Новий порядок стягнення та виплати аліментів

Бюро правової допомоги

В Україні з 8 липня 2017 року набув чинності Закон № 2037-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо покращення захисту права дитини на належне утримання.Особа, яка має право на отримання аліментів, має право звернутися до суду з заявою про стягнення аліментів незалежно від терміну, який минув з моменту виникнення права на аліменти.

Аліменти на дітей присуджуються з моменту звернення до суду, тобто з дати, коли одержувач аліментів подав заяву про стягнення аліментів.

У виняткових випадках аліменти на дитину можуть бути стягнуті за минулий період, але тільки в межах трирічного терміну, що передував зверненню позивача до суду (наприклад, з 1 червня 2005 року, якщо позивач звернувся до Суду 1 червня 2008 року).

Подібне стягнення можливе, якщо до моменту звернення до суду аліменти не виплачувалися і особа, яка потребує аліменти, вживала заходів щодо їх отримання, але вони не були отримані внаслідок ухилення платника аліментів від їх сплати.

До таких заходів можна віднести, наприклад, надсилання матері дитини батькові повідомлень про необхідність його участі в утриманні дитини. Зазначені повідомлення повинні направлятися телеграмою або рекомендованим листом з описом вкладення, в іншому випадку довести в суді прийняття заходів, спрямованих на отримання аліментів, фактично неможливо.

Слід враховувати, що три роки – максимальний термін для стягнення аліментів попередній за період. Згідно цього законодавчого акту:

  1. усі позови щодо стягнення аліментів та додаткових витрат на дитину можна подавати за місцем проживання особи, за якою закріплена опіка. З позивача при цьому судовий збір не стягується.
  2. Спрощено процедуру розгляду позову – особа, з якою проживає дитина може не ходити на судові засідання; строк розгляду позову скорочується до трьох днів.
  3. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Тому мінімальний рівень виплат на користь дитини :

  1. до 6 років складатиме щонайменше 713 грн. з травня і 746 грн. з грудня;
  2. на дитину від 6 до 18 років – мінімальні аліменти 889 грн. з 1 травня і 930 грн. з 1 грудня.

Проте сума аліментів не може перебільшувати десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (до 6 років – 14 260 грн. з травня , 14 920 грн. з грудня поточного року; з 6 до 18 років – 17 770 грн. з травня та 18 600 грн. з грудня поточного року).

Також аліменти не можуть перевищувати 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі.

Також вводиться пеня на несплату аліментів у розмірі одного відсотка суми несплачених аліментів за кожен день прострочення від дня прострочення сплати аліментів до дня їх повного погашення або до дня ухвалення судом рішення про стягнення пені, але не більше 100 відсотків заборгованості.

У разі прострочення оплати додаткових витрат на дитину з вини платника такий платник зобов’язаний на вимогу одержувача додаткових витрат сплатити суму заборгованості за додатковими витратами з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних із простроченої суми.

Платник додаткових витрат вважається таким, що прострочив оплату, якщо він не виконав свій обов’язок щодо оплати додаткових витрат у строк, встановлений рішенням суду або за домовленістю між батьками, а в разі їх відсутності або у разі невстановлення такого строку – після спливу семи днів після пред’явлення відповідної вимоги одержувачем додаткових витрат, який фактично їх оплатив.

Врегульовується виплата аліментів людиною, яка є ФОПом на спрощеній основі, офіційно не працює та людей, які працюють за кордоном. Такі люди будуть змушені сплатити заборгованість за відсотком від середньої зарплати населеного пункту, де проживає платник.

Передбачається, що аліменти є власністю дитини (раніше було прописано, що вони належать тому, з ким живе дитина).

Стягнути аліменти можна в порядку наказного провадження. Наказне провадження є спрощеним видом судового провадження, без виклику сторін та в мінімальні терміни.

Розширено перелік причин, що враховуються судом при визначенні розміру аліментів, а саме:

  • наявність у платника аліментів рухомого і нерухомого майна, грошових коштів;
  • дорогі покупки платника (вартість яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму), якщо вони не відповідають офіційним доходам людини.

Тобто, якщо при вирішенні судом спору про стягнення аліментів позивач зможе довести і документально підтвердити значні витрати колишнього чоловіка, це служитиме підставою для збільшення суми, належної дитині.

В Україні також часті випадки, коли недобросовісний батько (мати), щоб не виконувати рішення суду про стягнення аліментів, переписує майно на родичів або знайомих. У підсумку забрати таке майно в рахунок боргу за аліменти практично неможливо. Тепер же платник повинен буде розкрити джерело доходів і розповісти, звідки у нього кошти на дорогі покупки, навіть якщо майно належить не йому, а, наприклад, новій дружині.

Новим законом визначено, що розмір аліментів повинен бути достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Однак довести, що є для дитини необхідним, повинен стягувач аліментів.

При цьому неповнолітня дитина може самостійно отримувати і розпоряджатися грошима. Раніше нормами Сімейного кодексу прописувалося, що аліменти є власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачуються. Хоча тепер не зовсім ясно, що робити з аліментами, які вже стягуються за рішенням суду на користь батьків.

Раніше аліменти були часткою від доходу платника, а якщо заробіток був нерегулярним, то гроші стягувалися у фіксованій сумі. Новим же порядком встановлено, що одержувач аліментів самостійно визначає який спосіб стягнення йому вибрати: в частці від заробітку чи у твердій грошовій сумі.

Якщо батьки не досягли домовленості про спосіб отримання аліментів, той з батьків, який виховує дитину, має право подати позов про визначення такого способу судом. Законодавець залишив можливість визначити спосіб і розмір стягнення аліментів шляхом укладення між батьками нотаріального договору.

Новим законом також встановлено, що до стягнення на одну дитину передбачена одна чверть доходу одного з батьків, на двох дітей – одна третина, а на трьох і більше дітей – половина заробітку платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на кожну дитину. А при стягненні аліментів у твердій грошовій сумі мінімально можна претендувати на 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При визначенні розміру аліментів, суд враховує низку факторів:

  • стан здоров’я дитини;
  • стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;
  • наявність у платника аліментів інших дітей, осіб, які перебувають на утриманні;
  • матеріальне становище того з батьків, з ким проживає дитина.

Аліменти відраховуються від офіційного доходу платника.

Перевіряти цільове витрачання аліментів можуть органи опіки та піклування – за власною ініціативою або на прохання платника. Якщо аліменти використовували не за призначенням, платник може звернутися до суду з позовом про зменшення розміру виплат і навіть залучити недбайливого екс-чоловіка (дружину) до відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків (аж до позбавлення батьківських прав в окремих випадках).

Аліменти можуть сплачуватися як на банківський рахунок, відкритий платником аліментів, так і другим з батьків, так і поштовим переказом або, наприклад, можна розмістити кошти на депозиті нотаріуса. Можлива і виплата аліментів готівкою, але в такому випадку слід формалізувати відповідні виплати. Інакше, у одержувача аліментів буде можливість заявити, що грошей він не бачив.

Стосовно окремого банківського рахунку для дитини – його можна відкрити в будь-якому віці, однак розпоряджатися ними можна з 14 років. Неповнолітня дитина (14-18 років) має право на самостійне одержання і розпорядження аліментами відповідно до Цивільного кодексу,.

У разі ж виникнення заборгованості з вини платника, одержувач має право вимагати неустойку в розмірі 1% від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення. Однак сума неустойки не повинна перевищувати 100% розміру основної заборгованості.

Порядок стягнення аліментів визначається Законом України «Про виконавче провадження», Сімейним кодексом України, Інструкцією з організації примусового виконання рішень та іншими нормативними актами.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8.00-17.00 год. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype-зв’язку – просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]» і за телефоном 2-28-99.

Джерело: начальник відділу «Сторожинецьке бюро правової допомоги» Данко В.В.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ