Тиждень вишиванки у Сторожинецькому районі

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк https://www.facebook.com/lesiavoroniuk. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та викладачі факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Сьогодні Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

На Сторожинеччині свято теж набуло масового розмаху та переросло в “Тиждень вишиванки”. Протягом тижня ми всі милувалися одне-одним у самобутніх українських вбраннях.

У школах, ДНЗ, НВК щодня відбувалися заходи присвячені вишивці. Для дітей було проведено чимало пізнавальних тематичних занять.

Завершення “Тижня вишиванки” відбулося біля Сторожинецького РБНК, де найкращих учасників нагородили спільними почесними грамотами від районної ради, РДА та Сторожинецької громади.

Після закінчення святкового заходу всі охочі були запрошені на перегляд фільму про історію української вишивки.

Тиждень вишиванки в Панківському НВК, яким керувала заступник з виховної роботи Побіжан А. В., минув насичено та цікаво.

Оскільки матеріалів є надзвичайно багато, публікація буде оновлюватися, про що буде відповідна помітка.

Категорія: Важливо Культура Події
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ