В Дібрівці провели літературно-мистецький захід “Ярій душе! Ярій, а не ридай…” до 80-річчя Василя Стуса

Як добре те, що смерті не боюсь я
І не питаю, чи тяжкий мій хрест,
що перед вами, судді, не клонюся
в передчутті невідомих верст.

В.Стус.

Вже три десятки років після своєї смерті, Василь Стус живе поміж нас. Живе завдяки тим людям, які вивчають його творчість, які пам’ятають і пишуть про нього і знають не тільки як поета, але як людину.

Поет та лицар, Василь Стус став наріжним каменем нашої пам’яті про ХХ століття. Войовничий поет, який не схибив і не схилився, який воював і творив – уособлення мільйонів. Полеглий у бою з ворогом, поет Василь Стус мусив і мав стати і одним, і другим. Навіть не взявши зброї до рук, він виконав життєве покликання.

Нещодавно в Дібрівській ЗОШ І-ІІ ступенів відбувся літературно-мистецький захід: «Ярій душе! Ярій, а не ридай…». В рамках заходу учні школи декламували поезії, розповідали про життєвий і творчий шлях письменника, переглядали фільми, презентаційний матеріал.

Учні дізналися, що життєвий шлях Василя Стуса обірвався на 47-му році у карцері табору. Там він неодноразово оголошував голодування на знак протесту через жорстоке поводження з ув’язненнями. Попри нестерпні умови, Василь Стус в ув’язненні продовжував писати вірші, багато перекладав, зокрема, з німецької (Гете, Рільке). Але все написане в нього постійно конфісковували, забирали навіть листи до родини.

Василь Стус вів смертельний бій і хрест, даний йому Богом і відточений його власним талантом, був зброєю в руках поета. Стусові побратими, які винесли його написані рядки із в’язниць, втримали окопи нашої свободи. В поту, крові і сльозах вони не забули ні Василя, ні віршів, і теж здійснили своє покликання.

Учні зрозуміли, що митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації.

Наприкінці заходу була проведена вікторина, за результатами якої І місце посів учень 8 класу Флорескул Антон; ІІ місце – учениця 8 класу Палагнюк Анастасія, ІІІ місце – учениця 9 класу Антонюк Діана.

Джерело: вчитель української мови та літератури Дібрівської ЗОШ І-ІІ ступенів Т.Д.Савчук, сільський бібліотекар М.А.Шевчук.

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ