Правда криється в деталях. Розслідування (частина І)

В будь-якій справі є дрібні деталі, на які варто звернути увагу – інакше є шанс, що в майбутньому будуть проблеми. Ще кажуть, що при реалізації будь-якого плану недогляд в, здавалося би, незначних місцях може привести до краху всіх напрацювань.

Наші підписники ще місяць тому звернули увагу на стан паркану та тротуару напроти будівлі по вул. Видинівського, 19 в Сторожинці. Сітка лежала на городі, тротуар обвалився.

Звичайно, своє плече підставила міська рада. 19 червня був підписаний договір №333 з ТзОВ “АВІКбудпроект” на поточний ремонт об’єкту Сторожинецької міської ради – огорожі газону.

Крім міського голови Миколи Карлійчука, чомусь завіряв договір ще й Ілля Карлійчук, який на той момент був в.о. начальника відділу житлово-комунального господарства.

Акт виконаних робіт був підписаний того ж дня – 19 червня 2017 року. Згідно нього, підрядник виконав, а міська рада прийняла роботи на суму більше 28 тис. грн. 

Саме це нас зацікавило і, за допомогою запиту на отримання інформації, вдалося подивитися детальніше на те, які ж роботи були виконані за таку значну суму для 22 метрів відмостки – адже це майже 1300 гривень за метр.

В цьому документі “прекрасно” майже все. Починаючи від того, що він був підписаний в той же день, що і договір на виконання робіт (тобто документально все було виконано за добу) і закінчуючи цінами та об’ємами.

У мене були фотографії, на яких можна було нарахувати більше 35 мішків цементу і “механізовані” способи “готування важкого бетону”. 35 мішків цементу на 22 метри “стрічкового фундаменту”. Які ж розміри цього фундаменту? Все дуже просто.

Разом з колегами, скориставшись вимірювальним інструментом (рулеткою) та знаннями шкільної програми геометрії, визначив, що довжина “фундаменту” – 21,8 метри, ширина – 0,25 метри, висота в найвищому місці – 0,62 метри, а в найнижчому – 0,21 метр.

Але стривайте – там ж іще був шматок тротуару та бетонний парапет біля встановлених воріт! ОК. Оскільки це все легко перевірити (ремонт проводився майже в центрі міста), візьмемо розміри обваленого тротуару як 10м х 0,6м х 0,1м, а розмір бетонної площадки біля воріт – 3,58м х 0,09м х 0,92 м.

Тепер порахуємо об’єми всього, що наміряно по максимальному: відмостка – 3,39 м³, тротуар – 0,6 м³, площадка – 0,29 м³. Разом – 4,28 м³. Це по максимальних розмірах, а не по середніх.

Якщо ж тепер заглянути в акт виконаних робіт (це не кошторис, це документ, який підписують вже “по факту”), ми побачимо, що підрядник наготував “важкого бетону на гравії” аж 9 м³ по ціні 1142 грн. за куб на загальну суму 10,28 тис. грн. 

Але ж ми визначили, що бетону було лише 4,28 м³. Якщо взяти ціни з кошторису, то його вартість має бути лише 4,88 тис. грн. Є підозра, що майже 5,5 тис. грн. “десь” зникли. Запам’ятаємо це.

Йдемо далі. Жителька цього будинку, пані Лідія, бідкалася, що робітники не закінчили заливати бетон перед хвірткою, залишивши недоробки.

Нагадаю, що загальна довжина бетонної відмостки – 21, 8 метри. Дякуючи світлинам “прихованих робіт”, можемо подивитися скільки арматури було вкладено в бетон.

Бачимо 4 сталеві стрижні діаметром 12 мм. В акті виконаних робіт цього матеріалу вписали аж 186 кілограм. Ні для кого вже не може бути секретом, дякуючи Інтернету, скільки важить 1 метр арматури – це рівно 0,888 кг, або 888 грам. Шляхом простих математичних дій визначаємо, що арматури має бути 209 метрів. Зрозуміло. Ділимо 209 м на 21,8 (довжину паркану) – маємо 9,6 прутів. Тобто на фотографіях має бути дев’ять арматурин, а не чотири! Цікаво, а де ж решта?

Давайте знову прикинемо – чотири прутки довжиною 21,8 метри (хоча вони коротші, але нехай) – 87,2 м. Кожен метр важить 0,888 кг. Виходить (згідно кошторисної ціни) – 1642 грн. А в акті – 3503 грн. Знову незходиться! 1,8 тис. грн. “десь” знову зникли! Разом з попередніми 5,5 тис. грн. це вже 7,3 тис. грн. Рахуємо далі.

Однією з найбільш цікавих статей акту виконаних робіт є “поліпшене фарбування колером олійним парканів” на суму 1,7 тис. грн. Станом на сьогодні, 9 липня 2017 року, парка досі не пофарбований, а пані Лідія, яка проживає в цьому будинку, бідкалася, що мусить за власні кошти купити фарбу для паркана. Ви вже здогадалися? Додаємо 7,3 і 1,7 – виходить 9 тис. грн. 

Також, згідно акту, один квадратний метр паркану з штахетника коштує 105 грн. і підрядник чесно врахував всі 24 м² паркану (21 м на 1,23 м). Але “забув” виключити звідти ворота, довжина яких біля 5 метрів. Тобто навіть на такій мілкій деталі вдалося “зекономити” ще біля 600 грн. При цьому вартість однієї штахетини (яких там 138 шт.) вийшла біля 18 грн. Думаю, що ціна трохи завищена.

Ще одною деталлю, зовсім не очевидною, але врахованою в акті виконаних робіт, є “урахування впливу умов виконання будівельних робіт”, рівному 1,2.

Що ж це? Вказівками щодо застосування ресурсних елементних кошторисних норм на ремонтно-будівельні роботи, визначено перелік коефіцієнтів до норм витрат праці робітників:

Застосований в акті виконаних робіт коефіцієнт 1,2 не підпадає під жодну з вищенаведених категорій. Тобто, ціна на виконання робіт знову була завищена! Тут вже біля 2 тис. грн. 

Біглим переглядом (та походом на місце з рулеткою) ми визначили, що ціна на виконання роботи по “поточному ремонту огорожі газону” була завищена на суму біля 10 тис. грн. 

Здавалося б, на 152 млн. грн. бюджету громади це копійки. Але загальна вартість робіт згідно акту – 28 тис. грн. 10 тисяч гривень з них – це більше третини, або 35%. 

Також цікаво послухати саму пані Лідію, яка розповідає, що робітники, попри “поточний ремонт”, встигли ще й покращити благоустрій приватного магазину, розташованого неподалік. За бюджетні кошти.

Якщо взагалі “закопатися” в деталі, можна дізнатися, що будинок по вул. Видинівського, 19 знаходиться на балансі КП “Сторожинецьке ЖКГ”, як і відмостка, як і тротуар біля неї.

Ось тепер взагалі не зрозуміло, чому міська рада мала фінансувати “поточний ремонт” за кошти платників податків громади, якщо за ці об’єкти має відповідати окреме підприємство з окремим керівником і окремою господарсько-розрахунковою діяльністю?

Перейдемо до іншого договору, №332 від 19 червня 2017 року. Згідно нього ТзОВ “АВІКбудпроект” мало провести поточний ремонт огорожі газону по вул. Чернівецькій, 11. Містяни знають це як “бетон біля ДК”.

Ця бетонна огорожа має загальну довжину 33,56 метри, ширину 0,28 метра, а максимальну висоту 0,45 метра. Загальний об’єм –  4,22 м³.

Виходячи з ціни на бетон і роботи згідно акту, можна побачити, що підрядник, напевно, двічі готував “важкий бетон на гравії” загальним об’ємом 6,6 м³ і ціною разом з улаштуванням в 1,64 тис. грн. за 1 м³. Як ви вже здогадалися, фактичний об’єм з актом виконаних робіт не співпадає на 2,4 м³ або майже на 4 тис. грн. 

Далі рахувати ні арматуру, ні виконання робіт немає змісту. Простими діями показую, що тільки на двох мілких об’єктах, якими не зацікавиться жоден перевіряючий орган, міський голова разом з підрядниками “зекономили” більше 14 тис. грн.

Цих коштів вистачило б на проведення аудиторської перевірки КП “Сторожинецьке ЖКГ”, на якій наполягали деякі депутати Сторожинецької міської ради.

На сесії міський голова Микола Миколайович Карлійчук тиснув на те, щоб кошти не виділялися.

Що ж економив міський голова? Кошти громади чи власну репутацію господарника? Кого захищав? Бюджет чи “зручних” підрядників, зловживання яких неминуче виявила би така перевірка?

Михайло Шморгун

Категорія: Важливо Розслідування Статті Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ