Пенсійний фонд: легалізація зарплат, електронні сервіси, консультації та навчання

Пенсійний фонд

У нинішніх умовах актуальною залишається тема боротьби з виплатою заробітної плати у „конвертах”, реалізації гарантій оплати праці та організації заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати. Від несплати податків та внесків із тіньових доходів країна щороку втрачає мільярди гривень доходів до державного і місцевих бюджетів, Пенсійного фонду України та інших інституцій, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного пенсійного забезпечення у майбутньому.

На жаль, більшість працівників іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (зазвичай мінімальну) заробітну плату, а решту у вигляді так званої доплати – неофіційно (розмір якої значно перевищує мінімальну).

З великою кількістю працівників роботодавці взагалі не укладають трудові договори задля мінімізації понесених витрат. Працівники, які одержують заробіток „у конвертах”, є заручниками самих себе, адже, отримуючи нелегальну винагороду в результаті домовленості з роботодавцем, вони позбавляють себе соціальних виплат та гарантій, а отже – стабільного та забезпеченого майбутнього.

З огляду на це, посилюється відповідальність роботодавців за порушення законодавства про працю, а саме: за допуск працівника до роботи без укладання трудового договору (контракту); оформлення працівника на неповний робочий час у разі виконання роботи повного робочого часу, установленого на підприємстві; виплату зарплати без нарахування та сплати єдиного соціального внеску; недотримання встановлених законодавством мінімальних державних соціальних гарантій в оплаті праці; незаконне звільнення з роботи працівника; недопущення до проведення перевірки з питань дотримання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні та ін.

Шановні роботодавці! Вкотре закликаємо Вас: не прирікайте своїх найманих працівників на мізерні соціальні гарантії у майбутньому! Чітко дотримуйтеся вимог законодавства про працю.

Шановні працівники! Пам’ятайте: легальна заробітна плата – запорука стабільної пенсії! При отриманні мінімальної заробітної плати Ви не можете претендувати у майбутньому на розмір пенсійної виплати більший, ніж мінімальний розмір пенсії.

Подбайте про пенсійне забезпечення сьогодні!

До уваги фізичних осіб-підприємців, які віднесені до першої групи платників єдиного податку! Подбайте про пенсійне забезпечення сьогодні!

Для фізичних осіб-підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування, сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску, який щомісяця у 2017 році складає 704 грн. (3200 грн. *22%).

Згідно із законодавчими змінами з 01.01.2017 фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, визначених у підпункті 1 пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, мають право сплачувати єдиний внесок у сумі не менше половини розміру мінімального страхового внеску, тобто 352 грн. (3200 грн.*0,5*22%).

Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць, необхідно сплачувати за місяць єдиний внесок у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.

У разі сплати єдиного внеску у сумі 352 грн. на місяць, страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме, 0,5 місяця, що в подальшому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області звертається до зазначеної вище категорії платників з проханням подбати про набуття страхового стажу та пенсійне забезпечення в майбутньому, сплачуючи єдиний соціальний внесок щомісячно у розмірі не меншому, ніж мінімальний (у 2017 році щомісячно по 704 грн.).

Подання та оформлення документів щодо перерахунку іноземної пенсії

Особливості подання та оформлення документів, виданих компетентними органами іноземних держав, для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до законодавства України

Документи, видані уповноваженими органами іноземних держав у встановленій формі, визнаються дійсними в Україні в разі їх легалізації, якщо інше не передбачено законом або міжнародним договором України.

Разом з тим, Конвенція, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 року, для держав-учасниць цієї Конвенції передбачає відміну консульської легалізації іноземних офіційних документів, яку замінює спрощена процедура проставлення уповноваженим на це державним органом спеціального штампа «Apostille».

Отже, іноземні офіційні документи, необхідні для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до законодавства України, зокрема, довідки про навчання за кордоном, свідоцтва про шлюб, про народження, про розірвання шлюбу та інші, приймаються органами Пенсійного фонду України за умови засвідчення їх дійсності шляхом консульської легалізації або шляхом проставлення апостиля.

Водночас, не потребують легалізації або апостилювання документи, видані компетентними органами держав, з якими Україною укладено двосторонні або багатосторонні договори, положення яких звільняють від будь-якого іншого засвідчення іноземних документів, якщо вони складені або засвідчені відповідною установою однієї з договірних сторін, скріплені печаткою та засвідчені підписом компетентної особи.

Так, з огляду на наявність договорів про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, звільняються від потреби легалізації офіційні документи, складені в державах-членах  Співдружності Незалежних Держав, зокрема: в Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Російській Федерації, Таджикистані, Туркменистані, Узбекистані, а також офіційні документи, видані компетентними органами чи засвідчені уповноваженими особами на території Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Сербії, Чехії, Грузії та Македонії.

При цьому, офіційні документи, складені іноземної мовою, які не потребують консульської легалізації, надаються з їх перекладом, засвідченим нотаріально.

Слід зазначити, що крім договорів про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах, Україною укладено низку міжнародних угод в галузі пенсійного забезпечення, при реалізації яких документи, видані компетентними органами договірних сторін, легалізації не потребують.

Наталія НАЗАРЕНКО, заступник начальника управління пенсійного забезпечення – начальник відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян.

Забудьте

Забудьте про черги – використовуйте електронні сервіси!

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області нагадує про зручну можливість здійснювати постійний контроль за даними, що впливають на Ваші пенсійні права, зручно і оперативно взаємодіяти з органами Пенсійного фонду України, дистанційно отримувати послуги, які раніше вимагали особистого звернення до управління. Принциповою відмінністю від попередніх форм інформування через Інтернет є той факт, що Веб-портал надає електронні послуги кожній особі індивідуально. Портал працює з дотриманням вимог до захисту персональних даних. Електронні послуги, які може отримати користувач на порталі після відповідної реєстрації: отримання інформації з персоніфікованого обліку (для працюючих громадян); отримання інформації про стан розрахунків платників з Пенсійним фондом України (для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців); формування запитів на попередню підготовку документів; отримання інформації зі своєї пенсійної справи (для пенсіонерів) та інше.

Тож, шановні громадяни, закликаємо Вас скористатися перевагами, які надає Веб-портал електронних послуг вже зараз та заздалегідь потурбуватися про свою майбутню пенсію! (https://portal.pfu.gov.ua).

Пенсійний фонд надає консультації в режимі відеозв’язку

Пенсійний фонд надає консультації в режимі відеозв’язку

У Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області прагнуть створити комфортні та якісні умови обслуговування громадян та спростити процедуру отримання послуг.

Зважаючи на зростання ролі Інтернету в житті громадян, органи Фонду області надають консультації в режимі відеозв’язку. Кожен може отримати відповіді фахівців на питання щодо призначення пенсії, її перерахунку, переліку документів для призначення пенсії, роз’яснення чинного пенсійного законодавства тощо, і для цього вже не обов’язково виходити з дому.

On-line консультації Головне управління надає щоденно в робочі дні протягом усього робочого часу за інтернет-адресою – edune_vikno

Проведення семінарів з питань заповнення звітності

До уваги керівників підприємств, установ та організацій,  фізичних осіб-підприємців!

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області проводить семінари з питань заповнення  звітності 

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області проводить  семінари-навчання для бухгалтерів підприємств, установ, організацій та фізичних осіб-підприємців з питань заповнення звітності в розрізі застрахованих осіб, яка надходить до Фонду.

Під час навчань Ви отримаєте інформацію не тільки щодо формування відомостей про застрахованих осіб, які використовуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру, але і дізнаєтесь про методику формування даних, практику та технологію використання протоколів контролю звітності.

Для підвищення ефективності навчання (формування навчальних груп за  тематикою питань та кількістю учасників)  пропонуємо звертатися з переліком питань, які Вас цікавлять, за номером телефону 52-74-23 до відділу супроводження інформаційних систем та електронних реєстрів  Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.  Дзвінки  для  пропозицій щодо тематики навчань, реєстрації учасників (підтвердження участі) приймаються  з 10.00 до 13.00 та з 14.00 до 17.00  з  понеділка по  п’ятницю.

Семінар-навчання проводиться кожного останнього вівторка місяця з 15:00 до 16:00,  за адресою: м.Чернівці, вул.Головна, 205 (зупинка  «Легмаш»).

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ