Як в мерії “папери перевертають”

10

У містян, напевно, постійно виникає думка, що в мерії ніхто нічого не робить, а лиш “сидять, папери перевертають”. Ми вирішили дізнатися, а як саме відбувається цей процес? Для цього ми звернулися до Няйко Віоріки Миколаївни, начальника загального відділу Сторожинецької міської ради з розгляду звернень і скарг громадян.

v_n

Віоріка Миколаївна:

“Усі звернення громадян з різних питань розглядаються посадовими особами міської ради. Наприклад, якщо людина звертається зі скаргою, яка стосується комунальних питань, ми цю скаргу реєструємо і перенаправляємо до ЖКГ для розгляду та, за необхідності, усунення недоліків.

Заяви з земельних питань реєструються та розглядаються на земельній комісії, питання іншого спрямування – на постійних комісіях міської ради. Після розгляду комісіями порушені питання розглядаються сесією міської ради, по ним приймаються відповідні рішення.

Ділопроізводство

При підготовці до сесії готуються проекти рішень (по розглянутих комісіями заявах та клопотаннях), які потім, після затвердження сесією, видається людям на руки.

Усі матеріали, заяви та відповідні копії документів підшиваються до протоколу. У  протоколі однієї сесії буває по два-чотири томи.

7

Перед сесією секретар ради готує порядок денний згідно затвердженого на початку року графіку роботи сесії ради. Також в порядок денний включаються депутатські запити та звернення.

9

Звичайно, не всі питання попадають на розгляд сесії. Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” є чіткий розподіл компетенції ради та її виконавчого комітету. Наприклад, питання щодо одноразової грошової допомоги, затвердження графіку роботи торгових точок тощо виносяться на розгляд виконавчого комітету міської ради. Питання про виділення земельних ділянок, про затвердження технічної документації із землеустрою, відведення земельних ділянок у власність або оренду, бюджету, податків тощо виносяться на сесію.

Для реєстрації рішень сесії міської ради та виконкому заведені журнали реєстрації, в яких відмічаються всі прийняті рішення сесії та виконкому.

2

Після того, як всі рішення зібрані та підписані, занесені в електронну базу, друкується протокол сесії, який містить в собі весь накопичений матеріал з прийнятих рішень чергової сесії. Зазвичай, один том протоколу має десь 300 сторінок, але бувають томи по 600 і більше аркушів.

11

Ці томи зберігаються  у нас. Але за необхідності ми їх здаємо в архівний відділ Сторожинецької РДА на зберігання.

На самій сесії депутати голосують за проекти рішень по планових питаннях та по тих заявах, які поступили від громади міста. Після цього вже самі рішення сесії оформляються належним чином, підписуються та підшиваються в томи.

Звичайно, робота відповідальна та важка і, по більшій частині, непомітна для жителів міста. Але ми завжди робимо так, щоб в будь-який момент можна було знайти потрібні документи.

Наприклад, коли людина звертається зі скаргою, то ця скарга реєструється і направляється на розгляд виконавцям. Після вирішення (позитивного чи негативного) людині надається відповідь, а сама заява з копією відповіді підшивається в справу і ця справа зберігається 5 років.

5

Всі рішення сесії та виконкому заносяться в програмний комплекс мерії “Рішення Ради”, в якої є один центральний сервер з доступом з усіх комп’ютерів міської ради. Рішення в базу даних заноситься юрисконсультом, секретарем-друкаркою та землевпорядниками. Кожній електронній копії надається номер, що відповідає номеру паперового носія.

8

Ця система в міській раді функціонує близько 10 років і значно полегшує пошук копій необхідних рішень.”

Манчук Ярослав Васильович, в.о. мера міста:

“Я потрапив у надзвичайно професійний колектив. Всі виконують свої службові обов’язки з високим професіоналізмом, з відчуттям відповідальності перед громадою міста.

Також, користуючись нагодою, хочу привітати своїх колег і всіх працівників державних установ з Днем державної служби!”

Категорія: Важливо Інформація
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ