Педагоги обговорили якість та ефективність науково-методичної роботи в загальноосвітньому навчальному закладі

Вчора, 30 березня 2017 року, у Центрі естетичного виховання “Юність Підгір’я” вперше відбулося розширене засідання науково-методичної ради районного методичного кабінету управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької райдержадміністрації за темою “Якість та ефективність науково-методичної роботи в загальноосвітньому навчальному закладі”.

У роботі науково-методичної ради взяли участь в. о. начальника управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Сторожинецької райдержадміністрації Чобітько М.І., голова РК профспілки працівників освіти району Олійник В.І., начальник відділу освіти Красноїльської ОТГ Фокша К.І., представник Чудейської сільської ради Жижій В.В., директори ЗНЗ, заступники директорів з навчально-виховної роботи та завідувачі ДНЗ.

Відкрила засідання завідувач РМК Жижій І.П., яка зазначила, що науково-методична робота в навчальних закладах системи загальної середньої освіти є складовою системи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів і об’єднує в єдиний потік вплив індивідуальних, групових і масових форм на всі аспекти діяльності та розвитку оновлюючої системи навчальних закладів. Також підкреслила, що це суттєво позначається на їх навчально-виховному процесі шляхом озброєння педагогічних кадрів знаннями психолого-педагогічної теорії і досягненнями передової педагогічної практики, вироблення в педагогів відповідних умінь і навиків.

З нормативно-правовою базою з питань організації роботи методичної ради в загальноосвітніх навчальних закладах присутніх познайомила методист РМК Іліка В.І. Вона акцентувала увагу на питанні нормативної документації щодо роботи методичної ради освітніх закладів. Зразки планування, проектів Положення про методичну раду та інші методичні рекомендації, які були розроблені методистами РМК для практичного використання педагогічними колективами, роздані керівникам навчальних закладів.

Методист РМК Савчук Р.О. розповіла про друковані напрацювання педагогів у періодичних виданнях районного, обласного та Всеукраїнського рівнів.

Учителі розробляють авторські програми, методичні посібники, збірники, розглянуті та схвалені методичною радою райметодкабінету, окремі – методичною радою ІППОЧО. Працівники освіти виступають із науковими статтями на регіональних, Всеукраїнських конференціях.

Видавнича діяльність педагогів посідає особливе місце в системі формування професійної компетентності. Акумулювання доробок педагогічних працівників здійснюється через участь у круглих столах, педагогічних читаннях, науково-практичних семінарах, на засіданнях РМО, де вчителі діляться досвідом у формі пристендових уроків, проводять майстер-класи, готують доповіді та презентації.

Нестерова Т.В., методист РМК, наголосила на необхідності активізувати роботу з обдарованими дітьми з метою кращої підготовки до участі в олімпіадах, конкурсах, турнірах і науково-дослідницькій діяльності.

На засіданні презентовано збірники “Національно-патріотичне виховання на уроках української мови та літератури” (укладач Палюх О.І., учитель української мови та літератури Красноїльської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3), “Практичні заняття з історії. 5-8 класи (На допомогу вчителям та учням)” (укладачі: Слободська Н.І. (Сторожинецький районний ліцей), Мазур М.О. (Старожадівський НВК), Войцицька С.С. (Сторожинецька районна гімназія), Масіян С.К. (Костинецький НВК), Пинтелюк Л.В. (Спаський НВК), Петращук М.О. (Банилово-Підгірнівська гімназія), Мітрік С.М. (Нижньопетровецька ЗОШ І-ІІІ ступенів №1), “Мультимедійні системи навчання як новий методологічний засіб інтерактивного навчання на уроках біології” (укладач Тимчук Д.І. (Михальчанська ЗОШ І-ІІІ ступенів).

Про роботу над створенням названих посібників учасникам засідання розповіли учителі суспільно-гуманітарних дисциплін шкіл району Палюх О.І., Пинтелюк Л.В. та Мітрік С.М.

Науково-методичною радою РМК були схвалені названі збірники і допущені до практичного використання педагогами району та прийняті методичні рекомендації.

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ