Сторожинецьке бюро правової допомоги нагадує за посилення відповідальності через несплату аліментів

Прийнявши ряд законодавчих змін та нововведень, законодавець пішов ще далі в захисті прав дитини, посиливши відповідальність батьків за невиконання ними обов’язків зі сплати аліментів та значно спростивши процес притягнення їх до відповідальності.

Тепер, у разі несплати аліментів на утримання дитини одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців із дня подання виконавчого документа до примусового виконання, орган державної виконавчої служби має право:

  1. Скласти протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення та надіслати його для розгляду до суду за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби. 
    • Своєю чергою, Кодекс про  адміністративні правопорушення було доповнено новим видом адміністративного стягнення – суспільно корисними роботами (ст. 31-1), які, на відміну від громадських робіт, є платними та дають змогу боржникові шляхом їх виконання поступово погашати наявну заборгованість.
  2. На вимогу стягувача протягом десяти днів видати довідку про наявність заборгованості зі сплати аліментів, що дійсна протягом одного місяця з дня її видачі.
    • Той із батьків, із ким за рішенням суду проживає дитина, скориставшись указаною довідкою державного виконавця, має право протягом одного місяця дії цієї довідки самостійно вирішувати питання щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання дитини за кордоном, відпочинку.
  3. Винести вмотивовані постанови:
    • про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві виїзду за межі України;
    • про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві керування транспортними засобами, крім випадків, коли таке обмеження позбавляє боржника основного законного джерела засобів для існування, необхідне у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні боржника осіб з інвалідністю, необхідне для проходження боржником військової служби, несення служби в АТО, або має місце розстрочення або відстрочення сплати заборгованості за аліментами;
    • про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною зброєю;
    • про встановлення тимчасового обмеження боржника в праві полювання. 

Якщо заборона у праві користування зброєю чи обмеження права полювання не вбачається надзвичайно дієвою, то обмеження права на виїзд за кордон боржника й обмеження права керування транспортними засобами за спрощеною процедурою лише на підставі постанови державного виконавця повинно здійснити достатній вплив на недобросовісних порушників.

У Сімейному кодексі України встановлюється, що аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини. Раніше йшлося про те, що аліменти, одержані на дитину, є власністю того з батьків, на ім’я кого вони виплачуються, і мають використовуватися за цільовим призначенням.

Крім того, законом встановлюється, що той із батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини.

Багато хто побоюється, що сплачені аліменти можуть використовуватися не на потреби дитини. А тому досить часто виникає питання: «Яким чином здійснюватиметься контроль за цільовим витрачанням аліментів на утримання доньки чи сина?».

Тут необхідно наголосити, що орган опіки та піклування проводитиме регулярні інспекції батьків, з якими живуть діти і які, відповідно, отримують аліменти. Порядок та періодичність таких інспекцій визначається Міністерством соціальної політики України.

Окрім того, за заявою платника аліментів, який не має заборгованості зі сплати аліментів, інспекції можуть проводитися позапланово, але не більше,  ніж один раз на три місяці.

Також у законі передбачено санкції до того з батьків, котрий витрачає отримані кошти не на потреби дитини, зокрема ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей. Подібне правопорушення тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Отже, законодавець крок за кроком робить сімейне законодавство більш ефективним, направленим передусім на захист інтересів дітей та осіб, із якими вони проживають.

Також нагадуємо про Загальнонаціональнийправопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!» який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів тапартнерів.

Мета проекту – підвищити юридичну грамотність українців та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Це масштабна реформа правової свідомості, яка забезпечить сталий розвиток України як сучасної демократичної держави.

Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Ми даємо чіткі й зрозумілі поради, як діяти, коли твої права порушують. Ми доводимо, що держава може бути твоїм партнером, і встановлюємо рівність перед законом для кожного українця.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги.

Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному. За детальною інформацією звертайтеся за номером: 0-800-213-103, або на сайті: pravo.minjust.gov.ua

Нагадуємо, що Ви можете звернутися до Сторожинецького бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень,  доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги. 

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00.

Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 або за допомогою Skype-зв’язку – для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]».

Категорія: Інформація Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ