Центр зайнятості нагадує роботодавцям щодо вчасного подання інформації про вакансії і масове вивільнення працівників

Центр зайнятості

Шановні роботодавці! Сторожинецька районна філія Чернівецького обласного центру зайнятості нагадує Вам, що відповідно до п.2 статті 35 Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, п.4 статті 50 Закону України «Про зайнятість населення»  та статті 48 Закону України «Про зайнятість населення» роботодавець зобов’язаний своєчасно та в повному обсязі подавати до служби зайнятості інформацію про: попит на робочу силу (вакансії) (форми звітності № 3-ПН) та про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці (форма звітності № 4-ПН), а також відомості про прийняття працівників.

                На виконання зазначених норм Міністерством соціальної політики України прийнято накази № 316 від 31.05.2016 року “Про затвердження  форми звітності № 3-ПН „Інформація про попит на робочу силу (вакансії)” та № 317 від 31.05.2016 року «Про затвердження форми звітності № 4-ПН „Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці” та Порядку їх подання. (з текстом наказу можна ознайомитись за посилання в мережі Інтернет http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/z0988-13,https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0989-13#n15)

                Так, за наявності попиту на робочу силу форма №3-ПН подається не пізніше ніж через 3 робочих дні з дати відкриття вакансії. В формі у розділі “Основні дані про вакансії” вказуються дані щодо розмірів основної зарплати.

                Розділ «Характеристики вакансії(й) та вимоги до претендента(ів) (для укомплектування вакансій Державною службою зайнятості)» замінено на розділ “Коментарі до даних про вакансії”. В ньому зазначаються відомості про:

  • кількість осіб, які мають додаткові гарантії щодо сприяння працевлаштуванню та можуть бути працевлаштовані; 
  • режим роботи;
  • умови праці;
  • вимоги до кандидата;
  • стаж роботи (років) за відповідною професією (спеціальністю).

                Актуальність вакансій, зазначених у формі № 3-ПН, має бути уточнена спеціалістами служби зайнятості не рідше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, по телефону або через засоби електронного зв’язку.

           Датою відкриття вакансії є наступний день після створення робочого місця чи припинення трудових відносин з працівником, робоче місце якого стає вакантним, або дата, починаючи з якої може бути укладений трудовий договір з найманим працівником.

Роботодавець визначає вид звітності – первинна або уточнювальна.

Первинна звітність подається з метою інформування про наявність попиту на робочу силу (вакансії).

Уточнювальна звітність подається в разі необхідності на заміну первинної та містить уточнення характеристик вакансії: умов праці, розміру заробітної плати, вимог до претендента тощо. При цьому не можуть бути змінені дані щодо кількості вакансій та назви професії (посади).

Форма звітності № 4-ПН „Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці” заповнюється роботодавцями  у разі запланованого масового вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, у тому числі ліквідацією, реорганізацією або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності або штату працівників підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

Інформація подається не пізніше ніж за два місяці до вивільнення працівників до підрозділу служби зайнятості за місцем реєстрації роботодавця як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Масовим вивільненням з ініціативи роботодавця (крім випадку ліквідації юридичної особи) є одноразове або протягом:

1) одного місяця:

вивільнення 10 і більше працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 20 до 100 працівників;

вивільнення 10 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації з чисельністю від 101 до 300 працівників;

2) трьох місяців – вивільнення 20 і більше відсотків працівників на підприємстві, в установі та організації незалежно від чисельності працівників.

       У разі виникнення додаткових питань просимо звертатись до спеціалістів Сторожинецької районної філії за телефоном 2-14-37 або 2-30-08 чи особисто за адресою м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 82Б.

Джерело: директор Сторожинецької районної філії  Чернівецького ОЦЗ Жар С.В.

Наостанок нагадаємо, пошук роботи також можливий на сайті Jooble.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ