У Сторожинецькій бібліотеці відбулася зустріч з відомим буковинцем, науковцем, головою обласного товариства репресованих «Голгофа» Іллею Попеску

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

«Людина, для якої книжка уже в дитинстві стала такою необхідною, як скрипка для музиканта, як пензель для художника, ніколи не відчує себе обділеною, збіднілою, спустошеною».

Василь Сухомлинський

[minidivider color=”orange” width=”20%”]

Напевно, ці слова в повній мірі стосувалися людей, які зібрались на чергове засідання літературно-мистецької вітальні у читальному залі Центральної районної бібліотеки. 

Засідання відбулося у форматі респект-зустрічі з авторитетною людиною, яким був відомий буковинець, патріот свого краю, науковець, педагог, доктор філологічних наук, голова обласного товариства репресованих «Голгофа» Ілля Васильович Попеску.  

У його доробку багато встановлених і описаних фактів, досліджень, наукових розвідок, надрукованих у періодичних виданнях і поміщених у тридцяти книгах наукового, літературного та релігійного характеру, що стали вагомим набутком його творчої діяльності. І все це досягнув Ілля Васильович своєю наполегливістю, працелюбністю, добротою, умінням пізнавати більше цікавого, досі невідомого.

Епіграфом до своєї нової 31-ї книги «Гортаючи сторінки життя…», яка вийшла з друку напередодні 80-літнього ювілею автора (15 липня 2019 р.), Ілля Попеску обрав слова відомого англійського драматурга Вільяма Шекспіра: «Людина може лише те, що знає. Той, хто любить пізнавати нове, ніколи не перестане пізнавати. Знання – це сила. Знання – це крила, які підіймають нас до небес».

Всі охочі мали можливість отримати в дарунок від автора презентовану книгу.

Ніхто не знає краще про життя і творчість, громадську діяльність Іллі Попеску  колега, соратниця, односельчанка, член обласної спілки румунських письменників у Чернівцях Елеонора Тодорівна Скіпор.

Вітаючи ювіляра, вона ознайомила присутніх з періодичними виданнями, в яких сама друкувала статті-присвяти йому; книгами, які були представлені на книжковій виставці «Ілля Попеску – людина, патріот, письменник».

Щирі слова вітань на адресу ювіляра лунали від заступника голови Сторожинецької районної державної адміністрації Василя Степановича Гоцуляка; заступника голови Сторожинецької міської ОТГ Петра Михайловича Брижака; консула Генерального консульства Румунії у Чернівцях пана Едмонда Неагоє; заступника директора ЧОУНБ ім. М.Івасюка з наукової роботи Марії Михайлівни Довгань; письменника Мірчі Савовича Лютика; журналістки, головного редактора газети «Конкордія», колишньої студентки професора ЧНУ ім. Ю.Федьковича І.В.Попеску Дойни Божеску; директора Герцаївської централізованої бібліотечної системи Олени Віорелівни Мігай; голови Товариства бібліотекарів Буковини Володимира Акатріні.

Респект-зустріч відбулася в рамках спільного проекту Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка та Сучавської повітової бібліотеки Буковини ім. І.Г. Сбієра «Літературний салон румунської книги».

Свої вітання ювіляру та всім присутнім у читальному залі надсилали директор Сучавської повітової бібліотеки ім. І.Г. Сбієра Габріель Карабуш; письменниця, кореспондента Сучавської газети «Край ноу» Дойна Черніка; радіожурналістка Східної Буковини Міхаела Букулей; бібліограф Сучавської повітової бібліотеки Єлена Пінтелей.

Завершуючи літературну зустріч, директор Сторожинецької районної ЦБС Іванна Лугина говорила про те, що у кожного своя дорога, свій життєвий шлях. І куди б не завела нас доля, ми з усіх доріг повертаємося до рідного порога у свій «рай садочків і криниць, з яких любов одвіку ллється».

І ким би ми не були: чи відомим поетом, музикантом, вчителем, і де б ми не жили: в столиці, невеликому містечку чи маленькому селі, у міру своїх можливостей і Богом даного таланту маємо примножувати добро, навчати і виховувати дітей, робити все можливе, щоб кращим став цей світ, в якому кожна людина відшукає свою формулу щастя.

Джерело: Сторожинецька ЦРБ

Категорія: Культура
Сторожинець.info
МЕНЮ

КОНТАКТИ