Свідоцтво про народження дитини можна отримати безпосередньо у пологовому будинку

Сторожинецький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Чернівецькій області став одним із трьох відділів ДРАЦС Чернівецької області, які визначені Міністерством юстиції України учасниками заходу «КОХАННЯ ПОЗА ЧАСОМ 2019».

Отож, 14 лютого, у Валентинів день всі закохані зможуть подати заяву про державну реєстрацію шлюбу або зареєструвати шлюб, при умові, що він призначений у вищевказаний день, а також відсвяткувати річницю чи ювілей весілля. Для цього Відділ буде працювати із 8:00 до 24:00. Крім того, всіх бажаючих скористатись послугами ДРАЦСу в День Закоханих чекають приємні сюрпризи, святкова атмосфера та символічні подарунки.

Такожз метою підвищення ефективності роботи відділів державної реєстрації актів цивільного стану та якості обслуговування громадян у сфері державної реєстрації актів цивільного стану Міністерством юстиції України запроваджено пілотні проекти,  які дають можливість оптимізувати процес надання послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану та створити сприятливі умови для їх отримання громадянами.

Так, державна реєстрація народження дитини за бажанням батьків може здійснюватись безпосередньо у  пологовому будинку. З цього питання працівником відділу державної реєстрації актів цивільного стану здійснюється виїзний прийом громадян у пологовому будинку . Таким чином, батьки дитини мають можливість отримати свідоцтво про народження дитини  ще до виписки з пологового будинку.

Проведення державної реєстрації народження дитини – за бажанням батьків чи одного з них документи для реєстрації місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані через Сторожинецький районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини у відділі або безпосередньо у пологовому будинку.

Згідно з правилами прописки новонародженого, дитину  можна прописати за місцем прописки батька або матері. Особливості прописки новонародженого: батьки мають право зареєструвати малюка на своїй житлоплощі без згоди на те інших членів сім’ї; згідно з порядком прописки новонародженого для цієї процедури необхідно присутність обох батьків. Згідно з чинним законодавством батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Тим не менш, затягувати з пропискою новонародженого не рекомендується. Законом передбачена адміністративна відповідальність за допущення проживання осіб без реєстрації на своїй житлоплощі. Цей Закон поширюється на осіб будь-якого віку, включаючи новонароджених дітей. У зв’язку з цим батьки, не прописавши своєї дитини, ризикують заплатити штраф за відсутність прописки новонародженого.

Консультацію стосовного документів, необхідних для реєстрації місця проживання новонародженоно можна отримати  за тел. 2-19-71 з вівторка по суботу, з 8:00 до 17:15 год.

Таким чином, ще до виписки із пологового будинку у батьків дитини буде у наявності свідоцтво про народження дитини та здійснена державна реєстрація місця проживання дитини (прописка) – що значно економить час та набагато зручніше для батьків,оскільки не потрібно буде стояти в чергах для отримання відповідних документів. 

Завдяки запровадженню електронного сервісу з проставлення апостиля  будь-яка особа може з паспортом та відповідними документами, на яких необхідно проставити апостиль, звернутися до Сторожинецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Із запровадженням Електронного реєстру апостиля значно спростився порядок подачі документів для проставлення апостиля та їх отримання. Громадянам не потрібно їхати до Києва, достатньо звернутися до Сторожинецького районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ