Навчальні заклади Сторожинецької громади у п’ятірці обласних лідерів

Особливістю завершального етапу 2016-2017 навчального року стало проведення державної підсумкової атестації з 12 предметів у формі ЗНО. Зовнішнє незалежне оцінювання є важливою і невід’ємною складовою освітньої системи держави, користується постійною великою підтримкою громадської та освітньої спільноти та є найбільш успішною освітньою реформою за всі роки незалежності України. Як і у минулі роки, у Сторожинецькій громаді була проведена значна організаційна робота щодо проведення зовнішнього незалежного оцінювання. З метою інформування населення району, починаючи із жовтня 2016 року, було організовано широке висвітлення важливих питань зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів, та умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2016 році через проведення нарад, батьківських зборів, громадських слухань, на сторінках районної газети «Рідний край», сайті «Сторожинець.Іnfo».

Проведено навчання та інструктажі для вчителів із подальшим складанням заліків щодо знання та практичного виконання функціональних обов’язків під час проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

З 225 одиннадцятикласників 222 випускників загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ст. стали учасниками зовнішнього незалежного оцінювання 2017 року.

Інформаційним освітнім ресурсом «Освіта.ua» складено рейтинг загальноосвітніх шкіл України за підсумками ЗНО 2017 року. Школи у таблиці ранжовані за рейтинговим балом, який розрахований на підставі середнього значення балів зовнішнього незалежного оцінювання отриманих учасниками тестування з усіх предметів ЗНО та з урахуванням загальної кількості складених тестів випускниками кожної школи.

Приємно відмітити, що серед 216 навчальних закладів Чернівецької області (окрім ЗНЗ м.Чернівці) рейтингову таблицю очолив Сторожинецький районний ліцей, на четвертому місці – Костинецький НВК, на п’ятому – Сторожинецька районна гімназія.

Тобто, у першій «п’ятірці лідерів» серед шкіл ОТГ та районів Чернівецької області відзначено три навчальні заклади Сторожинецької міської ради!

Освітяни нашої громади надають особливе значення питанням всебічного аналізу результатів учасників зовнішнього незалежного оцінювання та державної підсумкової атестації. Так в серпні-вересні  на інструктивно-методичних нарадах з учителями-предметниками громади, на освітянській конференції, на нарадах директорів загальноосвітніх навчальних закладів та заступників директорів з навчально-виховної роботи аналіз результатів ДПА у формі ЗНО  та накреслили завдання щодо покращення результатів проведення ЗНО у 2018 році.

Українська мова

Серед 10 ключових компетентностей, якими згідно з Концепцією «Нова українська школа повинні оволодіти учні упродовж навчання в школі», на першому місці стоїть «Спілкування державною мовою». Серед її компонентів – уміння сприймати, розуміти інформацію державною мовою; усно і письмово тлумачити поняття, факти, висловлювати думки, почуття, погляди.

Аналіз цьогорічних результатів ЗНО з української мови свідчать, що знання  значної частини випускники шкіл засвоєні на середній (46%) та достатній (24%) рівні. 23 учні (16%) отримали бали високого рівня. Слід відзначити навчальні заклади, найбільше  учнів в яких підтвердили високий рівень знань з української мови: Сторожинецький ліцей –12 уч. (55%), Сторожинецька гімназія – 5 (63%).

Середні бали навчальних досягнень відповідно становлять 9,4 та 8,9. У цих же закладах нового типу та Костинецькому НВК не має жодного учня, який склав ДПА на початковий рівень. Проте турбують результати 43 учнів (19%)  шкіл громади, які справились із завданнями ЗНО на початковий рівень (Б.-Підгірнівська гімназія -25%, Бобовецький НВК -26%, Давидівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – 27%). Найбільша розбіжність між результатами річного оцінювання та ДПА виявлена у Давидівській  ЗОШ І-ІІІ ступенів – 2б.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з української мови – 6,3.

Історія України

ДПА у формі ЗНО з історії України обрали 210 учнів (95%). Майже 69% школярів (144 уч.) виконали завдання на середній рівень, 28 учнів (13%) – на достатній, по 9 учнів (19%) – на високий та початковий. Кращі результати продемонстрували 5 учнів (71%)  Сторожинецької гімназії,  7 учнів (41%), Сторожинецького ліцею, 2 учні (50%) Костинецького НВК. Середні бали навчальних досягнень відповідно становлять 9,9 , 9,4, та 9. У цих же закладах та в Новобросковецькому ЗОШ І-ІІІст. не має жодного учня, який склав ДПА на початковий рівень.  У Б.-Підгірнівській гімназії та Давидівській ЗОШ І-ІІІ ступенів по 14% учнів написали на початковий рівень.

Розбіжність між  результатами річного оцінювання та ДПА у школах незначна.Тільки у Сторожинецькій ЗОШ І-ІІІ ст.№1 вона становить 1,7. А в Сторожинецькому ліцеї та Сторожинецькій гімназії результати ДПА кращі ніж річне оцінювання (відповідно на 0,5 та 0,6).

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з історії України – 6,6.

Математика

25 учнів (11%) семи ЗНЗ  виявили бажання обрати математику для складання ДПА. На високий рівень розв’язали математичні завдання 2учні (100%) Сторожинецької гімназії  та 4уч. (80%) Сторожинецького ліцею. Середні бали відповідно -10 та 9,8. На достатній рівень написав 1 учень (4%), на середній – 14 учнів (56%), початковий – 4 учні (16%). Найбільша розбіжність у навчальних досягненнях встановлена у Бобовецькому НВК – 4б.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з математики– 5,7.

Біологія

Сертифікаційну роботу з біології виконували 97 учнів (44%). Найвищий середній бал у Сторожинецькому ліцеї – 9,3, та Костинецькому НВК – 8. На високий рівень написали – 4 учні (4%), на достатній – 10 учнів (18%), середній – 70 учнів (72%), на початковий – 13 учнів (13%). Найбільша розбіжність 2,8 у Б.Підгірнівькій гімназії та 3 у Сторожинецькій гімназії.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради збіології – 5,9.

Географія

87 випускників (39%) складали іспит ДПА у формі ЗНО з географії. Найвищі результати у Костинецькому НВК (с.б.- 8,5) та Сторожинецькому ліцеї (с.б. – 8,2). На високий рівень написали 5 учнів (6%), достатній  -15уч.(17%), середній – 51 уч. (59%), початковий – 16уч. (18%). 31 % школярів Б.-Підгірнівської гімназії та 29% Панківського НВК отримали бали початкового рівня.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з географії – 6.

Фізика

Тільки 2 випускники ЗНЗ (0,9%) обрали даний предмет на ДПА(ЗНО). На достатній рівень написав 1 учень Сторожинецької гімназії , с.б. – 8. На середній рівень -1 учень Бобовецького НВК, розбіжність – 4, с.б. – 6.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з фізики – 7.

Хімія

5 учнів (2%) писали ДПА у формі ЗНО з хімії. Кращі результати у Сторожинецькі гімназії (1уч. -7б.). Середній рівень навчальних досягнень у Панківському НВК – 5 б.  На початковий рівень справились по 1 уч. Сторожинецької ЗОШ І-ІІІ ст..№1 та Давидівської ЗОШ І-ІІІ ст. Висока розбіжність між оцінками річного оцінювання та ДПА у учнів Сторожинецької ЗОШ І-ІІІ ст..№1 -6б., Панківського НВК – 5б., Давидівської ЗОШ І-ІІІ ст. -4,5б.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з хімії – 4,6.

Англійська мова

15 учнів (7%) з чотирьох ЗНЗ виявили бажання складати ДПА з англійської мови. На високий рівень написав 1 учень Панківського НВК. На достатній – 8 уч. (53%), середній – 4 уч. (27%), початковий – 2 уч. (13%). Найкращі результати продемонстрували учні Сторожинецького ліцею – с.б.-8,2. Значна розбіжність між оцінками річного оцінювання та ДПА зафіксована в Панківському НВК – 3,7 та Строржинеецькій гімназії – 3,5.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з англійської мови – 6,8.

Німецька мова

Два учні (0,9%) обрали іспит ДПА з німецької мови.4 бали отримав учень Б.-Підгірнівської гімназії та 3 б. – Давидівської ЗОШ І-ІІІ ст.  Розбіжність між оцінками річного оцінювання та ДПА в обох школярах становить по 6 балів.

Середній бал навчальних досягнень учнів загальноосвітніх закладів Сторожинецької міської ради з німецької мови – 3,5.

Медалісти

За наслідками навчання у ІІ семестрі претендентами на медаль були 15 учнів (9- золото, 6 – срібло). За результатами ДПА у формі ЗНО п’ятеро випускників підтвердили свої знання та отримали золоті медалі, шестеро – срібні, четверо – не підтвердили. Приємно відзначити об’єктивність оцінювання учнів на визначення претендентів на медалі у Бобовецькому НВК, випускники якого підтвердили рівень навчальних досягнень.

Рейтинг навчальних закладів за середнім балом навчальних досягнень випускників

Результати навчальних досягнень ДПА у формі ЗНО випусників ЗНЗ Сторожинецької ОТГ за 2015, 2016, 2017 роки

Слід відзначити, що майже у всіх навчальних закладах Сторожинецької міської ради за останні три роки є позитивні зрушення у наданні освітніх послуг підростаючому поколінню (про що свідчать дані нижченаведеної таблиці).

Проведеними моніторинговими дослідженнями було встановлено, що результати ДПА, ЗНО випускників загальноосвітніх навчальних закладів залежать від багатьох факторів. Зокрема, типу навчального закладу, його місця розташування, підбору учнів, матеріально-технічного забезпечення, частою зміною вчителів тощо. Не менш важливим залишається готовність і бажання самих учнів вчитися, здобувати якісну освіту.

Статистичні дані щодо результатів державної підсумкової атестації, дають можливість побачити реальну картину рівня знань випускників, без прикрас і перебільшень. Також  це – своєрідний «діагноз» викладання й вивчення предметів інваріантної складової в конкретному  загальноосвітньому навчальному закладі.

Серед чинників, які впливають на підвищення якості знань учнів, можна виокремити наступні:

  • висока фахова та професійна підготовка вчителів-предметників;
  • сприяння зростанню мотивації учнів та отримання якісних освітніх послуг;
  • використання результатів ДПА у формі зовнішнього незалежного оцінювання як фактора вдосконалення викладання української мови, математики, історії України у загальноосвітніх навчальних закладах;
  • діяльність вчителів й учнів під час підготовки до ЗНО повинна бути системною, послідовною і безперервною;
  • компетентність вчителя в дотриманні критеріїв оцінювання навчальних досягнень учнів;
  • чітка та повна взаємодія між педагогами початкової, середньої та старшої ланок освіти; єдність вимог і підходів до вивчення предметів та об’єктивне оцінювання в межах загальноосвітнього навчального закладу;
  • проведення системного внутрішкільного, районного моніторингу навчальних досягнень учнів (вхідний, проміжний, вихідний);
  • поглиблене вивчення, додаткові заняття, факультативи з предметів інваріантної складової;
  • підвищення якості функціонування опорних шкіл, інформаційно-методичних консультаційних пунктів;
  • систематична підготовка школярів до ЗНО та ДПА протягом усього навчання у школі;
  • матеріально-технічне забезпечення проведення моніторингу навчальних досягнень учнів в он-лайн режимі;
  • організація та проведення майстер-класів вчителів, учні яких досягають стабільно високих результатів під час складання незалежного тестування;
  • проведення семінарів, круглих столів, тренінгів.

Отже, знання чинників підвищення якості знань учнів дозволить спрямовувати діяльність навчальних закладів та вчителів на здобуття учнями якісної освіти.

Ця інформація є важливою насамперед для педагогічної спільноти для подальшого аналізу рівня навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів та подальшим розробленням заходів задля усунення недоліків.

Наразі можна стверджувати, що освітянській спільноті Сторожинецькї ОТГ є чим пишатися, але і є над чим працювати в 2017/2018 н.р.

Керівникам закладів освіти необхідно створювати всі умови для об’єктивного оцінювання знань школярів як невід’ємної складової навчально-виховного процесу.

Методист ЦНМД ВОМС Багрій В.М.

Категорія: Важливо Освіта Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ