Бюро правової допомоги консультує щодо визначення місця проживання дитини та щодо вирішення спірних питань

Бюро правової допомоги

Діти є найбільшим щастям для людей, заповітною мрією та незабутнім подарунком долі. Люди створюють сім’ї, в тому числі і для народження дітей, що будуть радувати їх та продовжувати рід. І все було б добре, якби сім’ї не розпадались.

На жаль, це явище все частіше має місце у нашому суспільстві. Проте, не зважаючи на те, що трапляється у світі дорослих, саме вони повинні піклуватись про свою дитину і забезпечити їй кращі умови проживання та виховання, інколи не без допомоги відповідних державних органів.

Сімейне законодавство передбачає рівність прав, а також обов’язків батька та матері щодо дитини, чітко врегульовує питання вирішення місця проживання дитини та дає можливість захистити її права та інтереси. Сімейний кодекс України встановлює, що :

  • місце проживання дитини, яка не досягла 10 років, визначається за згодою батьків.
  • місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини.
  • якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.

Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов’язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров’я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Якщо орган опіки та піклування або суд визнав, що жоден із батьків не може створити дитині належних умов для виховання та розвитку, на вимогу бабусі, дідуся або інших родичів, залучених до участі у справі, дитина може бути передана комусь із них або дитина не може бути передана жодній із цих осіб, суд на вимогу органу опіки та піклування може постановити рішення про відібрання дитини від особи, з якою вона проживає, і передання її для опікування органу опіки та піклування.

Дитина має право на те, щоб бути вислуханою батьками, іншими членами сім’ї, посадовими особами з питань, що стосуються її особисто, а також питань сім’ї. Дитина, яка може висловити свою думку, має бути вислухана при вирішенні між батьками, іншими особами спору щодо її виховання, місця проживання, у тому числі при вирішенні спору про позбавлення батьківських прав, поновлення батьківських прав, а також спору щодо управління її майном. Суд має право постановити рішення всупереч думці дитини, якщо цього вимагають її інтереси.

Найпростішим варіантом визначення питання місця проживання дитини є досягнення домовленостей між батьком та матір’ю про місце її проживання. Вказана домовленість може бути досягнута усно, або закріплена письмово –шляхом укладення відповідного договору.Законодавство передбачає обов’язкове нотаріальне посвідчення таких договорів. Тому договір про визначення місця проживання дитини має бути укладений шляхом підписання кожним з батьків двох примірників договору (для кожної із сторін) з подальшим посвідченням його тексту нотаріусом.

Якщо жоден із наведених вище варіантів не виявився ефективним, батьки не змогли знайти спільну позицію по цих питаннях, залишається єдиний варіант – звернутися до суду. Розгляд зазначеної категорії справ обов’язково здійснюється за участю органу опіки і піклування. Орган опіки та піклування подає до суду відповідний висновок, який є достатньо важливим фактором при прийнятті судом рішення щодо того, з ким залишити проживати дитину.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: місто Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8 до 17 години. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за допомогою Skype-зв’язку, просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]» і за телефоном  2-28-99.

Джерело: начальник відділу “Сторожинецьке бюро правової допомоги” Данко В.В.

Категорія: Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ