Прийміть дитину у родину

Прийомна сім'я

Родина – яке близьке та зрозуміле для нас слово. Ми з дитинства відчуваємо, що ми бажані у сім’ї і нас люблять наші батьки. Та, на жаль, багато діток у нашій країні, та й взагалі у цілому світі не знають що таке батьківська любов, турбота, ласка. Проблема дитячого сирітства з кожним днем стає більш актуальною і болючішою темою для нашого суспільства.

З метою забезпечення прав дитини, яка опинилася в складних життєвих обставинах і не може проживати разом з батьками, створюються прийомні сім’ї.

Починаючи з 1998 року в Україні формується і розвивається новий соціальний інститут сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування – прийомна сім’я.

Прийомна сім’я – сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Прийомними батьками можуть бути працездатні осо­би, які перебувають у шлюбі, крім випадків, коли хоча б одна з них:

  • не пройшла курс підготовки потенційних канди­датів у прийомні батьки;
  • визнана в установленому порядку недієздатною або обмежено дієздатною;
  • позбавлена батьківських прав;
  • була усиновлювачем, опікуном, піклувальником, прийомним батьком, батьком-вихователем іншої дитини але усиновлення було скасовано або визнано недійсним, опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу було припинено з її вини;
  • за станом здоров’я не може виконувати обов’язки щодо виховання дітей (інваліди І і її групи, які за висновком медико-соціальної експертної комісії потребують стороннього догляду, особи, в яких офіційно зареєстровані асоціальні прояви, нахили до насильства);
  • перебуває на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;
  • зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами;
  • страждає на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ щодо осіб, які не можуть бути усиновлювачами;
  • була засуджена за злочини проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканості особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150і, 164, 166, 167, 169, 181, 187, 324 і 442 Кримінального кодексу України, або має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших злочинів.

Особливістю прийомної сім’ї, як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, які залишилися без батьківського піклування є те, що дитина, яка виховується в прийомній сім’ї не позбавляється статусу дитини- сироти і за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством; кандидати в прийомні батьки обов’язково проходять спеціальний курс підготовки; прийомні батьки у вирішенні проблем прийомної дитини співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід прийомної сім’ї; утримання прийомної дитини в сім’ї фінансується державою.

Прийомна сім’я постійно перебуває в полі зору центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, її відвідують соціальні працівники, які проводять бесіди з батьками та прийомними дітьми, надаються поради щодо вирішення деяких загальних та соціальних питань.

Діти – це наше майбутнє, і не важливо чи то твоя рідна дитина, чи просто маленька особистість, яка хоче відчути твою підтримку та часточку любові. Ми повинні пам’ятати, що для щастя цих дітей потрібно так мало: добре слово, привітна посмішка і надія на краще майбутнє.

Якщо Ви дійсно не байдужі до долі цих дітей та прагнете створити прийомну сім’ю на базі своєї родини звертайтеся до Сторожинецького РЦ СССДМ за телефоном 2-11-48.

Джерело: фахівець із соціальної роботи Олена Костащук

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ