В Банилові-Підгірному провели народознавче свято “Українці – веселий народ”

В Банилові-Підгірному провели народознавче свято “Українці –  веселий народ”, на якому були присутні учні, батьки та члени клубу за інтересами “Краяни” сільської бібліотеки №1 .

Організатори свята вчитель початкових класів Абрамчук Алла Сільвестрівна та бібліотекар Нагорська Оксана Володимирівна спробували перенести всіх присутніх у ті часи, коли в Україні такі дійства були традиційними.

З давніх-давен наша держава славиться своїми святами і обрядами. Одним з них є велике зимове свято, особливо важливе для молоді, − день Андрія. В цей день відроджується багатюща скарбниця духовних надбань, які дійшли до нас з сивої давнини. Ще одна визначальна риса вечорниць – майже всі присутні були одягнені в український стрій – вишиванки, віночки, хустини, різноманітні елементи етнічного одягу. Саме ж приміщення – стилізоване під українську хату, з необхідними атрибутами: рушниками, вишитими скатертинами, глиняним посудом та варениками.

Розпочала свято Алла Сільвестрівна, вона повідала всім присутнім про традиції під час святкування зимових свят. Ознайомили з книжковою виставкою “Зерна народної мудрості” і провели бібліографічний огляд бібліотекарі Коваль Тетяна Павлівна і Стратейчук Віра Омелянівна.

За сценарієм, який підготувала Оксана Володимирівна (вона ж господиня), вечорниці проходили в українській хаті, господиня місила тісто, ліпила вареники й чекала на гостей. Усі декорації повністю відповідали традиціям наших прабатьків. Потім завітали дівчата з піснями, танцями. Кожна хотіла в цей вечір знати свою майбутню долю, тому ворожили на вишневих гілочка, на чоботах, на воді.

Які ж вечорниці без хлопців? Хлопці просилися в гості, для них все під силу: і пісню заспівати, і калиту кусати, і танець виконати. Для всіх присутніх відбулося частування варениками з капустою, сиром та картоплею.

Ті, хто прийшов на захід, мали можливість не лише подивитися, а й самим взяти участь у забавах. Звучали обрядові пісні, розігрувалися сценки, котрі нагадали, як наші предки влаштовували своє дозвілля та розваги. Гості заходу мали змогу ближче познайомитися з давніми українськими обрядами та налаштуватися зустрічати найголовніші зимові свята.

Вечорниці пройшли з великим успіхом, глядачі отримали масу задоволень, позитивних емоцій, сміху, радості.

“Міцний наш рід, жива у ньому пам’ять про минуле. Тож бережіть цю прекрасну, невичерпну скарбницю. У ній розум, кмітливість, гумор, надія і світло завтрашнього дня!” – зазначили на заході.

Категорія: Відео Дозвілля
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ