В Банилові-Підгірному провели літературно-мистецьку годину “Вічний як народ”

Тарас Григорович Шевченко!
Досить було однієї людини,
щоб врятувати цілий світ, цілу націю.

Остап Вишня

Шевченко приходить до нас щороку навесні. Приходить щоразу новим, неповторним. Як весна оновлює природу, так і слово Великого Тараса оновлює наші душі, закликає бути чесним і милосердним, палко любити свій народ, свою Україну.

Щороку з приходом весни оживає з новою силою слово нашого пророка – Тараса Шевченка. В ці перші весняні дні вся Україна згадує свого Тараса .

З метою вшанування пам’яті великого Кобзаря в бібліотеці села Банилів-Підгірний було проведено літературно-мистецьку годину “Вічний як народ”, гостями якої були учні 9 класу.

Бібліотекарі поставили собі завдання – найбільш повно представити читачам наявну в фондах літературу про життя і творчість поета, познайомити їх з творами і живописом Т. Шевченка. Увазі присутніх були представлені книги та альбоми, які розкривають життя та творчість Шевченка-художника і Шевченка-поета.

З вступним словом про життєвий шлях поета, його літературну спадщину, творчість Шевченка як художника, про те, як любить і вшановує його пам’ять український народ і як виконує його заповіти, виступила бібліотекар Нагорська Оксана Володимирівна.

В стінах читальної зали звучало Шевченкове слово – діти читали його лірику, вірші про природу і любов до рідного краю, твори, які відображали зболену душу поета.

Протягом  всього заходу у виконанні учнів Нагорського Михайла, Порчук Олени, Кіфюк Інни, Скорейко Олександри, Тинкалюк Маргарити та інших лунала безсмертна поезія Кобзаря “Думи мої, думи мої”, “Садок вишневий коло хати”, “Тополя”, “Заповіт”, “Лілея” тощо.

Для учасників дійства провідним бібліотекарем Коваль Тетяною Павлівною була проведена літературна вікторина “Тарас Шевченко: вивчаймо, пізнаваймо, любімо…”, на якій учні змагалися за звання кращого знавця життя і творчості Шевченка.

Захід доповнили книжкова виставка “Вічний як народ”, на якій були представлені твори Шевченка, критичні матеріали, публіцистичні статті з періодичних видань і бібліографічний огляд “Шевченкове пророче слово”, проведений завідуючою бібліотекою Стратейчук Вірою Омелянівною.

Учні читали поетові вірші, читали його безсмертний “Заповіт” і відчували себе невід’ємною частинкою того дивовижного творіння Божого, що зветься українським народом.

Пройшло багато часу, а Тарас Шевченко залишається невмирущим як поет, художник, пісняр, проводир, геній, що показує нам шляхи життя.

У всій світовій літературі важко знайти з-поміж письменників подібну постать, що пройшла б такий же винятковий життєвий шлях, що вийшла б із таких низів і досягла б найбільшого злету творчого генія, що з прожитих 47-ми років життя була б лише 10 років на волі, що була б одночасно поетом, прозаїком, драматургом, малярем, чудовим різьбярем, співаком, редактором, а головне, що могла б так глибоко відбити думки, життя і мрії свого народу, як це зробив геніальний Тарас Шевченко, ставши письменником світової слави.

Тож прагнімо дорости до Шевченка!

Категорія: Культура Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ