Екологія душі – невід’ємна риса патріотизму


Вдягни, дитино,рідну вишиванку
І українцем йди у білий світ.
Дивуйся світом в росянім серпанку
Й люби цю землю вже з дитячих літ…

Національно-патріотичне  виховання – це не мода, це не робота одного дня чи навіть року. Це провідна складова всього навчально-виховного процесу. Національно-патріотичне виховання дітей є одним із найважливіших  завдань, що стоять перед керівниками гуртків Сторожинецького ЦЕНТУМ.

Мабуть, найбільшу насолоду і радість, найпалкішу любов до рідного краю, до життя викликає спілкування з природою. Вона чарувала і чарує, хвилювала і хвилює людину. Шепіт голубої води, зелених дібров, спів дзвінкоголосих пташок, запах і розмаїття квітів – усе це дороге серцю і ні з чим його не можливо зрівняти, забути. Все це – ні з чим незрівнянна краса рідної землі! Тому  педагоги часто організовують  екскурсії  і походи рідним  краєм.

Керівники гуртків ЦЕНТУМу на базі Банилово-Підгірнівської гімназії Кривко А.В. та Карпюк Н.В. вже третій рік поспіль активно долучили вихованців до участі у Всеукраїнській військово-патріотичній грі «Паросток».

В рамках цієї гри педагоги провели різні заходи: орієнтування на місцевості; вивчення історичних відомостей про наш край; екологічні вікторини; рухливі ігри на місцевості; екскурсії  по  екологічній навчальній стежині.

Зокрема, діти із захопленням слухали  розповіді про місцини, де проходили бої під час численних воєн та повстань, так, до прикладу,  на Лисій горі, де під час першої Світової війни воювали армія генерала Брусілова та Австро-Угорські  війська.

Зараз на цьому місці росте великий смерековий ліс. Але ще тридцять років назад ця вершина була повністю відкрита і  покрита цілою сіткою окопів і бліндажів.

А на горі Вежі –  воювали повстанці УПА із частинами МКВС після другої Світової війни. Урочище «Каміння» було лінією фронту під час першої Світової війни.

Також долучились цьогоріч до проведення військово-патріотичної гри вихованці ЦЕНТУМу   під керівництвом Васелович О.Р.

Ряд заходів та масову участь у «Паростку» постійно організовувала керівник гуртка ЦЕНТУМ Ксьонзик Н.І. на базі Паківського НВК.

Конкурсні матеріали проведення Всеукраїнської гри надіслано на розгляд журі обласного етапу, де визнано серед переможців вихованців педагогів Кривка А.В., Карпюк Н.В. та Васелович О.Р., а також відзначено за активну роботу вихованців Ксьонзик Н.І.

Юннати Карпюк Н.В. (на базі Банилово-Підгірнівської гімназії) та Сумарюк М.О. (на базі Давидівської ЗСЗО І-ІІІ ст.) активно долучилися до  виготовлення листівок та ялинкових іграшок для учасників АТО, які волонтери відвезуть разом з гуманітарною допомогою до новорічно-різдвяних свят.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ