Легка атлетика Сторожинецької ДЮСШ у новому 2019 році

Новий 2019 рік розпочався для легкоатлетів Сторожинецької районної комунальної дитячо-юнацької спортивної школи (ДЮСШ), підпорядкованій відділу освіти, сім’ї, молоді та спорту районної державної адміністрації, з чотирьох приємних відзнак за перемоги на змаганнях у минулому році та значних досягнень у спортивних звершеннях.

Вперше проведено, «неофіційний» в рамках пілотного проекту, рейтинг тренерів-викладачів та відділень легкої атлетики області у змаганнях чемпіонатів області та України з легкої атлетики. (неофіційний – тому що доопрацьовується система визначення рейтингу і не підписане Положення).

За дорученням президії Чернівецької обласної федерації легкої атлетики було розроблено Положення про рейтингову оцінку тренерів-викладачів та відділень легкої атлетики Чернівецької області.

Рейтингова оцінка здійснюється шляхом аналізу виступів, для сприяння оптимального розвитку видів легкої атлетики та визначення кращих тренерів-викладачів ДЮСШ і відділень ДЮСШ області.

Переможцем рейтингу за минулий рік стало відділення легкої атлетики Сторожинецької ДЮСШ.

Хочу зауважити що до рейтингу входять тільки результати учнів ДЮСШ до 18 років. Також участь беруть тренери-викладачі, які працюють з групами не вищими за базову підготовку, а групи спеціалізованої підготовки враховуються поза конкурсом.

Положення про проведення цього рейтингу та інші таблиці – додатки виставлені в кінці статті.

За підсумками інтерактивного голосування, яке проводилось серед вболівальників спортсменів, по всіх видах спорту області «Спортивне сузір’я 2018», третю сходинку конкурсу посів Тележинський Влас. Переможця та призерів області «глядацьких симпатій» найпопулярніших серед своїх вболівальників, друзів та знайомих було вперше відзначено в області нагородами.Фото 4. Одні із кращих легкоатлетів Буковини.  

Наказом Міністерства молоді та спорту України № 5876 від 28.12.2018 року «Про затвердження Складу національних збірних України з літніх олімпійських видів спорту на 2019 рік» до складу резерву національної збірної команди України з легкої атлетики, включено учня Сторожинецької ДЮСШ Тележинського Власа. Національна збірна України складається з основного складу (дорослі та молодь), кандидатів у національну збірну України (дорослі, молодь та юніори) та резерву збірної (молодь, юніори, юнаки та  юнаки молодшого віку).

На початку року видано традиційний статистичний довідник України з легкої атлетики за 2018 рік, у якому наведено результати найкращих 50 виступів легкоатлетів країни у літньому та зимових (приміщення) сезонах.

Серед юнаків та дівчат визначалося 10 кращих спортсменів на кожній дистанції та виді. Хочу наголосити, що не всі призери змагань чемпіонатів України минулого року потрапили у 10-ку показників кращих результатів за 2018 рік.

Надзвичайно успішним видався минулий рік для юних легкоатлетів Сторожинецької ДЮСШ, які фігурують у п’яти номінаціях. Чотири з яких за Власом Тележинським та одна за Антониною Іонашко.

Серед юнаків 16 років Влас посідає дві других позиції на дистанції 800 метрів: літня (стадіон) з результатом 1 хвилина 59,78 секунди та зимова (приміщення) 2 хвилини 05,80 секунди. На дистанції 1500 метрів за Власом: перша позиція (кращий результат року) з результатом 4 хвилини 13,61 секунди  та друга позиція у приміщенні (манеж) з результатом 4.28,45 секунди.

Серед дівчат 18 років восьма позиція у Антоніни Іонашко на дистанції 800 метрів у приміщенні з результатом 2 хвилини 22,82 секунди.

Наприкінці січня 2019 року відбувся перший старт у змаганнях чемпіонату України з легкої атлетики у приміщенні в м. Суми. І на дистанції 1500 метрів маємо відмінний результат – Тележинський Влас виборов 2 місце (срібний призер чемпіонату України з легкої атлетики у приміщенні) з результатом 4 хвилини 20,13 секунди. А перше місце виборов Петренко Дмитро з Кіровоградщини з результатом 4.18,80 секунди, який на цілий рік старший за Власа і на передодні свого 17 річчя зробив собі подарунок – увірвавшись в когорту найсильніших юнаків України на цій дистанції. Переможець зумів показати свій найкращий результат покращивши його на 8 секунд. Влас на цій дистанції у м. Харкові показував результат набагато кращий 4 хвилини 13,61 секунди. Ми недооцінили суперника який отримав перемогу, взагалі не тримали його в полі зору. Переможець поїде в Туреччину на матчеву зустріч, перемога стала його останнім шансом такої поїздки. В нас була допущена тактична помилка у виборі позиції в боротьбі по дистанції – був пізно розпочатий фінішний спурт. Фінішувати за 200 метрів до фінішу було не достатньо, не вистачило буквально декількох метрів щоб обійти переможця, який з останніх сил добігав дистанцію. Влас – головний фаворит на цій дистанції і тому вся увага була прикута до нього і суперники по дистанції уважно слідкували за ним, а відповідно намагалися перешкоджати йому.

В минулому році, Влас три рази виборював перше місце на чемпіонатах України з легкої атлетики, також, три рази займав другі місця по своїй віковій групі та один раз посів трете місце серед учасників на два роки старших за нього.

На цих змаганнях Влас восьмий раз зійшов на п’єдестал чемпіонату України, а також, вкотре поновив рекорд області серед юнаків 15 років на 1500 метрів, який на сьогодні становить 4 хвилини 20,13 секунди.

Рекорд Сторожинецької ДЮСШ на дистанції 1500 метрів у приміщенні по молодшій віковій групі (до 15 років) надійно закріпився за Власом з результатом 4 хвилини 28,45 секунди. На змаганнях у Сумах поновлено рекорд ДЮСШ по середній віковій групі (4.20,13 сек.). Наступна сходинка подолання, для Власа, є рекорд ДЮСШ по старшій віковій групі 4.04,8 сек., який встановлено на стадіоні. У приміщенні ніхто з старшої вікової групи ДЮСШ не брав участь на цій дистанції, або ж такі дані не збереглися. Побажаємо Власу подолати цю дистанцію швидше ніж за 4 хвилини і виконати норматив кандидата у майстри спорту.

У другій половині лютого, 20 числа, Власу виповнюється 16 років. Тож побажаємо йому в майбутньому красиво перемагати, впевнено йти до високих досягнень, здобувати нові рекорди на всіх рівнях та у перспективі виступати на олімпійських іграх.

8. Положення – проект та таблиця рейтингу серед тренерів області і додатки.

Положення

про рейтингову оцінку роботи тренерів-викладачів та відділень легкої атлетики ДЮСШ Чернівецької області

1. Загальні  положення

1.1 Це Положення визначає порядок здійснення рейтингової оцінки за підсумками роботи за звітний період тренерів-викладачів та відділень легкої атлетики ДЮСШ Чернівецької області (далі ДЮСШ);

1.2 Рейтингова оцінка здійснюється шляхом аналізу та оцінки роботи тренерів-викладачів з метою популяризації кращих результатів роботи, кращих досягнень учнів груп попередньої базової підготовки, підготовки членів збірних команд області, ДЮСШ та збірних команд з підготовки спортивного резерву, стимулювання та прагнення до досягнення високих спортивних результатів тренерів-викладачів і спортсменів області;

1.3 Завданнями здійснення рейтингової оцінки є:

– сприяння створенню оптимальної структури розвитку видів легкої атлетики в ДЮСШ області, покращення роботи відділень ДЮСШ з легкої атлетики та прозорості їх діяльності;

– популяризація кращих результатів роботи тренерів-викладачів та спортсменів і підготовка спортивного резерву до складу збірних команд області з легкої атлетики;

– стимулювання до покращення діяльності відділень ДЮСШ з легкої атлетики  (олімпійського виду спорту), виконання ними поставлених завдань з розвитку легкої атлетики в області (підготовка резерву, створення умов членам збірних команд області під час децентралізованої підготовки та інше);

– визначення кращих відділень з легкої атлетики ДЮСШ області та кращих тренерів-викладачів у поточному навчальному році;

– визначення рейтингу тренерів-викладачів в загальному по області та окремо по кожному відділенню легкої атлетики ДЮСШ.

2. Порядок здійснення рейтингової оцінки

2.1 Здійснення рейтингової оцінки за підсумками роботи з групами попередньої базової підготовки у змаганнях різного рівня, з підготовки членів збірних команд області та збірних команд ДЮСШ та з підготовки спортивного резерву здійснюється один раз на рік до 12 січня кожного року серед відділень легкої атлетики ДЮСШ області та тренерів-викладачів;

2.2 Аналіз та узагальнення інформації за підсумками роботи тренерів-викладачів з групами попередньої базової підготовки, з підготовки членів збірних команд області і збірних команд ДЮСШ та з підготовки спортивного резерву здійснюється виконавчим комітетом (виконком) Чернівецької обласної федерації легкої атлетики згідно шести таблиць, аналізу та двох рейтингів (додаються). Учаснику, який не набрав жодного очка, нараховується заохочувальних 0,5 очка. Таблиці можна змінювати, за результатами аналізу обласних та всеукраїнських чемпіонатів, один раз на рік, для використання в наступному календарному році, попередньо ознайомивши з ними адміністрації ДЮСШ та всіх тренерів-викладачів з легкої атлетики області. В чемпіонатах України (Гімназіада МОНУ) також нараховуються учасникам за виконання відповідних нормативів і заохочувальні очки: – ІІІ розряд – 1 очко по молодшій віковій групі, – ІІ розряд – 5 очок, – І розряд – 10 очок, – КМС – 20 очок, – МСУ – 30 очок, – МСМКУ – 50 очок, – за встановлення рекорду області – 40 очок, за встановлення рекорду України – 200 очок;

2.3 Виконавчий комітет Чернівецької обласної федерації легкої атлетики у тижневий термін після закінчення календарного року,  (попередньо ознайомивши тренерів-викладачів та ДЮСШ області з рейтингом тренерів-викладачів та рейтингом відділень легкої атлетики ДЮСШ області – для виявлення неточностей), готує протокольнерішення Чернівецької обласної федерації легкої атлетики про підсумки роботи за рік;

2.4 Переможцями рейтингу стають відділення легкої атлетики ДЮСШ області та тренери-викладачі, які за результатами змагань поточного року,   визначеними календарним планом спортивних змагань області та України, отримали найбільшу кількість набраних очок згідно набраних очок по ДЮСШ та коефіцієнту серед тренерів-викладачів ДЮСШ;

2.5 Очки, відділенням легкої атлетики ДЮСШ області, нараховуються за виборене місце в змаганнях (обласних залікових заходах чемпіонатів та в чемпіонатах України). Тренерам-викладачам, нараховуються очки за виборене місце в індивідуальних та командних видах програми за кожного спортсмена. Спортсмену зараховується за один день участі у змаганнях не більше однієї дисципліни та естафети. Також нараховуються очки і за участь у чемпіонатах (Гімназіада МОНУ) України з легкої атлетики серед товариств та відомств (якщо офіційні результати будуть висвітлені на сайті федерації, а представники команд які будуть брати участь у цих змаганнях повідомлять оргкомітет). За набрані показники у чемпіонаті (Гімназіада) відомства МОНУ нараховується 1/2 частина набраних очок, а у чемпіонатах ФСТ нараховується 1/3 частина набраних очок згідно таблиць;

2.6  Три кращих тренери-викладачі та три кращі ДЮСШ області визначаються за підсумками поточного року чемпіонатів області та України з легкої атлетики;

2.7 Консолідований залік, вихованцям кількох тренерів, нараховується і розподіляється порівно на всіх тренерів бригади з коефіцієнтом 0,5, а в разі трьох тренерів 0,3. У разі коли другий тренер не є працівником ДЮСШ, а спортсмен тренується в ДЮСШ, очки нараховуються одному тренеру-викладачу ДЮСШ;

2.8 У разі виступів спортсменів – вихованців ДЮСШ, переданих на підготовку до спеціалізованих навчальних закладів спортивного профілю та ОШВСМ, очки зараховуються першим тренерам впродовж двох – чотирьох років до виповнення 18 років спортсмену;

2.9 У разі набрання однакової кількості очок перевага надається ДЮСШ, а, також, і тренеру-викладачу, за кращі результати на вищих за рейтингом спортивних заходах;

2.10 Проводиться нарахування очок за учасника збірної команди області та ДЮСШ до загальної кількості годин (набрані очки діляться на тижневі години в ДЮСШ) з підготовки у тренера-викладача (згідно коефіцієнту).

За членів збірної команди України всі попередньо перераховані очки на тих змаганнях в яких він брав участь у складі збірної команди України подвоюються і нараховуються додатково.

При виявлені не відповідності документів, або інших порушень при допущені учасників до участі у змаганнях, («підстави», тощо) результат анулюється.

3. Нагородження

3.1 Нагородження переможців та призерів серед відділень легкої атлетики ДЮСШ області та тренерів-викладачів призерів області за результатами рейтингової оцінки роботи з групами попередньої базової підготовки, підготовки членів збірних команд ДЮСШ та з підготовки спортивного резерву здійснюється шляхом призначення преміювання за минулий календарний рік (грошові премії, пам’ятні кубки та призи, тощо);

3.2 За результатами рейтингової оцінки тренери-викладачі нагороджуються грамотами та грошовими нагородами Чернівецької обласної федерацією легкої атлетики, управління молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації в урочистій обстановці;

4. Фінансування

4.1 Фінансовані витрати на організацію та проведення оцінки рейтингу підсумкової роботи тренерів-викладачів з групами попередньої базової підготовки та відділень легкої атлетики ДЮСШ області, з підготовки членів збірних команд ДЮСШ та збірних команд області та з підготовки спортивного резерву здійснюється Чернівецькою обласною федерацією легкої атлетики і по можливості управлінням молоді та спорту Чернівецької обласної державної адміністрації.

P.S. Пропозиції, доповнення та зміни до визначення рейтингу, які на Вашу думку можуть зробити систему підведення підсумків більш досконалою будуть розглянуті і враховані, (при їх доцільності), виконкомом Чернівецької обласної федерації легкої атлетики.

Директор Сторожинецької ДЮСШ С.І. Москалюк

Категорія: Спорт Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ