В Сторожинецькому лісгоспі обстежили 156,9 га лісу за допомогою безпілотника

Спеціалісти лісового відділу ДП «Сторожинецький лісгосп» разом з колегами з ДП «Сокирянський лісгосп» (Чернівецька область) обстежили стан об’єктів ПЗФ на території семи з десяти своїх лісництв – гірських і передгірських: Їжівського, Лаурського, Красноїльського, Банилівського, Гільчанського, Чудейського, Верхньопетрівецького.

Цього року лісопатологічне обстеження лісфонду на предмет виявлення всохлих насаджень та вітровалів, нових осередків шкідників та хвороб сторожинецькі лісівники проводили за допомогою технічних новинок – беспілотного апарату американської фірми DJI, який рік тому (разом з двома фотопастками) придбав Сокирянський лісгосп з ініціативи свого директора Василя Гончара.

Аерозйомку сторожинецьких об’єктів ПЗФ забезпечив провідний інженер Сокирянського держлісгоспу Володимир Дзик в рамках дружньої допомоги і співпраці між лісогосподарськими підприємствами Чернівецького обласного управління лісомисливського господарства. Безпілотник дозволив отримати високу якість огляду з висоти пташиного злету, він зависав, максимально наближався до наземного об’єкту, фіксуючи його на фото та відео. За 2 години вдалося обстежили 60 ділянок. Без безпілотника огляд такої території зайняв би весь робочий день.

«Вдячні керівникам і спеціалістам Сокирянського лісгоспу, що надали нам мобільний спостережний комплекс для якісного і швидкого обстеження природно-заповідного фонду, – сказав директор ДП «Сторожинецький лісгосп» Ігор Беленчук. – Зазначу, що 39% земель лісогосподарського призначення, що знаходяться в постійному користуванні нашого підприємства, мають природно-заповідний статус. Ми належним чином забезпечуємо догляд та охорону цих лісів у відповідності до усіх нормативних вимог».

Провідний інженер Сокирянського держлісгоспу Володимир Дзик та начальник відділу лісового господарства Сторожинецького держлісгоспу Борис Стасюк

В результаті аерообстеження на 156,9 гектарах ПЗФ виявлено та зафіксовано всихання насаджень ялини та ялиці та поодинокі вітровали. З них 27,9 га мають сильну ступінь всихання.

«Незаконних рубок, загалом сторонньої, незаконної діяльності у сторожинецьких лісах не зафіксовано», – зазначив Володимир Дзик.

Спеціально створена комісія у складі провідного інженера-лісопатолога відділу фізіопатології ДСЛП «Івано-Франківськлісозахист» Тараса Барана, провідного інженера-лісопатолога Чернівецького ОУЛМГ Василя Чепелюка, головного лісничого ДП «Сторожинецький лісгосп» Василя Романюка, лісничих зазначених лісництв склала акт лісопатологічного обстеження лісових насаджень в об’єктах ПЗФ на доцільність призначення заходів щодо поліпшення санітарного стану лісів.

Комісія визначила, що вітровальні, всихаючі, ослаблені дерева треба призначити в рубку. На всіх ділянках немає гніздівель червонокнижних та хижих птахів. «При проведенні рубок дотримуватися Санітарних правил в лісах України, а також закону «Про тваринний світ», – зазначили члени комісії.

Значні за територією осередки сухостою та вітровалів зафіксовано у заказнику місцевого значення «Зубровиця», в заповідному урочищі «Лаура», в ландшафтному заказнику місцевого значення «Красноїльський», у заказнику загальнодержавного значення «Петрівецький».

Результати обстежень, акти  і відео направлені спеціалістам Чернівецького ОУЛМГ та у Держлісагенство України.

Категорія: Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ