5% акцизного податку в реаліях

Акциз

В зв’язку з тим, що зараз 5% вартості акцизних товарів потрапляє в місцевий бюджет, ми вирішили на прикладі дізнатися, як саме працюється з цими нововведеннями підприємцям на місцях.

3

Ми завітали в магазин “Богема” в Панці і попросили розповісти про його роботу в цьому напрямку власника Красовську Олену Аркадіївну:

Kras“Ще в 2004 році, після відкриття магазину, ми зробили ліцензію на алкогольні та тютюнові вироби. Тоді і встановили касовий апарат (РРО).

З 1 грудня 2013 року додатково встановили картковий термінал ПриватБанку. Це надзвичайно зручно. Люди отримують кошти – зарплати, соцвиплати, пенсії тощо і їм не потрібно знімати готівку в банкоматі. Розраховуючись напряму, безготівково, покупці додатково отримують 2% знижки на придбані товари.

Зараз вся реалізація алкогольних напоїв, тютюнових виробів іде строго через касові апарати з обов’язковою видачею фіскального чеку. Звичайно, далеко не всі покупці його забирають, але ми завжди формуємо службові звіти, реєструємо їх в книзі обліку розрахункових операцій та подаємо звітність в податкову.

Зараз, згідно змін в податковому законодавстві, ми 5% вартості підакцизних товарів перераховуємо в сільський бюджет. Наприклад, за травень 2015 року сума реалізації пива, алкоголю та тютюнових виробів була 8 тис. грн і ми перерахували 400 грн. в бюджет Панки.

Загалом, торгівля підакцизними товарами за допомогою РРО дуже дисциплінує і не потрібно ніколи хвилюватися за раптові перевірки (посміхається).

2

Звичайно, зараз, з підвищенням цін на алкоголь та тютюн реалізація впала. Але навіть тепер один мій магазин перераховує більше саме в сільський бюджет ніж тоді, коли був один торговий патент (125 грн.).

Наприклад, при торгівлі розливним пивом, я отримую його кегами по 50 літрів (з отриманням податкової накладної) та при реалізації видаю чеки на кожні 0,5 літра (бокал).

Взагалом, в використанні касових апаратів немає нічого складного. Ні під час реалізації, ні під час складання звітів.”

Коментар начальника ДПІ в Сторожинецькому районі ГУ ДФС у Чернівецькій області Григоряка Олександра Євгеновича:

GOE“Дуже добре, що більшість підприємців розуміють необхідність застосування РРО. В свою чергу це дисциплінує підприємців та, з іншого боку, збільшує надходження до місцевих бюджетів.

Слід зазначити, що планується підвищення ціни на алкогольні напої від 25% до 40%. Це дасть можливість збільшити надходження до місцевих бюджетів.

Суб’єкти господарської діяльності з питань щодо застосування РРО в любий зручний для них час (з понеділка по суботу) можуть звертатися до ДПІ в Сторожинецькому районі, де діє центр обслуговування платників податків. Ми відкриті для спілкування та завжди підемо назустріч.”

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ