Сім’я є найважливішою ланкою у вихованні дітей. Прийміть дитину у родину

Чим раніше і довше дитина залишається без батьківської опіки, тим складніше відбувається її соціалізація в дорослому житті. Життя без сім’ї, в умовах тривалої соціальної ізоляції, в замкнутому колективі, в якому перебувають вихованці інтернатів, обмежують розвиток особистості дитини.

Такі діти мають труднощі з засвоєнням соціальних ролей, у них практично відсутнє уявлення про модель сім’ї. Окрім того, порушується конституційне право дитини на сімейне виховання та батьківське піклування. Таке право є також одним з основних прав дитини, проголошених Конвенцією ООН про права дитини.

Сім’я є найважливішою ланкою у вихованні дітей. Виховання в сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Подоланням цієї важливої проблеми є організація сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, формами якого є усиновлення, опіка та піклування, створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу.

В рамках реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, Верховною Радою України було прийнято законопроект щодо змін до державного бюджету України.

Даним законопроектом передбачено виділення коштів у вигляді субвенції загального фонду державного бюджету місцевим бюджетам на придбання будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, виготовлення проектно-кошторисної документації у сумі 277 726,7 млн. грн. Чернівецькій області буде надано субвенцію з державного бюджету у розмірі 3,6 млн. грн.

В Чернівецькій області в інтернатних закладах виховується 69 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі 18 дітей з Сторожинецького району, тож найбільш доцільним буде використання даної субвенції для купівлі житла під будинки сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Сторожинецький районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служба у справах дітей районної державної адміністрації очікує осіб, які бажають допомогти дітям, які залишилися без батьківської любові, турботи, подарувати їм щасливе дитинство та допомогти їм у становленні як особистості.

Для створення дитячого будинку сімейного типу, просимо звернутись до:

  • районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за адресою: м. Сторожинець, вул. Федьковича, 11 (приміщення центральної районної бібліотеки, 2-й поверх), за телефоном (03735) 2-11-48 та e-mail: [email protected];
  • служби у справах дітей районної державної адміністрації за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6 а (приміщення районної державної адміністрації, 4-й поверх, каб. 60, 63), за телефонами: (03735) 2-27-91, 2-13-44 та е-mail: [email protected];
  • служби у справах дітей обласної державної адміністрації за адресою м. Чернівці, вул. Університетська, 20, за телефонами: (0372) 52-24-08, 0508077393  та e-mail: [email protected].

 

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ