Сторожинецька ЗОШ №1 відзначила свій 160-річний ювілей

Перша народна школа у Сторожинці була відкрита у 1858 році. Це була однокласна загальна школа з німецькою мовою викладання. Проте, невдовзі виявилося, що ця школа надто мала.

У жовтні 1858 року було відкрито шестикласну хлопчачу школу – цей заклад мав два паралельних класи. Викладовими мовами була німецька, українська та румунська. 

Незабаром було відкрито шестикласну дівчачу школу. Тут також викладали німецькою, українською та румунською мовами.

З часом хлопчача школа та школа для дівчат були розміщені у новому будинку, зведеному на рубежі ХІХ-ХХ століття, як справжнє творіння архітектури у класичному стилі.

Будівля була двоповерховою, а з боку вулиці мала два відокремлені портали. Неподалік, за металевою огорожею, милував око квітковий сад.

У школі були дві службові квартири, кімната директора, відома як “канцелярія”. У воєнні часи в школі функціонував тимчасовий пункт для утримування євреїв, які у той час зазнавали гонінь.

Як згадував колишній учень школи Манфред Штайн, “школа була перетворена на концтабір для євреїв”.

У 1944 році навчальний заклад відновив свою діяльність. З цього часу в історії школи розпочалася нова епоха – почала діяти піонерська дружина, театральний колектив, проведено урочистості з Дня народження Тараса Шевченка, створено кролеферму, організовані жовтенятські групи. 

В 80-х роках школа була центром духовності, притягувала до себе колишніх випускників, сучасних учнів, була справжньою другою домівкою. 

2018 рік ознаменувався стартом Нової Української Школи. Сьогодні колектив педагогів працює над реалізацією принципів нової школи.

Вчителі Сторожинецької ЗОШ №1 готують дітей не до “здачі ЗНО”, а до дорослого відповідального життя. 

Вчора, 31 жовтня 2018 року, в Центрі естетичного виховання “Юність Підгір’я” відбулися урочистості з нагоди 160-річчя Сторожинецької ЗОШ І-ІІІ ступенів.

На заході були присутні педагоги, ветерани педагогічної праці, учні, батьки, представники районної та міської влади. 

Подарунками та щирими словами подяки за наполегливу працю на педагогічний ниві вітали з сцени педагогічний колектив та адміністрацію школи. 

Наприкінці заходу вчителі Сторожинецької ЗОШ №1 спільно виконали пісню.

Категорія: Важливо Відео Освіта
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ