Сторожинецькі бібліотекарі обговорювали свою роботу в умовах децентралізації

Під такою назвою у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. М.Івасюка за сприяння Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування відбувся круглий стіл, учасниками якого були представники рад об’єднаних територіальних громад області, директори централізованих бібліотечних систем області, бібліотечні працівники ОТГ.

Формат круглого столу передбачав спілкування учасників у розрізі двох панелей: перша панель – «Децентралізація. Зміни заради майбутнього», під час якої запрошені фахівці з питань реформи децентралізації – Татарчук Т.М., директор Чернівецького центру розвитку місцевого самоврядування, Чепель О.Д., експерт з правових питань офісу реформ Чернівецького відділення Асоціації міст України, Баб’юк І.О., заступник голови Чернівецької обласної ГО «Комітет виборців України» – говорили про бібліотеки як про не освоєний ресурс, які, на жаль, керівники громад поки що не використовують, а насправді бібліотечні працівники є інформаційними радниками тих же керівників ОТГ.

Шарагова Т.М., заступник начальника управління культури Чернівецької обласної державної адміністрації, представила бібліотечну мапу Буковини в період реформування, а Філяк Н.М., директор Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка розповіла про проектну діяльність бібліотек, як вимогу часу та фактор розвитку бібліотечної галузі.

Друга панель – «Досвід». В числі інших досвідом діяльності бібліотек в період реформи децентралізації ділилася директор Сторожинецької районної ЦБС Лугина І.Г.

Демонструючи презентацію «Представлення моделі бібліотеки об’єднаної територіальної громади», директор Сторожинецької ЦБС ділилася успіхами та проблемами в роботі бібліотек ОТГ, а також розповіла про те, якою представляється бібліотечна мережа в умовах децентралізації.

Зокрема, мова йшла про те, що успішною і конкурентоспроможною бібліотека буде тоді, коли буде порозуміння і взаєморозуміння між усіма інституціями в громаді, коли бібліотекар не буде боятися змін, коли буде потужна матеріально-технічна база бібліотеки, комфортне приміщення, оновлений фонд друкованих видань, доповнений безкоштовним швидкісним доступом до інтернет-ресурсів. Таку ж думку продовжив і голова Вашковецької територіальної громади Сокирянського району Романенко В.В.

Досвідом роботи бібліотек в умовах децентралізації та про роль обласної бібліотеки в реорганізації мережі бібліотек Хмельниччини ділилась директор Хмельницької обласної універсальної наукової бібліотеки Чабан К.А. 

Спілкування під час круглого столу виявилось надзвичайно продуктивним і корисним для всіх учасників і мабуть принесе немалу користь бібліотекарям області.

Категорія: Культура Новини
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ