Роль і місце публічної бібліотеки в умовах децентралізації

Цьогорічний районний семінар бібліотечних працівників відбувся наприкінці травня у незвичному форматі. 

Бібліокараван з працівників Сторожинецької ЦБС та Сторожинецької ОТГ здійснив подорож у бібліотечні установи громади, де на кожній зупинці було організовано різноманітні заходи та обмін досвідом .

1 зупинка. «Бібліотека – центр краєзнавства» 

Висококваліфіковані фахівці бібліотечної справи села Бобівці креативно й гарно презентували свою бібліотеку як культурний центр села та берегиню звичаїв і традицій краю у формі слайд-презентації. Наочне оформлення краєзнавчої світлиці та окремо виділеного краєзнавчого фонду (як і всієї бібліотеки в цілому) є зразком краєзнавчого напрямку діяльності бібліотечної установи. Бібліотекарі району побачили багато цікавих і ефективних форм краєзнавчої роботи, що неодмінно використають у своїй роботі.

2 зупинка. « Бібліотечний фонд – як джерело інформації»

Півстолітній досвід бібліотечної роботи у поєднанні із сучасними знаннями молодого фахівця-бібліотекаря села Костинці позитивно вплинуло на роботу книгозбірні. Отримавши просторе світле приміщення, бібліотекарі створили приємний затишний осередок інформації та дозвілля, куди мешканці громади приходять із задоволенням.

З колегами району бібліотечні працівники Костинців ділилися досвідом розстановки книжкового фонду за універсальною десятковою класифікацією.

3 зупинка. «Співпраця із закладами та установами села»

Конкретно і лаконічно досвідом співпраці з установами населеного пункту поділилася бібліотекар села Ясени. Учасники семінару з вуст директора місцевого навчального закладу почули, як саме бібліотека села сприяє вихованню духовно розвиненої особистості, як важливо розуміти значення книги і бібліотеки в житті кожної дитини.

4 зупинка. «Креативні форми роботи з читачами – дітьми»

Для розкриття одного з основних напрямків роботи бібліотеки – робота з читачами-дітьми – бібліотечний працівник села Слобода-Комарівці підійшла дуже відповідально (як і до всієї роботи взагалі).

Своїм колегам бібліотекар запропонував взяти участь разом з читачами бібліотеки у бібліотечному квесті “В країні BOOK-ляндії” та літературному челенджі «Літо зустрічаємо – книжку читаємо». Під час заходу вели мову про актуальне питання сьогодення – питання протидії булінгу серед підлітків.

5 зупинка. «Інформаційно – довідкова робота бібліотеки»

Що значить вчасно доведена інформація до членів громади? Яким чином оперативно донести її до жителів села? В якій формі можна донести до людей важливу інформацію? Що саме цікавить ту чи іншу людину? Джерела необхідної інформації – відповіді на ці всі запитання знає і своїми знаннями поділилася з колегами району завідувач бібліотеки села Комарівці.

6 зупинка. «Інноваційні форми роботи бібліотеки з використанням ІТ»

З появою у бібліотеці села Панка ІТ-технологій користувачі цієї книгозбірні отримали можливість використовувати досить широкий спектр послуг: отримання консультацій пенсійного фонду, розклад руху видів транспорту та замовлення-купівля квитків (в тому числі в театр), реєстрація на ЗНО, перелік та адреси медичних установ та вищих навчальних закладів, запис до електронної черги міграційної служби, замовлення товарів через інтернет-магазини і реалізація свого товару через інтернет та багато-багато інших послуг, які дають право вважати бібліотеку Панки єдиним безкоштовним центром інформації, центром надання потрібних, наближених до людей послуг, центром відпочинку і дозвілля жителів села.

Бібліотечні працівники дуже старанно готувалися до зустрічі гостей. У кожному селі з учасниками виїзного семінару спілкувалися керівники старостатів, що свідчить про їхнє розуміння значення і місця бібліотечних установ у житті громади.

Щира подяка всім бібліотечним працівникам і старостам сіл Сторожинецької громади, котрі показали і вкотре продемонстрували, що сьогодні бібліотека – це не тільки місце, де отримують і видають книги, а єдиний безкоштовний центр громади, який збирає довкола себе освічених, мислячих, духовно розвинених членів суспільства!

Джерело: Сторожинецька ЦРБ

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ