Жителі Буденця обурилися зрізом дерев біля сільської школи

Минулими вихідними в селі Буденець Сторожинецького району виникла конфліктна ситуація між жителями та керівництвом села через зріз дерев біля Буденецької ЗОШ І-ІІ ступенів.

Небайдужі мешканці зупинили трактор, який на причепі вивозив порізані дрова в невідомому, на їхню думку, напрямку. На місце події були викликані правоохоронці, які взяли пояснення у сторін.

Біля навчального закладу є парк-пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення “Буденецький”, стан якого зараз бажає кращого – багато дерев поламані, повалені та вивернуті з корінням, що становить небезпеку для школярів, які там щоденно ходять.

Найбільше непорозуміння між сільським головою та активістами, серед яких були й ветерани АТО, виникло через зріз дерев, які зовні виглядали як здорові, хоча на деяких пнях було видно сліди руйнування деревини зсередини.

Нарахувавши більше 10 пнів, жителі Буденця припинили вивезення деревини та зажадали пояснень від сільського голови. Головним запитанням було те, чи деревина буде оприбуткована сільською радою. Вже в понеділок хлопці чекали запрошення від сільради, щоб подивитися, чи дійсно деревина буде оприбуткована, але станом на сьогодні їх ще ніхто не запрошував.

Як виявилося, для прочищення цієї паркової зони, Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА надало дозвіл сільраді провести там оздоровчо-санітарні заходи згідно акту обстеження, дозволивши використати деревину для власних потреб.

Всього видалити необхідно було 12 дерев, не враховуючи ті, що вже звалені вітром.

Сільський голова Микола Федорян розповів, що дерева оприбутковуються сільською радою і більша частина з них піде на дрова, які вже почали завозити до амбулаторії та приміщення місцевої пожежної охорони. Також деякі стовбури завезуть на пилораму для розпилювання на дошки, з яких планують зробити критий навіс для дров пожежникам.

Керівництво села спільно з активістами дійшло до необхідності формування громадської екологічної інспекції, що й планують зробити на наступній сесії сільської ради.

Категорія: Важливо Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ