В Сторожинецькому ліцеї провели семінар-практикум як творчу майстерню сучасної школи

Минулого тижня на базі Сторожинецького районного ліцею проведено семінар-практикум для заступників директорів з навчально-виховної роботи навчальних закладів Сторожинецької міської ради з теми: «Роль методичної служби в підвищенні якості освітнього процесу. Система методичної роботи, організація міжнародної співпраці».

Відкрив роботу семінару начальник відділу освіти, молоді та спорту Сторожинецької міської ради Гакман А.І. Творчий портрет навчального закладу представив директор Сторожинецького районного ліцею Багрій В.І. Захід проведено у формі творчої майстерні сучасної школи.

Теоретичний модуль представлено виступами завідувача Центру надання методичної допомоги відділу освіти, молоді та спорту Погрібною В.В. – «Забезпечення неперервного професійного розвитку педагогічних працівників-головна мета науково-методичної роботи з педагогічними кадрами. Якісна підготовка учнів до ЗНО – крок до самоствердження», заступників директора з навчально-виховної роботи Сторожинецького районного ліцею Нагорної О.Я. – «Впровадження концепції Нової української школи. Реалізація проекту розвивального навчання у ліцеї», Козак О.Т. – «Успіх приходить до того, хто вміє використовувати свої знання», Беленчук А.О. – «Формування всебічно розвиненої особистості учнів шляхом творчого пошуку».

Практичний модуль реалізовано презентаціями нестандартних уроків, позакласних заходів: фрагмент роботи факультативів «Літературне краєзнавство»: «Палітра душі і серця» (Пустовіт Т.П. – учитель української мови і літератури, учитель-методист); урок-казка у 1-В класі з навчання грамоти «Як працюють букви, що позначають голосні звуки. Звук о. Буква Оо.» (Маніліч Т.В., учитель початкових класів, старший учитель); аукціон знань у 4-А класі з української мови «Узагальнення знань з теми «Іменник». Підготовка до контрольної роботи» (Дульгер Л.С., учитель початкових класів, учитель-методист); бінарний урок, урок-винахід у 8-А класі з теми «Випаровування і конденсація. Використання анімації при моделюванні фізичних процесів» (Кучук Є.О. – учитель інформатики, Ікованюк В.М.– учитель фізики); “Творча співпраця з волонтером Корпусу Миру США. Екскурсія у світ англійської мови” (Паладійчук Юлія Іванівна– учитель англійської мови, волонтер Корпусу Миру США – Джон). Робота двох методичних студій проходила під девізом: “На хвилі інтелектуальності , креативності і науковості”: Інформаційний пошук історичних фактів. Факультативне заняття з історії України у 10 класі (Слободська Н.І., учитель історії); заняття-«еврика» секції «Українська мова» в 11 класі «Як писати твір-роздум» (Мінтенко Т.В., учитель української мови та літератури, старший учитель); Практика в дії. З досвіду роботи учителя української мови і літератури «Підготовка учнів до ЗНО, ДПА», (Фіщук Н.П., учитель української мови та літератури); Ліцей – простір для творчості учителя і учня. «Почни добро із себе» (Герасим’юк Родіка Аркадіївна, учитель української мови та літератури, учитель-методист); Творчий вчитель – творчий учень (Груба Л.П., учитель математики, учитель-методист); Пошук ідей. Науково-дослідницька діяльність – співпраця вчителя і учня (Слободська Н.І., учитель історії); Ділова гра «Турнір збирає однодумців» (Багрій В.М., методист ЦНМД; Чунтул В.І., учитель географії, учитель-методист).

Реалії сьогодення вимагають нових підходів до роботи з педкадрами, організації та проведення методичної роботи. Домінантною стає підготовка педагога, який повинен уміти працювати в умовах вибору педагогічної позиції, технології, підручників, змісту, форм навчання тощо.

Першочергові завдання сучасної школи чітко визначені Національною доктриною розвитку освіти, концепцією “Нова українська школа”: створення умов для розвитку особистості і творчої самореалізації кожного громадянина України, виховання покоління людей, здатних ефективно працювати і навчатися протягом життя.

Провідна роль у реалізації визначених завдань належить вчителю, який має працювати нині на рівні сучасних вимог, постійно удосконалюючись, розвиваючи і збагачуючи свою професійну компетентність, інноваційну культуру, технологічний потенціал. Сьогодні є необхідністю кожного педагога постійно підвищувати свій професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну і політичну культуру.

Радикальне оновлення системи освітнього процесу передбачає підвищення професійної самостійності педагогів, надання їм права на конструювання змісту освіти, вибір форм і методів навчання і виховання. Все це збільшує ступінь відповідальності педагогів перед суспільством, учнями, батьками за кінцеві результати освітнього процесу.

У цих умовах надзвичайно зростає роль методичних служб усіх рівнів у вдосконаленні професійної компетентності педагогів, підготовці їх до роботи в новій освітній ситуації, у створенні умов для особистісно-професійного зростання.

Перед методичної службою актуалізувалися завдання – в першу чергу інтенсивно розвивати методичні межі професійного досвіду педагогів, прищеплювати інтерес до методичної творчості в умовах оновлення системи освіти. Головна мета науково-методичної роботи з педагогічними кадрами – забезпечення неперервного і цілеспрямованого професійного розвитку педагогічних

Джерело: завідувач Центру надання методичної допомоги В.В. Погрібна

 

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ