Бібліотекарі обговорили роботу в умовах децентралізації

Нещодавно у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка відбулась обласна школа директорів ЦБС за темою “Адвокація: сучасна бібліотека – спільна громада”. В її роботі взяли участь директор Сторожинецької районної ЦБС Іванна Лугина та завідувач бібліотеки села Великий Кучурів Великокучурівської громади Наталя Бевцик.

На початку семінару заступник директора обласної бібліотеки Олена Баннікова вручила Подяки директорам ЦБС, які напередодні, в рамках проведення заходів, приурочених обласному книжковому фестивалю “БукФест”, щиро приймали у себе в районах відомих письменників братів Капранових, Мирослава Дочинця, Зірку Мензатюк та інших і висловила слова вдячності за відповідно проведену роботу.

З інформацією про інструменти адвокаційної кампанії та представлення інтересів бібліотек та громади виступила заступник директора обласної наукової бібліотеки ім .М.Івасюка Марія Довгань. Вона зазначила, що лобіювання інтересів бібліотек та громади потребує від нас бібліотекарів знання елементарних правових норм і тому необхідно запровадити проведення у бібліотечних установах правових всеобучів для бібліотекарів та користувачів.

Практичні рекомендації як спланувати адвокаційну діяльність в умовах децентралізації надавала завідувач науково-методичного відділу ЧОУНБ ім. М.Івасюка Тетяна Макарейчук.

Учасники семінару прийняли участь у круглому столі “Бібліотеки в умовах децентралізації”, який був організований Буковинським центром виборчих технологій та Мережею центрів європейської інформації України і відбувався за участі начальника управління культури Чернівецької ОДА Віри Китайгородської та в.о. директора ЧОУНБ ім.М.Івасюка Наталії Філяк.

Модератором круглого столу був голова “Українського Народного Дому у Чернівцях” Володимир Старик, який привітав всіх присутніх, і зокрема гостей з 8 обласних бібліотек України. Аналізував роботу бібліотек ОТГ в перший рік в умовах децентралізації експерт регіонального відділення Асоціації міст України Тарас Халавка. Всі питання правового регулювання бібліотечної справи в умовах децентралізації дуже доступно роз’яснила присутнім кандидат юридичних наук, доцент ЧНУ ім.Ю.Федьковича Ольга Чепель.

Під час обговорення теми круглого столу директор Сторожинецької ЦБС Іванна Лугина поділилась позитивним досвідом співпраці з територіальною громадою Сторожинецької міської ради, в рамках якої підписано договір, де прописано всі послуги, які надає ЦБС бібліотекам громади і відповідне фінансування, яке виділяє рада ОТГ для утримання Сторожинецької ЦБС.

Колеги з інших областей говорили про позитивні і негативні моменти децентралізації бібліотек. Однак всі присутні дотримуються думки, що найкращий варіант для бібліотечної галузі – це збереження централізованих бібліотечних систем.

Загалом семінар був дуже корисний у плані отримання корисних та практичних консультацій та обміну досвідом роботи бібліотек інших областей.

Джерело: директор Сторожинецької районної ЦБС Іванна Лугина

Категорія: Дозвілля
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ