Лицар Бронзового хреста Заслуги – житель Старої Жадови

Вчора, 21 червня 2017 року, в приміщенні прес-центру Чернівецької ОДА в рамках світового ювілейного оргкомітету з відзначення 75-річчя створення УПА відбулася конференція, на якій презентували заходи щодо вшанування пам’яті лицарів ОУН та УПА і відновлення повстанських нагород з подальшим врученням їх нащадкам.

УПА – це єдина в історії повстанська армія, яка спромоглася утворити власну систему нагород і заохочень, запроваджену у 1944 році наказом Головного визвольного штабу. Система нагород УПА передбачала, що право відзначення в різний час функціонування українського визвольного руху мали: Українська головна визвольна рада, Головний військовий штаб УПА, крайові військові штаби УПА, окружні проводи ОУН.

Представляли програму кандидат історичних наук Микола Посівнич з Львова та представник Мистецького фонду ім. Короля Данила Володимир Турецький. Вони продемонстрували точні копії автентичних нагород, розроблених повстанським художником Нілом Хасевичем.

Оригінали були виготовлені в Мюнхені, але в процесі передачі головному командирові УПА Василю Куку, зважаючи на тогочасні реалії, були перехоплені НКВС, тому жоден з учасників збройного підпілля ОУН так і не отримав своїх відзнак.

На Буковині представляли пошукову роботу саме щодо жителів нашого краю та вихідців звідси. Серед відомих на сьогодні 1102 Лицарів народ – буковинців біля десяти.

Серед них був житель Старої Жадови Сторожинецького району – Тодорюк Михайло Дмитрович (“Весна”, “Степан”, “Павло”, “Невидний”), 1902 р.н.

З 1939 року вступив в ряди ОУН. Був в’язнем румунських тюрем. Після чого, з 1944 по 1948 рік, незважаючи на повинну в 1945 році, виконував обов’язки господарчого референту Путильського районного проводу ОУН та Буковинського обласного проводу ОУН.

В 1948 році загинув у сутичці з опергрупою Вижницького РВ УМДБ році біля села Багна Вижницького району, прикриваючи відступ побратимів. Того ж року Михайло Дмитрович був представлений до нагородження Бронзовим хрестом Заслуги.

Нагороди повстанців, які є іменними та пронумерованими, зараз науковці намагаються вручити нащадкам загиблих за волю України.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ