Як не допустити виробничий травматизм під час весняно-польових робіт?

Весняно-польові роботи – напружений етап річного циклу агропромислового виробництва, адже навесні сільськогосподарські підприємства виконують приблизно третину річного обсягу польових робіт.

У цей час зростають обсяги та інтенсивність виконання відповідних технологічних операцій, пов’язаних із посівною кампанією. Зокрема, зростає кількість осіб, які беруть участь у виробництві (у тому числі, за рахунок тимчасово залучених), збільшується кількість задіяної техніки, тривалість сільськогосподарських робіт протягом доби тощо.

Усе це об’єктивно збільшує вірогідність травматизму, особливо при недотриманні вимог нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки і внаслідок неналежної організації робіт.

Умови праці на сільськогосподарському виробництві мають свої особливості. В основному польові роботи виконують на значній відстані від виробничої бази. Через це знижується контроль за безпекою працюючих з боку роботодавця і, водночас, підвищується рівень контролю особи, відповідальної за безпечне проведення робіт, та механізаторів – безпосередніх виконавців робіт із підвищеною небезпекою.

Під час проведення весняно-польових робіт найчастіше (понад 40 %) нещасні випадки трапляються безпосередньо на полях та дорогах. Причинами їх настання є:

  • порушення трудової і виробничої дисципліни;
  • порушення правил дорожнього руху;
  • порушення вимог безпеки праці під час експлуатації транспортних засобів та обладнання.

Серед інших причин нещасних випадків – допуск до роботи без проведення відповідного навчання та перевірки знань з охорони праці; невиконання вимог інструкцій з охорони праці; недосконалість технологічних процесів; незадовільний технічний стан сільськогосподарської техніки й обладнання тощо.

Аналізуючи причини й обставини виробничого травматизму за останні роки, наполегливо рекомендуємо суб’єктам господарювання, роботодавцям напередодні виконання сільськогосподарських робіт посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму та організувати роботу згідно з вимогами законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Зокрема:

  • організувати навчання, перевірку знань та інструктажів з охорони праці;
  • забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечками, питною водою та засобами пожежогасіння;
  • обладнати місця для відпочинку, споживання їжі та куріння;
  • не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;
  • не допускати неповнолітніх до виконання робіт підвищеної небезпеки;
  • не допускати до роботи хворих працівників, перевтомлених, у нетверезому стані, або тих, які не пройшли інструктажі з охорони праці;
  • провести заходи щодо посилення трудової та виробничої дисципліни;
  • для виконання технологічних процесів не допускати техніку й обладнання, які мають технічні несправності;
  • заміняти, регулювати та очищати робочі прилади слід тільки при непрацюючому двигуні трактора, після того, як робочі прилади будуть опущені або встановлені на підставки;
  • не допускати експлуатацію техніки без огороджень рухомих елементів;
  • під час агрегатування трактора з причіпними машинами необхідно зашплінтувати з’єднувальний пристрій;
  • агрегати, до складу яких входять причіпні машини з робочим місцем, слід обладнати двосторонньою сигналізацією.

Причіп та навіску машин і обладнання на трактор необхідно виконувати удвох. Працівник, який здійснює зчіпку (навіску), не повинен стояти на шляху руху трактора, а приєднання слід виконувати тільки після сигналу тракториста. З’єднувати причіпну петлю з причіпним гаком машин потрібно тільки при зупиненому тракторі і вимкненій передачі.

На навісних сівалках робота сівальника забороняється. Сівальник під час виконання робіт повинен бути одягнений у спецодяг, спецвзуття, має використовувати засоби індивідуального захисту (захисні окуляри, респіратор). Під час руху агрегату сівальнику не слід переходити з сівалки на сівалку, працювати при знятих огородженнях рухомих частин, очищати руками робочі органи.

При застосуванні гербіцидів та пестицидів у полі необхідно пересвідчитись, що в зоні роботи агрегату та на прилеглих полях не працюють люди, а в разі виконання на цих полях агротехнічних операцій в подальшому витримати карантинні строки, які встановлені для певного виду пестицидів.

Консультації щодо створення та вдосконалення системи управління охороною праці, виконання дієвих заходів із профілактики виробничого травматизму можна отримати у страхового експерта з охорони праці Сторожинецького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області Косташека Дмитра Антоновича за адресою: Чернівецька обл., м. Сторожинець, вул. Богдана Хмельницького,18-А. Тел.: (03735)2-49-43, 050-224-80-64. Е-mail: [email protected]

Страховий експерт з охорони праці Сторожинецького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області

Категорія: Економіка
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ