В Кам’яні відбувся вечір-присвята пам’яті Василя Дмитровича Кожелянка

У сучасній українській літературі постать Василя Кожелянка одночасно була і залишається відомою і невідомою, значною і знаковою. Наш, буковинський, проте ні на кого не схожий, самобутній, неординарний творець альтернативної історії, автор інтелектуальної прози, поет-творець, філософ-драматург цікавий як вибагливому, так і пересічному читачеві. 1 січня 2017 року йому мало б виповнитись 60 років, але, на жаль, Василя Кожелянка немає серед нас.

У рідному селі Василя Дмитровича, у приміщенні Будинку культури зібралися друзі, колеги, члени родини, односельчани, щоб вшанувати свого Василя. Організатором і ведучою вечора-присвяти “Недоспівана пісня Василя Кожелянка” була завідувач бібліотеки-філії №36 села Кам’яна Сторожинецької ЦБС Тулюлюк Віра Іванівна у співпраці з працівниками Кам’янецького будинку культури.

Своїми спогадами про Василя Кожелянка, про історію знайомства, про те, якою людиною був Василь поділився письменник, публіцист, літературний критик і перекладач Олександр Володимирович Бойченко.

Георгій Костянтинович Кожелянко, доктор історичних наук, етнолог, лауреат літературно-мистецької премії імені Сидора Воробкевича, член родини Кожелянків розповів присутнім про походження родини Кожелянків і про роль і місце Василя Дмитровича Кожелянка у його житті і житті односельчан.

Про те, якою активною громадянською позицією відзначався Василь Кожелянко говорили його близькі друзі Масан Олександр Миколайович – кандидат історичних наук, доцент ЧНУ ім. Ю.Федьковича, Кобевко Петро Дмитрович – головний редактор газети “Час”, Токар Василь Олексійович – автор і виконавець гравюри з автографом Василя Кожеляка на магазині “Букініст”; Гринюк Василь Михайлович, колега по перу, заступник головного редактора газети “Молодий буковинець”, заслужений журналіст України.

Дослідженням творчості Василя Кожелянка займається викладач кафедри суспільних наук та українознавства Буковинського державного медичного університету Аністратенко Антоніна Віталіївна, яка є автором двох монографій про митця. Вона розповіла про те, як вона вишукувала переклади творів Кожелянка та скільки ще залишилось невивченого з життя та творчості буковинського письменника

Надзвичайно теплі слова спогадів про свого земляка лунали з вуст Кучережко Фрозини Степанівни, колишнього вчителя української мови й літератури, керівника гуртка “Літературне краєзнавство”, Фочук Світлани Георгіївни, депутата обласної ради, Кожелянко Світлани Михайлівни, директора Кам’янської ЗОШ, Савчук Домки Миколаївни, вчителя початкових класів, де навчався Василь Кожелянко, колишній заступник директора Кам’янської школи.

З презентацією про життєвий шлях і літературну діяльність “Василь Кожелянко – письменник і поет” виступила вчитель історії Кам’янської ЗОШ Мітран Сільва Василівна. Всі учасники і присутні мали змогу переглянути літературний відеопідкаст “Проза Василя Кожелянка”, який було підготовлено працівниками Сторожинецької районної бібліотеки.

Готуючись до 60-річчя від дня народження Василя Кожелянка, Сторожинецька районна ЦБС спільно з обласною універсальною науковою бібліотекою ім. М.Івасюка і за фінансової підтримки Сторожинецької районної ради та Кам’янської сільської ради наприкінці 2016 року підготувала до друку та випустила бібліографічний покажчик “Василь Кожелянко”.

Директор ЧОУНБ ім. М.Івасюка Філяк Наталя Миколаївна та заступник директора ЧОУНБ ім.М.Івасюка Довгань Марія Михайлівна презентували покажчик та розповіли про роботу над цим виданням. Також згадали про те, якою людиною був Василь Дмитрович, як він бережливо ставився до книги та літературних надбань взагалі, яке місце займали книги в житті письменника.

Слова поваги до постаті Василя Кожелянка лунали з вуст заступника голови Сторожинецької районної ради Філіповича Володимира Миколайовича та начальника відділу культури, національностей та релігій Сторожинецької районної державної адміністрації Давидчук Ірини Володимирівни.

Учасники вечора говорили також про важливість проведення таких заходів, які популяризують життя та діяльність відомих особистостей краю і яку роль у цьому відіграють заклади культури.

На завершення вокальна група “Юність” та народний аматорський колектив “Кам’янецькі козаки” подарували декілька приємних хвилин відпочинку.

Джерело: директор Сторожинецької ЦБС Іванна Лугина

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ