни зроблять особу незалежною від доходів інших членів сім’ї у питанні звернення за безоплатною правовою допомогою. Насамперед, це уможливить звернення за такою допомогою осіб, законні інтереси та права яких порушуються в сім’ї.

Одночасно повідомляємо, що за правовою інформацією, консультаціями та отриманням доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції до Сторожинецького бюро правової допомоги може звернутися кожен, незалежно від його майнового стану.

Отож, якщо Вам потрібна правова допомога, а грошей на адвоката не вистачає – Бюро правової допомоги Вам допоможе.

Для отримання правової консультації звертайтеся за адресою:

м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а або телефонуйте за номером 2-28-99. Крім того, можна зателефонувати через систему інтернет-спілкування “Скайп” набравши “Сторожинецьке бюро правової допомоги”, або [email protected]

Джерело: заступник начальника відділу “Сторожинецьке бюро правової допомоги” Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги Данко Вікторія Василівна

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ