“Сьогодні ти мав би святкувати своє 30-річчя…”–  У Великому Кучурові відкрили пам’ятник Володимиру Бузенку

Сьогодні, 28 липня 2018 року, на кладовищі Великого Кучурова відкрили пам’ятник загиблому Кіборгу-Герою Володимиру Бузенку.

Символічно, що це відбулося у День народження Героя – сьогодні Володя мав би святкувати своє 30-річчя, але його життя Героя забрала клята війна… При в’їзді до Великого Кучурова з боку Чернівців громада села встановила білборд з портретом Володимира.

Віддати шану Герою прийшли близько сотні людей – рідні, друзі, побратими, небайдужі односельчани, представники Сторожинецької РДА, Сторожинецького райвійськкомату та Чернівецької обласної ради. Представників Чернівецької ОДА та обласного військового комісаріату на заході не було.

Розпочався захід з покладання ялинкової гірлянди, переплетеної жовто-блакитними стрічками на могилу Героя учнями Великокучурівської ЗОШ та виконанням державного Гімну України. Племінник Героя-Кіборга Марко-Еліо Бузенко підняв національний прапор над могилою Володимира. Після цього святі отці Богдан Хомащук та Іван Роїк відслужили молебень та освятили пам’ятник.

На відкриття пам’ятника Володимиру Бузенку приїхав його побратим, на той час командир роти, Віталій Любенко, якого Володимир під час обстрілів в Донецькому аеропорту виніс на руках, врятувавши йому життя.

Віталій Любенко і досі захищає Україну від клятого ворога – служить за контактом. Військовий розповів про подвиг Володимира і подякував матері Марії Бузенко за сина-Героя. Після цього присутні вшанували пам’ять Володимира і всіх полеглих на війні Героїв хвилиною мовчання.

Пам’ятник зроблений у вигляді гранітної плити, на фасаді якої зображено фото Володимира в повний зріст, під ним – нагороди, якими Володимира нагородили посмертно. На зворотній стороні пам’ятника зображено аеропорт та викарбувані рядки з вірша:

«Під кулями – друзів спасав,
За себе забув, не подбав.
А куля сліпа, вона зброя,
Як жаль: і зломила Героя
Лиш в мами з вуст питання лине:
Коли і хто поверне сина?
Бо син поліг в нерівнім бої.
Такі сини завжди Герої.
Володя з нами, в нашім краю,
Він наш Герой – Герої не вмирають…»

Як розповів голова громади Василь Тодеренчук, кошти на виготовлення та встановлення пам’ятника Володимиру Бузенку були виділені з бюджету Великокучурівської ОТГ. До облаштування пам’ятника бруківкою долучилися місцеві підприємці.

На відкритті пам’ятника місцеві письменниці Ганна Дутчак та Світлана Мінтенко зачитали свої власні вірші, які вони написали про Героя Володимира Бузенка. Читали вірші й учні Великокучурівської школи. Заслужений артист України Іван Дерда виконав українську пісню-реквієм “Чуєш, брате мій?..”.

Присутні поклали квіти до пам’ятника Героя Володимира Бузенка та запалили лампадки. Побратими, вшановуючи Героя, ставали навколішки.

Нагадаємо, 26-річний буковинець Володимир Бузенко загинув 20 січня 2015 року під час масованого обстрілу російськими бойовиками, обороняючи Донецький аеропорт.

Тривалий час Володя вважався зниклим безвісти. Після двох ДНК-експертиз тіло Володимира ідентифікували. Поховали Героя 1 грудня 2015 року на кладовищі у Великому Кучурові.

Народився Володимир Бузенко 28 липня 1988 року у селі Великий Кучурів Сторожинецького району Чернівецької області, був депутатом сільської ради. Служив у складі 7-ї роти 3-го батальйону 80-ї окремої аеромобільної бригади. Володимир був кулеметником, мав позивний “Італьянець”. Пізніше його перевели до 122-го окремого аеромобільного батальйону 81-ї десантно-штурмової бригади.

Слава Герою! Тобі, Володимире, слава! Герої не вмирають!

Галина Єреміца

Категорія: АТО Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ