У Михальчі громада прологосувала за перехід церкви до ПЦУ, проте ключі від храму не забрала

Вчора, 10 лютого 2019 року, у селі Михальча відбулися збори громадян щодо питання переходу сільського храму Успіння Пресвятої Богородиці з Української православної церкви Московського патріархату до Православної Церкви України.

Від ранку, ще під час служби, жителі села розділилися. Частина з тих, які були присутні у храмі (близько 50 осіб), на заклик отця Ювеналія залишилися у церкві, не зважаючи на запрошення сільського голови Захарія Шевчука прийти на збори до сільської ради.

Отець Ювеналій зазначив, що він не знає, що це за збори і його туди не зпрошували.

Після цього до храму прийшов благочинний отець Петро Сторожинецького району від ПЦУ і ще раз спробував запросити парафіян УПЦ МП до сільської ради, де на той момент вже було декілька сотень михальчан.

Під час досить емоційної розмови прихожани зачинили ворота храму і до сільської ради в результаті не пішли.

Тим часом у залі засідань сільради зібралося більше 250 людей, більша частина яких були жителями Михальчі – у протоколі зборів було зафіксовано 243 особи.

Після вступного слова голови сільради був обраний головуючий зборів, секретар зборів та сформована лічильна комісія. Всі бажаючі мали змогу висловитися.

Майже півторагодинне засідання закінчилося голосуванням, під час якого 243 жителя Михальчі підтримали перехід церковної громади віз УПЦ МП до ПЦУ. Також була сформована парафіяльна рада та прийнято рішення передати документи у Чернівці для реєстрації церковної громади.

Під час заходу неодноразово наголошувалося на необхідності дотримання миру і добросусідських відносин у селі, не зважаючи на розбіжності у релігійних поглядах.

По завершенню засідання частина вірян на чолі з отцем Петром пішли до храму Успіння Пресвятої Богородиці, щоб попросити передати їм ключі від храму, проте там їх зустріло вже більше священників УПЦ МП на чолі з благочинним отцем Василем.

Між присутніми зав’язалася словесна перепалка. Працівники поліції сформували “живий кордон”, розмежовуючи прихильників УПЦ МП від прихильників ПЦУ.

Після півгодинної розмови віряни ПЦУ пішли від храму, так ключів і не отримавши, оскільки отець Василь заявив, що у церкві також відбулися збори і більше 280 вірян висловилися проти переходу до ПЦУ.

Категорія: Важливо Відео Новини району
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ