Сторожинецькі прокурори проводять у школах навчання із питань запобігання і протидії злочинності та корупції

Сторожинецька прокуратура

На виконання спільного наказу Генеральної прокуратури України та Міністерства освіти та науки України від 13 жовтня 2017 року прокурорами Сторожинецької місцевої прокуратури в начальних закладах району проводяться навчання із питань запобігання та протидії злочинності та корупції.

У підлітків завжди виникає бажання стати незалежним, спробувати щось нове, побувати в новій, цікавій обстановці. Це природно і навіть корисно для дітей – все це частина дорослішання. Але вони можуть ризикувати, особливо коли опиняються поза увагою своїх батьків. Тиск однолітків, нудьга, нестримна енергія, а можливо, й інші фактори, що впливають на поведінку, можуть призвести до невиправданого ризику – і навіть коштувати життя. Проявивши непослух один раз, дуже легко потім здійснити більш серйозний проступок.

Найпоширенішими злочинами серед учнівської молоді є крадіжки, хуліганство, нанесення тілесних ушкоджень. Бажання самоствердитися штовхає декотрих молодих людей до конфліктних ситуацій, скоєння зовні безпричинних, а іноді незрозумілих злочинних проявів: побити людей, з якими не порозумілися, випадкових.

Під час навчань мова йде про профілактику правопорушень серед неповнолітніх. Зустрічі проходять у жвавому діалозі, обговорюються практичні питання, життєві ситуації, що трапляються з підлітками, та заходи, які необхідно вживати у разі їх виникнення. Під час зустрічей молодь ознайомлюється з особливостями та підставами кримінальної відповідальності неповнолітніх, попереджено учнів про наслідки вчинення правопорушень, адже кримінальні правопорушення здійснені неповнолітніми – це небезпечне соціальне явище.

Також, в ході бесід школярам наводяться приклади злочинів, що здійснюються неповнолітніми, види й умови відбування покарань, діти самостійно ознайомлюються з нормами Кримінального кодексу України.

Відповідно до ст. 22 Кримінального кодексу України кримінальній відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину виповнилося шістнадцять років.

Однак, Закон містить вичерпний перелік злочинів, кримінальна відповідальність за вчинення яких наступає з 14 років.

Крім того, в разі вчинення суспільно-небезпечного діяння особою, яка після досягнення одинадцятирічного віку до досягнення віку, з якого може наставати кримінальна відповідальність, до неповнолітнього застосовуються заходи виховного характеру.

Впродовж 2017 року на території Сторожинецького району спостерігалося зменшення злочинів, вчинених неповнолітніми, – зареєстровано 13 злочинів проти 28 злочинів за 2016 рік.

Знання неповнолітніми певних законів, норм поведінки, своїх обов’язків перед суспільством, усвідомлення ними шкоди, відповідальності й вироблення у них правової свідомості – зобов’язує добре поводитись, утримує від порушень правил поведінки.

Джерело: керівник Сторожинецької місцевої прокуратури Дмитро Іліка

Категорія: Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ