Ви вже чули про муніципальну няню? Роз’яснює Сторожинецьке Бюро правової допомоги

“Муніципальна няня” – це додаткова грошова допомога від держави новоспеченим батькам. Кошти на послуги няні виплачують незалежно від того, чи виходить мама на роботу, чи залишається у декретній відпустці.

Допомогу від держави зможуть отримати 25 тисяч сімей, адже на цю програму у держбюджеті на 2019 рік Уряд заклав 500 млн. грн.

Щомісяця держава виплачуватиме сім’ям 1626 грн. на відшкодування послуг няні.

Муніципальна няня – це будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, яка може надавати послуги няні, з якою укладено угоду або договір про догляд за дитиною до трьох років.

Тобто це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та платить податки. Це не поширюється на доглядальниць, які просто беруть оплату готівкою та за домовленістю.

Хто не може претендувати на компенсацію за няню?

Єдиним винятком, кому не передбачена дана допомога, це прийомні сім’ї, а також власники будинків сімейного типу. Українці, які всиновили дитину, вже отримують кошти за іншими програмами допомоги.

Щоб отримати гроші, батькам потрібно самостійно знайти няню та укласти з нею офіційний договір про працевлаштування. Нотаріальне завірення не потрібне. Після цього необхідно подати документи до відділення соціального захисту населення за місцем проживання.

Також потрібно додати копію договору з нянею, свідоцтво про народження дитини, копію сторінок паспорту мами, підтверджуючі документи про оплату послуги няні. В останньому йдеться про виписку з банківського рахунку, розрахункову квитанцію. Потому щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. Це можна буде робити в управлінні соціального захисту населення, електронною поштою або в інший зручний спосіб.

Рішення про нарахування компенсації ухвалюється протягом 10 днів з моменту подання документів, а нарахування – ще через три дні.

Нова програма Уряду спрямована також на підтримку громадян працездатного віку. Українцям пропонують додаткову можливість збільшити свій трудовий стаж. Рідко знайдеш випадок, коли “помічницю мами” оформляють в сім’ю офіційно. Зазвичай це тіньова зайнятість, яка не є вигідною для тих, хто ще не досяг пенсійного віку.

Ринок праці в Україні свідчить, що нянями в основному працюють ті, кому до пенсії залишилося 5 і більше років. Тож держава, турбуючись про гідну пенсію для таких жінок, пропонує “офіційне” працевлаштування по догляду за дітьми.

Детальніше ви можете дізнатися у Сторожинецькому Бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Сторожинець, вул. Чернівецька, 6а (будівля Сторожинецької районної ради), 4 поверх.

Прийом громадян здійснюється у робочі дні з 8:00 до 17:00. Поспілкуватися зі спеціалістами можна за телефоном 2-28-99 та за допомогою Skype зв’язку для цього просто внесіть до списку контактів електронне ім’я відділу: «Сторожинецьке бюро правової допомоги» або логін бюро «[email protected]».

Джерело: начальник відділу «Сторожинецьке бюро правової допомоги» Г.Г. Іринич

Категорія: Суспільство
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ