“Вишиванку одягай – Україну кохай!”. Заходи до Дня вишиванки в Банилові-Підгірному

Висить рушник у хаті на кілочку,
Калина червоніє на столі,
А біля неї – жовті колосочки,
Мов пустотливі братики малі,
Це все – моя земля, моя Вкраїна,
Це рук моєї матері тепло,
І цей рушник, яким і дочку й сина
Благословляє мати на добро.

Вишиванка – це наша національна гордість. Ще з сивої давнини відомо, що вишита сорочка є символом здоров’я та краси, оберегом щасливої долі та родової пам’яті. За традицією вишита сорочка передавалася з покоління в покоління, з роду в рід як родинна реліквія. Цей український оберіг пройшов крізь віки й нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до Батьківщини.

Кожен українець в цей день одягає вишиванку і йде у ній на роботу, школу чи садочок, чи просто гуляють вулицями міст і сіл.

День вишиванки в селі Банилів-Підгірний пройшов цікаво і насичено. Початком стало свято вишиванки “Вишиванку одягай – Україну кохай!”, яке було проведено бібліотекарями села спільно з вчителем початкових класів Абрамчук Аллою Сільвестрівною .

Діти розповідали вірші, співали пісні, влаштували конкурс на кращу вишиванку. На протязі заходу діти дізнавались, що які б складні часи не переживав наш народ, але любов до традиційної вишивки ніколи не згасала. За допомогою нитки і голки українські майстри створювали і створюють унікальні зразки впізнаного у всьому світі українського вбрання.

Продовжилося свято в бібліотеці народознавчим уроком “Українська вишивка – це “молитва без слів”. Присутніми були читачі різної вікової категорії – поруч сиділи учні від 2 по 9 класи і всім було дуже цікаво.

Абрамчук Алла Сільвестрівна розповіла всім присутнім , про те що означають узори на їх вишиванках. Бібліотекарі Нагорська Оксана Володимирівна і Коваль Тетяна Павлівна розповіли всім історію виникнення вишиванки і ознайомили з експонатами виставки. Діти слухали, затамувавши подих, та із задоволенням і цікавістю випитували про різні деталі.

Бібліотекар Стратейчук Віра Омельянівна провела бібліографічний огляд “Українська вишивка – це “молитва без слів” і ознайомила з цікавими книгами про вишивку і народні традиції.

На протязі усього заходу панувала тепла та дружня атмосфер – лунав життєрадісний сміх дітей, які з піднесеним настроєм читали вірші, співали пісні, слухали розповіді один одного про вишивки, які вони принесли з дому для виставки.

Учні 9 класу розповіли про народні традиції і традиції, які з покоління в покоління передаються в їхніх родинах.

Маленькі читачі під керівництвом Алли Сільвестрівни підготували для всіх присутніх музичний подарунок пісню ” Сорочка мамина” , яку із задоволенням їм підспівували всі присутні на заході.

Закінчився захід піснею “Україна вишивана”, яку виконала Оксана Володимирівна спільно зі всіма учасниками заходу. Слова пісні прозвучали немов побажання всім українцям: “Будьте щасливі , будьте здорові білі , русяві і чорноброві! Будьте веселі , будьте багаті в кожній оселі і в кожній хаті!”

Категорія: Культура Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ