Приклад класичної корупції найвищих посадовців Сторожинецької міської ради

Історія про виділення земельної ділянки в самісінькому центрі Сторожинця в обхід процедури аукціону та з нульовою вигодою для бюджету

Як каже ч. 7 ст. 60 Закону “Про місцеве самоврядування в Україні”, майнові операції, які здійснюються органами місцевого самоврядування з об’єктами права комунальної власності, не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядування, зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

Проте про такі речі найвищі посадовці Сторожинецької мерії задумуються досить не часто.

Розповім про один з випадків, щодо якого у мене є гарантовані докази неправомірних та навіть, можливо, злочинних дій.

На майбутній черговій сесії Сторожинецької міської ради, яка відбудеться 25 квітня 2019 року, має прийматися рішення щодо закріплення “на праві господарського відання” майна за ДКП “Міські ринки”.

На перехресті вулиць Шевченка та Федьковича у Сторожинці, відразу позаду відомого в народі “Телевізора”, декілька місяців тому збудували велике торгівельно-офісне приміщення.

Будував його приватний підприємець Олег Шелест на земельній ділянці комунальної власності площею 0,0497 га, яка була передана у постійне користування “Міських ринків” у 2006 році для будівництва.

“Міські ринки” більш ніж за 10 років не спромоглися нічого побудувати, тож, відповідно до вимог ст. 416 Цивільного кодексу України, у зв’язку із невикористанням землі для забудови протягом трьох років підряд, право постійного користування землею мало бути припинене, а вже міська рада повинна була вирішувати її подальшу долю.

Натомість, на VIII сесії VII скликання працівник міської ради доповів депутатам, що “нам надали договір і просили погодити його умови. Юристи подивилися і сказали що нічого протиправного там не знайшли”.

Міський голова Микола Карлійчук під час засідання розповідає депутатам, що “давно треба навести лад з іржавим магазином”, демонструючи проект перебудови саме “Телевізору”, хоча мова йшла за 5 соток землі позаду нього.

В процесі дебатів він заручився підтримкою начальника юридичного відділу Аурела Сирбу, який запевнив депутатів, що “вивчав це питання і що договір з юридичної точки зору нормальний”.

З “нятяжкою” рішення 18 голосами було прийнято. На жаль, жодному з депутатів цей “примірний договір” в руки для ознайомлення не дали, а там було багато цікавих речей.

Відповідно до цього договору забудовник (ПП Олег Шелест) отримує право власності на збудований об’єкт, а за це підприємству “Міські ринки” виплачує щорічно (після здачі в експлуатацію) АЖ 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Це приблизно 10 тисяч гривень на рік.

Слід сказати, що ця сума дорівнює саме тій сумі земельного податку, яку і без цього ДКП “Міські ринки” сплачують до бюджету міста. Тобто, підприємець компенсуватиме витрати “Міських ринків”, а бюджет міста не матиме жодних додаткових надходжень.

На основі примірного договору був укладений нотаріально посвідчений договір.

Через пів-року був укладений додатковий договір до основного (вже без відома депутатів міської ради), в якому суму 3% розбили помісячно.

В той же день уклали попередній акт розподілу об’єкту спільної діяльності, в якому забудовник надавав ДКП “Міськи ринки” у власність 25 квадратних метрів на другому поверсі новобудови.

26 жовтня 2018 року директор ДКП “Міські ринки” Ілля Яреміца просить міського голову видати розпорядження для реєстрації права власності на 25 метрів квадратних за його підприємством.

В резолюції Микола Карлійчук особисто пише, що цей лист потрібно розглянути на сесії та виконкомі.

Проте навіть фактично підконтрольний меру виконком “рубає” це рішення та відправляє питання на доопрацювання.

Але міського голову це не зупинило. Без відома депутатів, які не уповноважували його своїм рішенням на такі дії, Микола Карлійчук через два тижні підписує довіреність, за якою Ілля Яреміца має право на реєстрацію за міською радою права власності “на офісне приміщення”.

Видно, така вільна творчість мера не задовільнила державного реєстратора і він вже без погодження з юрвідділом підписує під тим самим номером і тією самою датою іншу довіреність, в якій вже чітко прописується, яке саме майно належить отримати міській раді у власність – 25,2 м2 у офісному приміщенні №6.

При цьому, мер посилається на рішення сесії міської ради №252-8/2017 від 03.08.2017 року, яке жодним чином не уповноважувало його на прийняття у комунальну власність ні 1, ні 25, ні 125 м2 будь-якої будівлі.

Це виглядає як свідома підробка офіційного документу із занесенням до нього неправдивих відомостей, що має відповідну кваліфікацію у Кримінальному Кодексі.

І найважливіша вишенька на верху цього корупційного тортика – всі ці дії були здійснені навмисне з метою уникнення проведення відкритого аукціону з продажу 5 соток землі в центрі Сторожинця, передбаченого ст. 134 Земельного кодексу.

Вартість такої земельної ділянки – від 600 тис. грн., хоча у випадку реальних відкритих торгів із залученням ліцетатора, міський бюджет отримав би понад мільйон гривень.

Натомість бюджет не отримав нічого, “Міські ринки” можливо отримають АЖ 25 м2 офісного приміщення, а от що отримали за таку “оборудку” посадовці міської ради – можете самі собі додумати.

Маріян Никифорюк, екс-начальник відділу земельних відносин та комунальної власності Сторожинецької міської ради.

Від редакції: готові опублікувати на Сторожинець.Інфо бачення керівництва міста, депутатів, членів виконкому, громадськості щодо цієї та інших ситуацій. Контакти вказані внизу сторінки.

Категорія: Важливо Відео Розслідування Статті
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ