Хочете служити за контрактом вдома? Вступайте в Сторожинецький батальйон територіальної оборони

Указом Президента України №154/2019 «Про День резервіста України» від 10.04.2019 року, враховуючи важливу роль резервістів у справі захисту Вітчизни, її незалежності та територіальної цілісності, їх готовність у будь-який час стати до лав Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, з метою дальшого розвитку сучасних військових традицій, зміцнення патріотичного духу у суспільстві визначено День резервіста України, який віднині відзначатимуть щороку 18 травня.

Хто ж такі резервісти? Резервісти — це громадяни, які в добровільному порядку проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України та інших військових формувань,  а в особливий період і військовослужбовці, які звільнені із строкової військової служби, військової служби. Вони мають можливість виконувати обов’язки служби без відриву від основної своє трудової діяльності.  Тобто, такі громадяни продовжують працювати на своїх робочих місцях, навчатись, перебувати на обліку в службі  зайнятості, отримувати пенсію чи інші соціальні виплати, та одночасно проходять службу в резерві.

У разі прийняття громадянина на службу у військовий резерв із ним укладається контракт про проходження громадянином України служби у військовому резерві Збройних Сил України. Перший контракт від 3 до 5 років. Під час проходження служби у резерві присвоюються чергові військові звання. Матеріальне і фінансове забезпечення резервістів чітко визначене відповідними законами та постановами Кабінету Міністрів України.

Резервісти забезпечуються безкоштовно військовою формою і харчуванням у військових частинах. За період перебування на зборах і заняттях їм виплачуються добові. Тим, хто працює, нараховується середня заробітна плата, а безробітним виплачується грошове забезпечення в розмірі мінімальної заробітної плати в Україні. За призваним на збори резервістом на підприємстві зберігаються місце роботи, його посада і середня заробітна плата незалежно від форм власності його організації і підприємства. Крім цього, тим резервістам, які виконали програму бойової підготовки і не мають правопорушень, пов’язаних із проходженням служби, за рік виплачується одноразова грошова премія залежно від військового звання.

Підготовка резервістів проходить шляхом участі у польових виходах, навчаннях, тренуваннях. Проведення зборів з резервістами проводиться, як правило, з урахуванням побажань самого резервіста та роботодавця. Про строки та місце проведенням зборів військова частина повідомляє резервіста заздалегідь.

Так, до прикладу,  резервісти – контрактники підрозділів територіальної оборони з Харківської, Дніпропетровської та Миколаївської областей взяли участь у міжнародних навчаннях «Весняний шторм – 2019», які проводяться в Естонії спільно із такими ж підрозділами країн НАТО з 29 квітня по 17 травня 2019 р.   

В Сторожинецькому районі теж створений підрозділ територіальної оборони, який комплектується резервістами. Жителі Сторожинеччини, Глибоччини й прилеглих населених пунктів (і не тільки) активно укладаються контракти для проходження служби у резерві.

Юрій М., житель с. Давидівка, звільнився з лав Збройних Сил України на початку червня 2018 року. Через 3 дні він став першим резервістом, що уклав контракт із місцевим  батальйоном територіальної оборони. Разом із своїм підрозділом вже неодноразово брав участь у навчаннях, зокрема, у  Єдиних всеукраїнських стрілецьких днях.

Слід зазначити, що бажання стати резервістом виявляють не лише чоловіки, а й представниці статі, яку помилково називають слабкою. Контракт з нашою частиною підписала чарівна дівчина, медик, Альона К.  Трохи згодом і  мама Альони, пані Галина, теж приєдналась до особового складу нашої військової частини. Свою згоду на такий крок дав голова сім’ї, який проходить службу в одному із підрозділів ЗСУ. Незабаром наші «резервістки» візьмуть участь у своїх перших навчаннях, на яких будуть опановувати обраний фах.

Це не єдиний приклад, коли в підрозділ приходять цілими родинами. Так, контракт на службу у резерві підписав Валентин О. Після підписання контракту сином батько не зміг залишитись осторонь та за кілька днів теж подав прохання про укладення контракту. Слідом за товаришем вступили на службу і друзі Валентина. Такий спільний крок зробили  батько та син Ч., які теж вирішили проходити службу у військовому резерві в одній військовій частині. Два офіцери, брати Ч., теж уклали контракти «резервістів».

Учасники бойових дій (АТО, ООС, «афганці», «миротворці»), військовослужбовці, що звільнились у запас, складають «кістяк» підрозділу. Зокрема капітан резерву Юрій Б. (входить, до речі, до складу Ради резервістів), лейтенант резерву Павло Г., молодший сержант резерву Андрій М., солдати резерву Олександр Г., Денис Л., Олександр М. та багато інших. Вони передають свої знання колегам й підлеглим, що раніше не мали досвіду служби в армії.

Є в нас і такі резервісти, що, навпаки, вирішили вступити до лав Збройних Сил України, хоча раніше не служили, навіть відкидали такі думки. Наші контрактники також брали участь як добровольці у захисті незалежності України, зокрема, Віталій Т.  Серед резервістів нашої частини є і вчителі (Володимир Я.),  і керівники підприємств та організацій (Андрій К., Василь К.), фізичні особи – підприємці (Олександр Г.), працівники лісового господарства (Василь О.), службовці (Ярослав М., Андрій А., Костянтин М., Сергій С.), працівники засобів масової інформації.

Представники органів місцевої влади та місцевого самоврядування активно допомагають нашій частині. Вони не тільки самі уклали контракти, а й активно агітують інших зробити такий крок, проявити свою любов до Батьківщини та бути готовим до її захисту у разі необхідності. Крім того, допомагають із поповненням матеріальної бази підрозділу. Значний внесок у забезпечення резервістів необхідним роблять  Сторожинецька та Великокучурівська громади, районна влада Глибоччини та Сторожинеччини. Не залишаються осторонь й громадські формування, організації, волонтери. Серед таких слід відзначити ГФ «Великокучурівське» та ГФ «Козацька варта», Іллю Л., Дмитра З., Василя С., Олександра Р. Підрозділ надає всебічну допомогу та підтримку своїм контрактникам з побутових питань у повсякденному житті.

Всі згадані і не згадані громадяни, кожен на своєму місці, в силу своїх можливостей, роблять свій внесок у спільну розбудову резерву Збройних Сил України та підготовку до відбиття (у разі необхідності) будь-якої агресії щодо України.

З нагоди професійного свята командування підрозділу територіальної оборони вітає  всіх резервістів! Бажаємо наснаги, успіхів, міцного здоров’я, сімейного щастя, мирного неба! Тримайте порох сухим!  

Також запрошуємо всіх, хто бажає укласти контракт на проходження служби в резерві, відчуває впевненість у власних силах, бажає перевірити себе на міць, кому небайдужа доля рідного краю та України, до нашого підрозділу.

Не стійте осторонь, зміцнюйте Україну!

У разі виникнення питань та бажання стати резервістом підрозділу територіальної оборони звертайтесь за телефоном 0665081808.

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ