ДПІ: зарплата у “конверті”, нові форми книг обліку

ДПІ інформує

Заходи, спрямовані на легалізацію найманої праці, – не просто джерело наповнення місцевих бюджетів. Це перш за все – долі людей, відновлення соціальних гарантій і прав найманих працівників.

Фахівці ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області, з метою недопущення використання суб’єктами підприємницької діяльності найманих працівників без належного оформлення трудових відносин, постійно проводять всебічний аналіз поданої звітності, заслуховування роботодавців на засіданнях робочої групи.

Як результат, станом на 27.07.15 року залучено до оподаткування 100 громадян, додатково надійшло до бюджету 74,0 тис. гривень єдиного податку та 185,0 тис. гривень єдиного соціального внеску. Так, з початку року,  було проведено 97 співбесід з працедавцями. Як правило, переважна частина роботодавців дослухається до аргументів.

Неофіційна заробітна плата – це крок у минуле і прикро, що деякі робітники іноді свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну зарплатню, не розуміючи, що таким чином, вони крадуть не в держави, а обкрадають себе. Їх «чиста» зарплата значно відрізняється від тієї, яка записана у відомості. Ця різниця з’ясовується згодом, коли людині потрібна довідка про доходи, наприклад, для пред’явлення у Пенсійний фонд при оформленні пенсії. Слід пам’ятати, що неоформлення належним чином трудових відносин з найманими працівниками є порушенням законодавства про працю.

Нагадуємо, з 1 січня 2015 року набрала чинності нова норма Кодексу законів про працю України щодо відповідальності роботодавців за використання найманої праці без юридичного оформлення, а також виплату зарплати «у конвертах», зокрема відповідальність у вигляді штрафів: за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичної роботи повний робочий час – у тридцятикратному розмірі мінімальної зарплати (36540 грн.).

До уваги користувачів РРО

До уваги користувачів РРО.

З початку поточного року в ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області зареєстровано 35 одиниць касової техніки. Протягом липня персоніфіковано 9 реєстраторів розрахункових операцій. Загалом станом на 27.07.2015 р. в податковій інспекції зареєстровано 236 одиниць касової техніки.

Також, ДПІ у Сторожинецькому районі повідомляє, що наказом Державної фіскальної служби від 09.07.2015р. № 485 «Про затвердження Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій» визначено перелік моделей реєстраторів розрахункових операцій, їх модифікацій, які відповідають вимогам нормативно-правових актів і нормативних документів, пройшли державну сертифікацію і дозволені для застосування під час здійснення розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.

Звертаємо увагу, що з повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до оновленого Державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі ДФС України https://sfs.gov.ua/diyalnist-/zakonodavstvo-pro-diyalnis/nakazi-pro-diyalnist/63826.html.

«Призначення платежу» – заповнюйте правильно!

«Призначення платежу» при перерахуванні коштів до бюджету – заповнюйте правильно!

ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області в черговий раз нагадує платникам, що реквізит «Призначення платежу» платіжного документу заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж на перерахування коштів отримувачу.

Наказом Міндоходів від 22.10.2013 р. № 609 затверджено Порядок заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів.

З метою недопущення випадків невірного заповнення реквізиту розрахункового документу «Призначення платежу» при перерахуванні платежів до бюджету рекомендуємо звернути увагу на необхідність дотримання вимог Порядку, зокрема в частині заповнення всіх розділових знаків та кодів, які містяться у розрахункових документах на здійснення платежів до бюджету.

Кожен вид платежу і кожен код виду сплати слід оформляти окремим платіжним документом  У разі заповнення реквізиту платіжного документа «Призначення платежу» з порушенням вимог Порядку № 609 (таким порушенням може вважатися навіть проставлення зайвого пробілу) банк приймає такий документ до виконання, але при цьому вважатиметься, що платник податків сплачує грошове зобов’язання з кодом виду сплати «101», за тим видом бюджетного платежу, на рахунок якого здійснено платіж.

Штрафних санкцій за порушення порядку заповнення «коду виду сплати» не передбачено. У разі несвоєчасної сплати узгодженого податкового зобов’язання (з урахуванням штрафних  санкцій за прострочення сплати і нарахованої пені)  воно вважається податковим боргом.

Якщо допущена помилка і платіж зараховано не за призначенням сплати, необхідно подати заяву на повернення помилково сплаченої суми. У заяві слід зазначити напрямок перерахування коштів у рахунок погашення грошового зобов’язання  за необхідним платежем. Подання такої заяви є обов’язковою умовою для повернення/зарахування помилково перерахованих коштів.

Семінар для платників податків

Семінар для платників податків

Нещодавно  в ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області було проведено черговий семінар для платників податків на якому розглядались актуальні питання електронного адміністрування ПДВ, єдиного соціального внеску та застосування РРО.

Відкрив семінар, начальника ДПІ  Григоряк Олександр Євгенович, який відмітив, що суб’єктам господарювання в наш час дуже важливо вправно орієнтуватися у законодавчому просторі, саме цим, обумовлена необхідність проведення семінарів та зустрічей з платниками податків по роз’ясненню діючого законодавства.

У ході зустрічі податківці особливу увагу приділили основним змінам в податковому законодавстві, які вступили в силу з 1 липня поточного року: електронне адміністрування  ПДВ, торгівля пивом.

Податківці розповіли про особливості нарахування єдиного соціального внеску у разі праці найманих працівників  неповний робочий день або  сумісництвом, терміни подання та порядок заповнення звітності з ЄСВ.

Поміж інших були розглянуті питання сплати акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, щодо мінімальних цін та ліцензування.

Представники Центру сервісного обслуговування РРО розповіли про «новинки» виробників сервісних центрів касової техніки та практичне застосування РРО.

Наприкінці семінару лектори надали змістовні відповіді на запитання учасників семінару згідно чинного законодавства.

Не позбавляйте себе соціальної захищеності

Не позбавляйте себе соціальної захищеності

ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області  запевняє платників, що одне з завдань податківців  – протидія такого явищу як виплата заробітної плати в «конвертах», яке негативно відбивається  на надходженнях до бюджету і порушує права громадян на безпечні та здорові умови праці,  на відпочинок і захист від незаконного звільнення.

Як зазначила заступник начальника інспекції Людмила Хмелюк, значну частку в наповненні місцевого бюджету району складає податок на доходи фізичних осіб. Саме тому виплата офіційних зарплат у розмірі не нижче мінімального рівня відіграє визначальну роль як для підвищення соціальних стандартів життя громадян і їх захищеності, так і для фінансування видатків на потреби міст, селищ та сіл.

Громадяни повинні усвідомити, що згода отримувати зарплату „в конвертах” позбавляє їх гідної пенсії у майбутньому. Адже пенсію вони матимуть тільки з офіційно нарахованої суми заробітної плати.

Шановні громадяни! Працевлаштовуйтесь на легальній основі!  Пам’ятайте, що погоджуючись на зарплату «в конвертах», ви сприяєте розвитку тіньових схем ухилення від сплати податків та позбавляєте себе соціальної захищеності.

Затверджено нові форми книги обліку для єдинників

Затверджено нові форми книги обліку для єдинників

ДПІ у Сторожинецькому районі Головного управління ДФС у Чернівецькій області доводить до відома платників, що Мінфін наказом «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 19.06.2015 р. № 579 затвердив:

форму книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість);

Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість;

форму книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість);

Порядок ведення книги обліку доходів і витрат для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ Мінфіну «Про затвердження форм книги обліку доходів і книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення» від 15.12.2011 р. № 1637.

Однак книги обліку доходів (для платників єдиного податку першої і другої груп та платників єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість) і книги обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість), зареєстровані до набрання чинності Наказом № 579, діють до їх закінчення.

Якщо платник ЄСВ змінив місцезнаходження

Якщо платник ЄСВ змінив місцезнаходження

Головне управління ДФС у Чернівецькій області  повідомляє, що відповідно до пункту 4 частини 2 статті 6 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зобов’язаний подавати звітність та сплачувати до фіскального органу за основним місцем обліку у строки, порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, та за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Згідно з  пунктом 7 розділу  III. Форми та строки подання Звіту, Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 року  № 435 зазначено, якщо страхувальник із числа страхувальників, визначених у пунктах 1, 2, 4 цього розділу, у звітному періоді змінює місцезнаходження, або місце реєстрації, або місце проживання (поза межами територіального обслуговування фіскального органу, в якому він перебував на обліку), звіт за цей звітний період (з першого до останнього календарного числа звітного періоду) подається до фіскального органу за новим місцем взяття на облік.

Варто зауважити, що подавати звіт з ЄСВ можна в електронному вигляді. Це значно спрощує роботу як представників бізнесу, так і працівників державного органу. Для цього потрібно скористатися електронним цифровим підписом відповідальних осіб у порядку, визначеному чинним законодавством.

ДФС Буковини : платникам туристичного збору

ДФС Буковини : платникам туристичного збору

Фахівці Головного управління ДФС у області звертає увагу платників туристичного збору, що відповідно до п.п. 268.7.3 п. 268.7 ст. 268 Розділу ХІІ Податкового кодексу України базовий податковий (звітний) період з туристичного збору дорівнює календарному кварталу.

Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Розділу ІІ ПКУ визначено, що податкові декларації подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу, протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

ума туристичного збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, сплачується щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк, за місцезнаходжденям податкових агентів ( п.п. 268.7.1 п. 268.7 ст. 268 Розділу ХІІ ПКУ).

Платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Податковим кодексом для подання податкової декларації (п. 57.1 ст. 57 Розділу ІІ ПКУ).

За несвоєчасну сплату (перерахування) податків - штрафна санкція

За несвоєчасну сплату (перерахування) податків – штрафна санкція

У разі, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств, рентної плати протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відпо-відальності у вигляді штрафу у таких розмірах:- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строкусплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строкусплати суми грошового зобов’язання, – у розмірі 20 % погашеної суми податковогоборгу.

Порядок повернення на рахунок помилково перерахованих коштів

Про порядок повернення на поточний банківський рахунок помилково та/або надміру перерахованих коштів на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ

Якщо на дату подання податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) сума коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку перевищує суму, що підлягає перерахуванню до бюджету відповідно до поданої декларації, платник податку має право подати до контролюючого органу у складі такої декларації заяву, відповідно до якої такі кошти підлягають перерахуванню, зокрема, на поточний рахунок такого платника податку, реквізити якого платник зазначає в заяві, у сумі залишку коштів, що перевищує суму податкового боргу з податку та суму узгоджених податкових зобов’язань з податку. Такі норми встановлено підпунктом «б» п. 200 прим.1. 6 ст. 200 прим.1 Податкового кодексу України.

Відповідно до п. 10 розд. ІІІ Порядку заповнення і подання податкової звітності з ПДВ, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.09.2014 № 966, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.10.2014 за № 1267/26044, із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 966), заява про повернення суми бюджетного відшкодування та/або суми коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника податку, що перевищує суму, яка підлягає перерахуванню до бюджету, є додатком 4 до декларації (далі – Заява).

Додатки 2, 3, 4 подаються лише до декларації 0110 (п. 11 розд. Х Порядку № 966).

Згідно з п. 21 прим.1 Порядку електронного адміністрування ПДВ, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №569, для відповідного перерахування коштів ДФС надсилає Казначейству реєстр, в якому зазначаються найменування платника податку, податковий номер та індивідуальний податковий номер, сума податку, що підлягає перерахуванню до бюджету або на поточний рахунок платника податку, та реквізити такого рахунка (у разі подання платником податку Заяви).

Казначейство на підставі зазначеного реєстру протягом п’яти робочих днів після закінчення граничного строку, встановленого Податковим кодексом України для самостійної сплати платником податку сум податкових зобов’язань, здійснює відповідне перерахування.

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ