Як внутрішньо переміщеним особам взяти участь у виборах?

За даними Міжнародної організації з міграції в Україні та Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України менше половини опитаних внутрішньо переміщених осіб (ВПО), 41%, мають намір брати участь у наступних президентських та парламентських виборах 2019 року.

Найпоширенішою причиною, з якої переселенці не мають наміру голосувати на наступних президентських та парламентських виборах, є переконання в тому, що вони, як внутрішньо переміщені особи, не мають права голосувати на виборах або не знають як голосувати у місці переміщення.

Внутрішньо переміщені особи, які офіційно зареєстровані як переселенці й проживають на підконтрольній Україні території, зможуть проголосувати на майбутніх чергових виборах Президента так, як і на минулих виборах 2014 року.

Як відомо, громадяни України можуть тимчасово змінити місце голосування, звернувшись після оголошення виборчого процесу, але не пізніше як за п’ять днів до дня голосування, із заявою до місцевого відділення Державного реєстру виборців. До заяви мають бути додані документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

5 вересня 2018 року були внесені зміни до цього порядку, згідно з якими виборці, виборча адреса яких знаходиться на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, можуть не докладати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування.

Водночас право участі на місцевих виборах є лише у тих громадян України, які постійно проживають на відповідній території та мають реєстрацію постійного місця проживання на території відповідного села, селища, міста. Виборча адреса виборця визначається за зареєстрованим місцем проживання та адресою житла виборця відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Водночас зареєстроване місце проживання не повинно бути тимчасовим.

Наразі у парламенті знаходиться законопроект № 6240 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)”, який регулює участь у виборах переселенців.

Також нагадуємо про Загальнонаціональний право​просвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО​!» який реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги, територіальними органами юстиції, за підтримки юридичних клінік, міжнародних донорів та партнерів.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Нагадуємо, що Сторожинецьке бюро правової допомоги знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Серед основних послуг: надання правової інформації, консультацій та роз’яснень, доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, надання допомоги у забезпечені доступу до вторинної правової допомоги.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00.

Поспілкуватися зі спеціалістами можна за за телефоном 2-28-99 та за допомогою Skype-зв’язку – для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро [email protected]

Джерело: начальник відділу «Сторожинецьке бюро правової допомоги» Г.Г. Іринич

Категорія: Вибори Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ